Pantaleone: het lekkerste gebak van Salerno viert feest!

Pasticceria Pantaleone, de bekendste pasticceria van Salerno en omgeving, viert haar 70ste verjaardag!

Geschiedenis

Het 70-jarige bestaan van de huidige zaak is slechts een voorproefje op volgend jaar. Het bedrijf viert dan namelijk dat zij honderdvijftig jaar werkzaam zijn als familiebedrijf, dat bekend is over de hele wereld. In 1868 begon Mario Pantaleone een kleine banketzaak in de stad. Met passie wijdde hij zijn leven aan de kunst van het banketbakken waardoor de heerlijkste traditionele zoetigheden ontstonden.

De huidige zaak, gevestigd in Via dei Mercanti 75, heeft het oorspronkelijke, minimalistische en eenvoudige karakter behouden. Bij het binnenstappen word je overweldigd door de zoete geuren die de zintuigen zonder twijfel zullen prikkelen.

La Scazzetta

Het gebak van Pantaleone is wereldberoemd mede dankzij de zoete delicatessen zoals la scazzetta. Het woord ‘scazzetta’ komt uit het dialect en betekent ‘Galero’ (hoofddeksel van een kardinaal). De kardinaalshoed galero, heeft een grote ronde vlakke vorm en is rood gekleurd.

scazzetta pantaleone salerno italy
Pantaleone: het lekkerste gebak van Salerno

De ingrediënten van de taart zijn simpel: pan di spagna, room, wilde aardbeien en rood glazuur. Samen vormen deze ingredienten deze hemelse zoetheid waarvan iedere Salernitaan weet dat ze hiervoor in de pasticceria in Via dei Mercanti moeten zijn.

Uiteraard hebben velen geprobeerd om dit recept te kopiëren maar is niemand er in geslaagd om ook maar in de buurt van het origineel van Pantaleone te komen. Niet alleen bij de Italianen is het gebak van Pantaleone populair, ook beroemdheden smullen graag van al het lekkers dat ze hier te bieden hebben. Bill Clinton en Paus Johannes Paulus II konden deze zoete verleiding ook niet weerstaan.

Traditie

Het gebak van Pantaleone gaat met haar tijd mee maar behoudt de eeuwenoude tradities waardoor zij zo geliefd is geworden. De zaak is niet een gewone pasticceria maar is een waar symbool van de stad geworden. Pantaleone is een begrip, het is een plek waar mensen samenkomen, met elkaar praten over wat er gaande is. Mario, de eigenaar, mengt zich vaak in de gesprekken en heeft hij het graag over muziek, theater en het Salerno van weleer.

pantaleone salerno italy pasticceria
Pasticceria Pantaleone in Via dei Mercanti

Voor de meeste Salernitanen is het op zondag dan ook een vast ritueel om gebak te halen bij Pantaleone. Zij beseffen wat een voorrecht het is om in een stad te leven waar één van de beste vertegenwoordigers van de Salernitaanse patisserie is gevestigd. Zonder twijfel kan er dan ook gesteld worden dat je na een bezoek aan deze zaak, meer dan tevreden hier uit zult lopen.

Booking.com

Een gedachte over “Pantaleone: het lekkerste gebak van Salerno viert feest!

Reacties zijn gesloten.