10 onmisbare stops voor jouw stedentrip Napels

Napels is de stad van duizend kleuren en barst van de verhalen, monumenten en boeiende plekken die je moet ontdekken. Deze bruisende stad is als een schatkist vol verhalen, smaken en ervaringen waar je volledig in wilt duiken. In Napels word je uitgenodigd om te verdwalen in de wirwar van steegjes, om de geheimen te ontdekken die zich verschuilen achter de drukte van het dagelijks leven.

Als je een stedentrip naar Napels plant, zijn deze fantastische tips absoluut de moeite waard om te bewaren. Ze bieden een perfecte mix van must-see locaties, verborgen schatten en suggesties voor smaakvolle culinaire ervaringen of ontspannen koffiemomenten. Ze helpen je zonder meer op weg om de meest betoverende kant van deze stad te ontdekken en je reis naar Napels onvergetelijk te maken.

napels stedentrip tips locaties

1. Piazza del Plebiscito

Een tripje naar Napels is niet compleet zonder een stop bij het beroemde Piazza del Plebiscito, het meest iconische plein van de stad. Met een oppervlakte van zo’n vijfentwintighonderd vierkante meter is dit plein dé plek voor grote evenementen. Zodra je het plein opwandelt, word je betoverd door de prachtige Italiaanse architectuur die je omringt. Het Palazzo Reale, oftewel het Koninklijk Paleis, en de Basilica di San Francesco da Paola met zijn indrukwekkende zuilengalerij, vormen een adembenemend decor. Dit stukje Napels straalt echt grandeur en een rijke geschiedenis uit.

Verken het plein op je gemak, loop onder de prachtige zuilengalerij door, werp een blik in de kerk, en vergeet vooral niet om foto’s te schieten van de meest unieke en fotogenieke plekjes die het plein te bieden heeft.

Klik hier voor de locatie

2. Galleria Umberto I

Stap de Galleria Umberto I binnen en laat je verrassen door haar pracht en praal en vooral de vele details die er te spotten zijn. Deze negentiende-eeuwse winkelgalerij kent verschillende ingangen, de hoofdingang bevindt zich aan de Via San Carlo. Versierd met vier majestueuze zuilen valt deze niet te missen. Rondom deze hoofdingang zijn er talloze decoratieve details te vinden die allemaal een symbolische betekenis dragen. De andere drie ingangen die toegang bieden tot de winkelgalerij zijn eveneens gedetailleerd, zij het iets minder extravagant dan de hoofdingang aan de Via San Carlo.

galleria umberto napels

Eenmaal binnen in de Galleria word je omringd door diverse winkels, een vloer die schittert vanwege zijn prachtige mozaïekafbeeldingen en natuurlijk een adembenemende glazen koepel in het midden. Deze koepel wordt omringd door acht koperen vrouwelijke figuren die de hele ruimte een unieke en elegante uitstraling geven.

Klik hier voor de locatie

3. Quartieri Spagnoli

De nauwe straatjes van de Quartieri Spagnoli, de Spaanse wijken, zijn dé plek waar je een puur stukje Napels ervaart. In deze sfeervolle wijk, waar de straten kronkelen als een doolhof vol verrassingen, waslijnen hoog boven je hoofd dansen en de geuren van de Italiaanse keuken je neus strelen, komt de stad op de meest authentieke manier tot leven.

wijken napels quartieri spagnoli napoli maradona

De Quartieri Spagnoli zijn de afgelopen jaren enorm veranderd, vooral als het gaat om toerisme. Deze buurt, die vroeger bekend stond om zijn levendige maar soms ook ruwe uitstraling, heeft nu een compleet nieuwe vibe. De transformatie is grotendeels te danken aan de unieke aantrekkingskracht van de wijk, met zijn smalle straatjes en levendige vis- en groentemarkten die een echt authentieke sfeer uitstralen. Daarnaast zijn er ook tal van eetgelegenheden te vinden waar je proeft van traditionele Napolitaanse gerechten.

quartieri spagnoli napels spaanse wijk

Het Largo Maradona is een hotspot geworden in de wijk. Dit charmante pleintje herbergt een muurschildering van Maradona, aangebracht als eerbetoon aan de legendarische voetballer. Na zijn overlijden in november 2020 werd dit pleintje een trekpleister voor toeristen en kreeg het snel de bijnaam Largo Maradona. Hier is niet alleen een indrukwekkende muurschildering te vinden, maar ook foto’s, voetbalshirts en sjaals, en zelfs een echt altaar ter ere van Maradona. Het is een plek waar mensen samenkomen om een dieper begrip te krijgen van de ongelofelijke betekenis die Maradona had voor het leven van de Napolitanen. De plek heeft een aantrekkingskracht op veel bezoekers die graag willen stilstaan bij de impact die deze voetballegende op deze gemeenschap heeft gehad.

maradona napels pleintje largo

Een geweldige tip voor een toffe wandeling: loop naar de Chiesa Santa Maria ogni Bene ai Sette Dolori aan de Via Pasquale Scura. Daar bevind je je aan het begin van de legendarische Spaccanapoli, die als een lange, rechte lijn dwars door de stad loopt. Vanaf dit punt heb je een prachtig zicht op deze lange straat, terwijl aan het einde de afbeelding van Maradona oprijst (op de eerste foto in de verte te zien, zie tweede foto voor het schilderwerk). Dit kunstwerk, gecreëerd door de Napolitaans/Nederlandse kunstenaar Jorit, omvat in totaal drie iconische figuren die voor Napels van grote betekenis zijn. Naast Maradona vormen ook de beroemde volkszanger Pino Daniele en de geliefde acteur Massimo Troisi onderdeel van dit meesterwerk.

spaccanapoli maradona

4. Gallerie d’Italia Napoli

Breng een bezoek aan de Gallerie d’Italia Napoli, gevestigd in het oude Banco di Napoli bankgebouw aan de Via Toledo. Het gebouw, getransformeerd door de gerenommeerde architect Michele De Lucchi, huisvest nu een schat aan waardevolle kunstwerken.

Op meerdere verdiepingen zijn zowel permanente als wisselende exposities te bewonderen, bestaande uit werken die behoren tot het artistieke erfgoed van Intesa Sanpaolo. Een van de absolute hoogtepunten van de collectie is het meesterwerk van Caravaggio, Het martelaarschap van de heilige Ursula. Naast een uitgebreide verzameling kunstwerken uit Napels van de zeventiende tot de twintigste eeuw, zijn er ook aardewerken uit Magna Graecia te bewonderen, samen met een selectie uit de twintigste-eeuwse kunstcollectie van Intesa Sanpaolo.

Klik hier voor de locatie

5. Castel Sant’Elmo

Het middeleeuwse kasteel Castel Sant’Elmo pronkt vanuit verschillende plekken in de stad, op een hoogte van tweehonderdvijftig meter boven de zeespiegel. Het imposante bouwwerk, deels opgetrokken uit tufsteen, biedt een adembenemend panorama over de stad, de Golf van Napels en de omliggende heuvels. Vooral op een heldere dag is het absoluut aan te raden om richting Castel Sant’Elmo te gaan. Het kasteel zelf is al indrukwekkend, maar het adembenemende 360-graden uitzicht is echt een hoogtepunt. Vergeet ook niet om een kijkje te nemen bij de vestiging van Scaturchio die zich in het kasteel bevindt. Terwijl je geniet van een babà en een kopje koffie, kun je tegelijkertijd genieten van een prachtig panorama dat lijkt op een schilderij.

Klik hier voor de locatie

6. Chiostro San Francesco

Als je een wandeling maakt door de hoger gelegen wijk Vomero, moet je zeker een pauze nemen bij het prachtige terras van Chiostro San Francesco voor een heerlijke koffiepauze. Dit geweldige plekje ligt naast de Chiesa di San Francesco d’Assisi en maakt deel uit van een voormalig klooster dat omgetoverd is tot een fantastisch hotel. Het terras strekt zich uit voor de ingang en biedt een geweldig uitzicht op zee, waar het betoverende eiland Capri voor je ligt. Als je naar binnen gaat, beland je in een betoverende binnenplaats die niet alleen is bestemd voor hotelgasten die hier kunnen ontbijten, maar ook open staat voor mensen van buitenaf. Als je geluk hebt, krijg je misschien de gelegenheid om het terras te bezoeken, waarvandaan je een adembenemend mooi uitzicht over de stad en omgeving hebt.

Klik hier voor de locatie

Dit pareltje een goed bewaard geheim en heeft al veel populariteit vergaard onder de inwoners van Vomero. Het is zeker een aanrader om deze plek op je lijst te zetten wanneer je Napels bezoekt en op zoek bent naar een relaxte plek voor een drankje.

chiostro san francesco napels dakterras

7. Palazzo Mannajuolo

Napels is een stad gevuld met historische en indrukwekkende gebouwen. Een van de bouwwerken waar je zeker binnen wilt wandelen, is het Palazzo Mannajuolo aan de Via dei Mille. Het palazzo verrees tussen 1909 en 1911 en het was destijds een pionier met zijn gebruik van gewapend beton als bouwmateriaal. Dit juweel in Napels belichaamt de Liberty-stijl op een prachtige manier, waarbij moderne invloeden moeiteloos samenkomen met de neobarokke elementen die zo kenmerkend zijn voor de Napolitaanse architectuur uit de zeventiende en achttiende eeuw.

palazzo mannajuolo napels

Als je de kans hebt om dit gebouw binnen te stappen, grijp die dan met beide handen. Zodra je binnenkomt, zie je meteen aan je rechterhand het kantoor van de portier. Als je hem vriendelijk vraagt of je de prachtige trap mag bewonderen, zal hij je met een glimlach de weg wijzen. De trap is namelijk geen gewone trap, maar een waar kunstwerk op zich. De prachtige ellipsvormige marmeren trap, met zijn smeedijzeren balustrade, is ronduit adembenemend en betoverend tegelijkertijd. Je zult ongetwijfeld talloze foto’s willen maken om de schoonheid van dit meesterwerk zo perfect mogelijk vast te leggen. Het wordt een uitdaging om deze buitengewone pracht volledig op beeld te vangen, maar een heerlijke uitdaging waar je volledig in opgaat.

Klik hier voor de locatie

palazzo mannajuolo napels

8. Palazzo dello Spagnolo

In de levendige volkswijk Rione Sanità schittert het Palazzo dello Spagnolo als een erfstuk van de rijke geschiedenis van deze buurt. Deze wijk is op zichzelf al een bezienswaardigheid, maar dit prachtige palazzo vormt het middelpunt ervan. Het gebouw, opgetrokken in Napolitaanse barokstijl, staat bekend om zijn imposante dubbele trap die je direct in het oog springt. Gebouwd in 1738 door de markies Nicola Moscati en ontworpen door de befaamde architect Ferdinando Sanfelice, straalt het Palazzo dello Spagnolo grandeur uit. De trap, ook wel bekend als de ‘valkenvleugels’, en de weelderige rococoversieringen maken dit gebouw een visueel meesterwerk. Geen wonder dat het meerdere keren als filmdecor heeft gediend in diverse Italiaanse producties. Het Palazzo dello Spagnolo dankt zijn naam aan een Spaanse edelman die het ooit heeft verworven. Na door verschillende handen te zijn gegaan, is het tegenwoordig opgedeeld in verschillende privé-eigendommen, maar zijn pracht en geschiedenis blijven voortleven in dit betoverende stukje Napels.

palazzo dello spagnolo napels

Een interessant weetje is dat koning Karel III van Bourbon regelmatig gebruikmaakte van dit paleis. Op de binnenplaats verruilde hij zijn paarden voor ossen, de enige dieren die de steile weg naar het hoger gelegen paleis van Capodimonte aankonden.

Klik hier voor de locatie

9. Isabella de Cham

Bij Isabella De Cham in Rione Sanità schuif je aan voor een van de beste gefrituurde pizza in Napels, maar je kunt ook proeven van de klassieke variant. Isabella wordt door zowel pizzaliefhebbers als critici geprezen voor haar unieke en verrukkelijke creaties. Haar reputatie is meer dan verdiend. Op een jonge leeftijd veroverde ze de harten van de juryleden van 50 Top Pizza en verdiende in 2017 de titel ‘Pizzaiola van het jaar’. Ze behaalde eveneens de tweede plaats in het Wereldkampioenschap pizza bakken in 2017, in de categorie pizza fritta.

In 2018 opende ze haar eigen zaak in het bruisende hart van Rione Sanità. Met een voornamelijk vrouwelijk team heeft ze een indrukwekkend imperium opgebouwd. Door de jaren heen heeft ze meerdere vestigingen geopend en haar menu uitgebreid. Hier vind je een breed scala aan zowel gefrituurde als klassieke pizza’s die gegarandeerd je smaakpapillen verwennen.

10. Pignasecca

Kuieren over de Pignasecca is een absolute must do! Deze levendige en kleurrijke straat is een van de oudste markten in Napels en vormt een afspiegeling van de Napolitaanse cultuur en haar culinaire tradities. Tijdens een wandeling over de Pignasecca kom je soms dan ook zintuigen tekort.

De markt strekt zich uit langs de Via Pignasecca en de omliggende straten. Het is een plek waar lokale Napolitanen samenkomen om verse producten, vis, vlees, kaas, groenten, fruit en andere levensmiddelen te halen. Je vindt er ook kraampjes met kleding, keukengerei, bloemen en verschillende ambachtelijke producten. En het leuke is dat al deze producten verkrijgbaar zijn tegen een zeer vriendelijke prijs. De Pignasecca is niet alleen een plek om je boodschappenlijstje af te vinken; het is een bruisende locatie waar je de lokale cultuur volop kunt opsnuiven en genieten van het authentieke Napolitaanse leven.

pignasecca markt napels

Stadswandeling Napels

Wanneer je tijdens je stedentrip geen hoogtepunten wilt missen en ook direct een lijstje in handen wilt hebben met de fijnste adressen, bestel dan de Stadswandeling Napels. De stadswandeling is een route door Napels die langs interessante bezienswaardigheden leidt, waar onderweg aandacht is voor de geschiedenis van de stad, je een kijkje krijgt in het dagelijks leven en leert over bijzondere tradities en gebruiken. Alle plekken die je tijdens de wandeling ontdekt, zijn op een Hotspotkaart gepind. Naast deze bezienswaardigheden zijn er geweldige eet- en drinkadressen op de kaart te vinden die zich bevinden in hetzelfde gebied als de wandelroute. Handig wanneer je langer in Napels verblijft, want er zijn maar liefst dertig heerlijke adressen op de kaart gepind!

felicia salerno travel

Nog veel meer handige tips en informatie over Napels vind je in onderstaande artikelen:

Booking.com