Het leugenachtige leven van volwassenen

De Italiaanse bestsellerauteur Elena Ferrante, schrijfster van de Napolitaanse romans, heeft weer van zich laten horen. In haar nieuwe roman, ‘Het leugenachtige leven van volwassenen‘, word je wederom opgeslokt door de sferen van de Italiaanse havenstad Napels, waar je een kijkje krijgt in het leven van hoofdpersonage Giovanna.

Napels – Photo credit Leny Boerstra

Het verhaal

In ‘Het leugenachtige leven van volwassenen‘ maak je kennis met de dertienjarige Giovanna. Zij woont in de chique en vooraanstaande wijk Vomero in Napels, leidt het perfecte leven en heeft hardwerkende ouders die ervoor zorgen dat het haar aan niets ontbreekt. Ze verafgoodt haar vader en bewondert haar moeder, tot zij op een dag haar vader hoort zeggen dat zij steeds meer op zijn zus Vittoria begint te lijken. Aangezien haar vader al jaren zijn zus niet meer ziet omdat hij haar beschouwt als een wraakzuchtig en slecht mens, zijn deze woorden niet bepaald een compliment.

De uitspraak van haar vader brengt veel bij Giovanna teweeg. Zijn woorden blijven in haar hoofd spoken en worden deze voor haar een obsessie en is zij voortdurend bezig met de ware betekenis van zijn woorden. Hoewel het contact volledig is afgekapt, besluit Giovanna dat zij haar tante Vittoria wil ontmoeten om een antwoord op haar vragen te krijgen. Haar ouders staan niet bepaald te springen wanneer zij met deze mededeling komt, maar besluiten dat dit wellicht voor haar het beste is.

De band die er ontstaat met haar tante, die voortdurend de ware aard van Giovanna’s ouders onder de aandacht wil brengen en haar in wil laten zien dat ze niet zo perfect zijn als zij haar hele leven heeft gedacht, is op zijn minst bijzonder te noemen. Ze is gefascineerd en geboeid door de vrouw die door haar vader doelbewust uit hun leven is gewist en over wij Vittoria zelf ook geen aardig woord te zeggen heeft. Langzaam maar zeker brokkelt het beeld van het perfecte leven en het ideale gezin af. Vanaf dat moment leer de jonge Giovanna balanceren tussen trouw aan haar ouders en de nieuwe vriendschap met haar tante, wat haar eerste stappen naar volwassenheid zullen zijn.

Review

Net als Ferrante’s andere boeken, is ook dit verhaal een feestje om te lezen. Hoewel het geen bloedstollende roman is waar de ene na de andere spannende gebeurtenis wordt omschreven, blijft het verhaal boeien. De manier van schrijven is bijzonder prettig en zorgt er tevens voor dat je de gedachten van de jonge Giovanna, hoe donker deze soms ook zijn, kunt begrijpen. Ik vond het moeilijk om het boek weg te leggen en las het dan ook in een paar dagen uit. Bovendien is het erg leuk om bekende plaatsen in Napels tegen te komen en in gedachten met de personages mee te wandelen. Elena Ferrante heeft nogmaals bewezen wat een uitzonderlijke auteur zij is en heeft van begin tot eind mij weten te boeien. Wat mij betreft is dit boek dan ook zeker een aanrader voor wie op zoek is naar wat Napolitaanse sferen, verwerkt in een goed verhaal.

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli