Breath: het groene kunstwerk van Campania

In de provincie Salerno zal er dit jaar (2017) begonnen worden aan één van de grootste kunstwerken die Europa rijk zal zijn. Het gaat om het project Breath en heeft alles te maken met de herbebossing van het gebied bij Monte Olivella.

Ecologisch kunstwerk

Het betreft hier een ecologisch kunstwerk van de Spaanse artiest Escif in samenwerking met Antonio Oriente van de vereniging Incipit. Het doel is de herbebossing van berg Monte Olivella, gelegen in de prachtige omgeving van de Golf van Sapri, provincie van Salerno.

Het project zal gerealiseerd worden door middel van een crowdfunding campagne via het platform Indiegogo en de opbrengsten van het concert van de Ierse zanger Damien Rice, die voor de eerste keer in zijn carrière zal optreden in Napels. Al eerder werkten de Spaanse kunstenaar en de Ierse zanger samen; in 2014 ontwierp Escif de cd-omslag en bijbehorende boekje voor de cd ‘My favourite faded fantasy’.

Behoud de aarde

Het werk van Escif zal bestaan uit 5000 bomen die symbool staan voor de kringloop van het leven en energie, die per seizoen zullen veranderen: groen in de lente en de zomer, rood in de herfst en kaal in de winter.

De herbebossing van Monte Olivella is noodzakelijk omdat de ontbossing in dit gebied vaak de oorzaak is van overstromingen en aardverschuivingen in de omliggende gebieden. Daarnaast wil men met die project ook een duidelijke boodschap overbrengen, namelijk: de natuurlijke hulpbronnen van de planeet beginnen op te raken, behoud de aarde!

Het resultaat van het project Breath zal het grootste werk ooit in Europa zijn op dit gebied. Het betreft een oppervlakte van 120000 vierkante meter, gelijk aan zo’n zeventig voetbalvelden. Het zal mogelijk zijn om dit kunstwerk te bewonderen vanaf tientallen kilometers afstand, vanaf de zee en vanuit de omliggende gemeenten.

Het project bestaat uit verschillende fases. De eerste fase zal het planten van de bomen zijn. Dit werk staat gepland voor september 2017. De tweede fase zal plaatsvinden in de herfst van 2019 waarbij nog eens 2000 bomen geplant zullen worden. In de uiteindelijk laatste fase is het de bedoeling dat er verder geen onderhoud- of snoeiwerkzaamheden meer worden uitgevoerd. Op deze manier kan de natuur zelf het werk overnemen.

Booking.com