Op zoek naar Matteo – Een roman die je meevoert naar Salerno

Italië-liefhebbers opgelet: Er is een nieuwe roman verschenen die je absoluut niet wilt missen. Op zoek naar Matteo is het debuut van Janine D’Augusta-Merema, oprichtster en blogger van de website Cities ’n Stories. Het verhaal begint in de herfst en het brengt je uiteindelijk naar de zonovergoten kustplaats Salerno, waar de zomer eeuwig lijkt te duren. Dankzij de levendige beschrijvingen en levendige sfeer is Op zoek naar Matteo de perfecte metgezel voor iedereen die even wil wegdromen naar de warme en schilderachtige landschappen van Italië.

boek salerno op zoek naar matteo

Naomi’s avontuur

Niet alles loopt op rolletjes in het leven van Naomi wanneer ze online de knappe Matteo leert kennen. Door hun contact raken Naomi’s uitdagingen op haar werk echter op de achtergrond. Pas als ze op straat dreigt te komen staan, onderneemt Naomi actie om haar problemen op te lossen. Ze grijpt met beide handen de kans om tijdelijk op het hoofdkantoor in Milaan te werken. Eenmaal in deze bruisende stad volgen nieuwe uitdagingen elkaar op. Is Matteo wel degene die ze online had ontmoet? Waarom wordt ze voor haar werk naar het zuidelijker gelegen Salerno gestuurd? Uiteindelijk komt Naomi voor de keuze te staan of ze Matteo weer wil ontmoeten of niet. Zal ze niet opnieuw alles kwijtraken wat haar lief is?

Benieuwd naar het verhaal? Janine deelt met ons alvast een fragment uit Op zoek naar Matteo.

roman salerno

Sneak peak van Op zoek naar Matteo

‘Het was een onstuimige donderdagavond in september. Het had de hele dag hard geregend en inmiddels waaide het ook nog eens flink. Naomi was thuis en hing op de bank. De tv stond aan op een spelshow, iets met schreeuwerige muziek waarin mensen op tijd moesten raden wat het nummer was, maar haar aandacht ging naar de foto’s waar ze doorheen scrolde op Instagram.

Een gesponsorde post met een prachtige foto van een Italiaans landschap trok haar aandacht. Ze klikte erop en bekeek alle mooie foto’s. Met haar vrije hand pakte ze het stuk chocolade dat voor haar op tafel lag en nam er een grote hap van.

Met een soepele beweging veegde ze een lok van haar donkere haren achter haar oor en scrolde verder door de prachtige foto’s. Ze was gek op Italië. Het account schetste het romantische plaatje, het beeld van het land waar de tijd had stilgestaan en waar je tijdens een warme zomermiddag ongestoord door stille straatjes kon struinen. Naomi maakte in gedachten plannen om er opnieuw naartoe te reizen. Er waren nog zoveel plaatsen die ze er wilde zien!

Een notificatie trok haar aandacht. Iemand had een foto van haar geliket. Het kwam van een account dat ze nog niet kende, met als profielfoto een plaatje van een knap uitziende man. Hij leek iets ouder dan zij, begin dertig misschien. Nieuwsgierig als ze was, klikte ze erop om meer te bekijken. Matteo, heette hij. Op de foto zag ze een man die opzij keek, met donker krullend haar en een gebruind gezicht. Zijn account stond niet op privé en Naomi bekeek de meest recente foto’s. Hij zag er leuk uit. Te zien aan het type huizen en het eten dat op zijn foto’s voorbijkwam en omschrijvingen als ‘aperitivo time’ woonde hij in Italië, maar waar precies? Mooie plaatjes van een buitenhuis, met een grote tuin in de zon, werden afgewisseld met foto’s van hemzelf op een boot, op het strand en tijdens feestjes met vrienden.

Ze scrolde verder door zijn foto’s en dacht na. Wat ze nu van plan was had ze al vaker gedaan. Het was enkel voor de lol, hield ze zichzelf voor. Het was de opwinding die ze voelde als ze zijn aandacht wist te trekken, de euforie als dat lukte. Naomi twijfelde even en tikte op ‘volgen’.

Snel keerde ze terug naar haar algemene overzicht, alsof ze daarmee een opkomend schuldgevoel wilde wegstoppen. Ergens heel diep vanbinnen wist ze dat ze dit niet moest doen. Wel vaker trok ze de aandacht van een man, online, of op haar werk bijvoorbeeld, maar meestal verbrak ze het contact ruim voordat het iets kon worden. Als een soort zelfbescherming liet ze mannen niet dichtbij komen, maar tegelijk was ze er teleurgesteld over. Het had gewoon meer tijd nodig. Al twee jaar inmiddels, sinds haar vorige relatie was gestrand. Trouwens, dit keer was het anders: hij had een foto van haar geliket. Kortom, bedacht ze, híj was begonnen.

Naomi staarde wat naar de tv. ‘Kom op! Dit nummer is zo bekend,’ riep ze naar de deelnemers op het scherm. Na de eerste vier noten wist ze het al en tegelijk met een deelnemer zei ze half zingend: ‘Pak maar m’n hand.’ Confetti vloog door de studio, maar Naomi keek alweer op haar telefoon. Opnieuw opende ze het profiel van Matteo om te kijken of ze echt niet kon vinden waar hij precies vandaan kwam.

Een whatsappje van Tess verscheen op het scherm. Haar jongere zusje vroeg wat ze aan het doen was.

Naomi grijnsde. Dat zou je wel willen weten hè, dacht ze, en appte terug: Ik ben op leuke-mannenjacht.

Ze kreeg direct een reactie terug van Tess: Haha, ik geloof er niks van. Of heb je nu eindelijk wel eens Tinder aangezet?

Naomi twijfelde even of ze een screenshot van Matteo’s profielfoto naar haar zou sturen, maar ze besloot het niet te doen. Tess zou direct aan de telefoon hangen en daar had ze geen zin in. Dus in plaats daarvan schreef ze: Je kent me te goed. En nee, Tinder staat uit.

Op tv werden prijzen overhandigd aan de winnares van de avond. Naomi besefte dat ze het programma helemaal niet volgde en zapte door naar een talkshow. Haar telefoon zoemde opnieuw. Ze dacht dat Tess had teruggeappt, maar het bleek een melding van Instagram te zijn. Matteo volgde haar nu ook.

Naomi zat direct rechtop. Dat was snel. Dit had ze niet verwacht. Opnieuw opende ze haar account en zag dat hij nog een aantal foto’s had geliket. Wat leuk! Ze ging naar zijn profiel en likete ook een aantal foto’s, vooral die waar hij zelf op stond.

Naomi zat direct rechtop. Dat was snel. Dit had ze niet verwacht. Opnieuw opende ze haar account en zag dat hij nog een aantal foto’s had geliket. Wat leuk! Ze ging naar zijn profiel en likete ook een aantal foto’s, vooral die waar hij zelf op stond.

Met een grote glimlach op haar gezicht sloot ze de app. Nu afwachten, dacht ze. Opgetogen at ze de rest van de chocolade op. Naomi hield van het spel van aandacht trekken. Ze was er erg goed in. Het vervolg, het eerste contact, ging meestal ook nog wel, al haakte ze vaak snel daarna af. De stappen naar een serieuze relatie liet ze doorgaans feilloos mislukken. Afspraakjes afzeggen, het contact afbreken zodra het wat serieuzer werd of na één afspraakje meteen rigoureus de knoop doorhakken dat dit het niet zou worden, Naomi had alles al wel een keer gedaan. Een relatie aangaan vond ze maar knap ingewikkeld. Het beginstadium beheerste ze echter als geen ander.

Er schoot haar nog iets te binnen. Een laatste zetje om Matteo’s interesse te wekken. Ze opende de map met foto’s op haar telefoon en zocht een foto van afgelopen zomer op. Samen met Tess had ze genoten van een heerlijke strandvakantie in Rimini. Ze selecteerde een foto waar ze recht in de camera keek, met een prachtige achtergrond van het strand en de zee. Met enkele tikken op haar scherm uploadde ze de foto op Instagram, paste wat filters toe en zette de locatie erbij. Als onderschrift typte ze ‘dreaming of summer’ met enkele hashtags en daarna publiceerde ze de foto. Klaar.

Nauwlettend hield ze haar telefoon in de gaten om te zien welke reacties er op de foto kwamen. Daar! Matteo had de foto geliket en er stond een berichtje in haar chat van hem. Ciao bella, met een hartje erachter. Naomi’s hart klopte in haar keel. Ze had beet.’

Hoe dit verder gaat, lees je in de roman Op zoek naar Matteo. Je bestelt het boek bij de lokale boekhandel of online bij Boekengilde.nl of Bol.com.

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli

Booking.com