Een authentieke en pure ervaring met Napulitanata

Een wandeling door de nauwe straatjes van de volksbuurten van Napels is ideaal wanneer je graag de authentieke en pure Napolitaanse sfeer wilt proeven en ervaren. Wanneer je hier geen genoeg van kunt krijgen en je nóg meer ondergedompeld wilt worden in de Napolitaanse cultuur, kun je terecht bij Napulitanata. Tijdens een avond gevuld met traditionele muziek en zang, word je meegevoerd op een reis door de geschiedenis van Napolitaanse muziekklassiekers.

napulitanata napolitaanse muziek napels napoli

Napolitaanse muzikale erfgoed

Napulitanata is een concertzaal die volledig is gewijd aan het Napolitaanse muzikale erfgoed en volksmuziek uit de regio Campania. Dit interessante project werd in het leven geroepen door Mimmo Matania en Pasquale Cirillo, beide muzikanten. Zij hadden de wens om een ruimte te creëren waarbij onder andere toeristen gemakkelijker in aanraking konden komen met de Napolitaanse cultuur, de muziek in het bijzonder.

napulitanata napolitaanse muziek napels napoli
Mimmo & Pasquale

Mimmo en Pasquale leerden elkaar kennen toen zij beiden deel uitmaakten van een muzikaal gezelschap dat een optreden gaf op de luchthaven van Napels. Dit optreden was bedoeld om toeristen welkom te heten in de stad, vergezeld door de klanken van traditionele Napolitaanse muziek. Onder de indruk van de positieve reacties van reizigers op dit initiatief, werd de basis gelegd voor dit bijzondere project. Van dagdromen tot het voeren van diepgaande gesprekken, kreeg hun wens beetje bij beetje steeds serieuzere vormen.

Van opslagplaats tot concertzaal

Dankzij de vele muzikale relaties van beide heren, wisten zij al snel een groep samen te stellen van professionele muzikanten en artiesten en werd in oktober 2015 Napulitanata geboren. De vereniging Napulitanata bestaat dan uit een groep jongen mensen onder de vijfendertig jaar, waarvan een ieder op zijn eigen manier bij wil dragen om de Napolitaanse cultuur onder de aandacht te brengen. Musici, vakmensen maar ook enthousiastelingen die met hun vaardigheden bij willen dragen aan de diverse projecten maken deel uit van deze groep.

napulitanata napolitaanse muziek napels napoli

In deze formatie schrijven zij zich in voor een wedstrijd die wordt gehouden door de gemeente van Napels. Zij dienen hun bedrijfsplan in en weten de wedstrijd uiteindelijk te winnen. Door het winnen van deze bando krijgen ze de sleutels in handen van een ruimte, gevestigd in de winkelgalerij Galleria Principe di Napoli.  De kleine ruimte in de buurt van het Archeologisch Museum diende voorheen als opslagplaats voor onder andere autoschroot en moet er nog aardig wat werk verricht worden om hun droom werkelijkheid te laten worden.

De leden van Napulitanata maken niet alleen samen graag muziek, maar steken ook gezamenlijk de handen uit de mouwen om de concertzaal vorm te kunnen geven. Eigenhandig én op eigen kosten wordt de bescheiden ruimte uiteindelijk omgetoverd tot de concertzaal die zij voor ogen hadden. Door de krachten te bundelen, kon Napulitanata op 28 april 2017 uiteindelijk officieel haar deuren openen en werd hun bijzondere droom werkelijkheid.

Authentieke en pure ervaring

Met respect en kennis voor de geschiedenis en de cultuur, proberen zij tijdens hun concerten deze waarde over te brengen op het publiek. Middels Napolitaanse klassiekers en interactieve stukken waarbij ook gedanst wordt, proberen zij op deze manier mensen van over de hele wereld hun verhaal te vertellen en kennis te laten maken met de rijke cultuur van deze bijzondere stad.

In de jaren dat zij actief zijn, hebben zij in hun bescheiden concertzaal al heel wat toeristen van over de hele wereld mogen verwelkomen. Deze mensen verlaten vaak enthousiast en verrijkt weer de zaal, wetende dat zij een authentieke en pure ervaring hebben beleefd.

Hier een kleine indruk om alvast in de stemming te komen:

Het bijwonen van een concert van Napulitanata is dan ook een bijzondere en ware Napolitaanse beleving die moeilijk in woorden valt te omschrijven. De klanken van de traditionele volksmuziek voeren je mee naar een bijzonder stukje Napels dat je echt zelf moet ervaren om het te begrijpen. Wil je tijdens een verblijf in Napels ook een bijzondere avond met Napulitanata beleven? Boek dan nu een plekje voor een van de concerten!

Buiten de concertzaal

De bekendheid van Napulitanata is inmiddels gegroeid en worden hun talenten ook ingezet buiten de concertzaal. Zo kun je op een bruiloft een dansje wagen op de klanken van Napolitaanse muziek, maar worden zij ook ingeschakeld om een tour door de stad net even wat specialer te maken. Niets is voor hen te gek en worden zelfs tijdens een boottocht de muziekinstrumenten tevoorschijn gehaald om hun publiek een onvergetelijke ervaring te bezorgen.

Webshop

Tijdens de lockdown in 2020 kwam ook voor Napulitanata het werk stil te liggen. Zij gingen echter niet bij de pakken neerzitten en werd gedurende die periode de webshop geboren. Met shirtjes, cd’s, sweaters, sieraden, mondkapjes en speciaal samengestelde boxen gevuld met items die volledig in het teken staan van Napels en de Napolitaanse volksliederen, haal je op deze manier een stukje Zuid-Italië in huis.

Meer tips nodig voor jouw trip naar Napels? Zie onderstaande artikelen:

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli