Palazzo d’Avalos op Procida – Van koninklijke pracht tot duistere gevangeniscellen

Het kleine eiland Procida staat vooral bekend om de kleurrijke huisjes, schommelende vissersbootjes in de haven en typisch Zuid-Italiaanse taferelen waarbij de tijd even stil lijkt te staan. De sfeer op het eiland is vredig en het is heerlijk om door de straatjes van de verschillende dorpjes te dwalen.

Procida eiland uitzicht golf van napels

Toch heeft Procida ook enkele donkere hoofdstukken gekend, periodes waarin het minder charmant was. Het oudste deel van het eiland, het hoger gelegen Terra Murata, vormt een tastbare herinnering aan deze tijd. Na de val van het West-Romeinse Rijk werd Procida een toevluchtsoord voor mensen die de chaos probeerden te ontvluchten. Zij vestigden zich op het hoogste deel van het eiland, dat door de natuurlijke kliffen en het uitzicht op zee de perfecte plek was om zich te verdedigen. In dit door muren omringde dorp vind je het Palazzo d’Avalos. Dit imposante gebouw vertelt op zijn beurt een bijzonder verhaal en toont de verschillende gezichten van Procida.

palazzo d'avalos procida eiland

Koninklijke residentie

In 1554 gaf de familie d’Avalos d’Aquino d’Aragona tijdens hun heerschappij opdracht voor de bouw van dit indrukwekkende gebouw. Met de bouw van het palazzo werd tevens de toegang tot het dorp Terra Murata gecreëerd zoals we dat nu kennen; voorheen was het alleen bereikbaar vanaf het strand, net voorbij het Spiaggia della Lingua. Deze verbetering stimuleerde een snelle ontwikkeling in de omgeving, waar huizen en gebouwen als paddenstoelen uit de grond schoten.

terra murata procida

Gedurende meer dan tweehonderd jaar fungeerde het gebouw als koninklijk paleis. Daarna, in 1815, werden de ruimtes omgebouwd tot een militaire school waar soldaten konden trainen en zich konden voorbereiden op de verdediging van hun vaderland.

Van koninklijke pracht tot duistere gevangeniscellen

In 1830 begon een donkere periode in de geschiedenis van het Palazzo d’Avalos, toen het werd omgevormd tot een gevangenis. Deze transformatie betekende ook een verlies van waardevolle details in het historische gebouw. Fresco’s, zuilengalerijen en delen van de vloer moesten wijken voor cellen, isolatiekamers en gemeenschappelijke ruimtes. Van het oorspronkelijke gebouw zijn onder andere de binnenplaats met de waterput en de gevel van piperno, vulkanische materiaal, bewaard gebleven.

In 1988 werden de deuren van de gevangenis definitief gesloten. Hiermee kwam een einde aan een tijdperk van opsluiting, waarin talloze mensen werden vastgehouden, sommigen van hen onschuldig.

palazzo davalos procida eiland

Een bezoek aan het Palazzo d’Avalos

Voor wie geïnteresseerd is in dit stukje geschiedenis, is een bezoek aan de voormalige gevangenis een aanrader. Het verkennen van dit stukje Procida zal zeker kippenvel bezorgen. De kamers ademen een mystieke sfeer en vertellen de verhalen van wat zich hier heeft afgespeeld, waardoor je een levendige indruk krijgt van hoe het hier ooit was.

palazzo davalos procida eiland

Het besef dat dit ooit een plek was waar koningen vrijwillig verbleven, maar later veranderde in een plek waar mensen wreed werden opgesloten, zal ongetwijfeld constant door je hoofd spoken terwijl je door de ruimtes wandelt. De verschillende periodes van de geschiedenis komen hier op indringende wijze samen en de sporen van de voormalige gevangenis zijn nog overal zichtbaar. Oude, roestige bedden, schoenen, kleding en zelfs een oude operatiestoel zijn te vinden in verschillende ruimtes van het palazzo.

Het is pijnlijk om de tralies voor de ramen te zien, die uitkijken over de zee en de Golf van Napels. Dit benadrukt dat de gevangenen door deze ramen de schoonheid van buiten konden zien, maar het niet konden ervaren.

palazzo d' avalos procida gevangeins uitzicht

Een bezoek aan dit palazzo biedt een dieper inzicht in de boeiende geschiedenis van het kleinste eiland in de Golf van Napels en laat je de verschillende lagen van het verleden ontdekken.

Algemene informatie

Toegang tot het Palazzo d’Avalos is betaald en kost €5,-. Voor een rondleiding met gids betaal je €10,-. Je reserveert een bezoek aan het Palazzo d’Avalos door een mail te sturen naar asspalazzodavalos@gmail.com of door te bellen naar +393333510701.

palazzo d'avalos eiland procida napels

Reisgids Procida

Met de digitale reisgids Procida – Parel in de Golf van Napels heb je alle informatie op zak om het beste uit een bezoek aan deze kleurrijke parel te halen. Ik deel hierin mijn persoonlijke tips voor het eiland waar ik lang geleden mijn hart aan heb verloren. Heerlijke plekken waar je kunt proeven van de eilandspecialiteiten, verborgen plekjes en unieke uitkijkpunten heb ik allemaal in de reisgids verzameld. Je vindt bovendien handige informatie die goed van pas kan komen, zoals de bereikbaarheid en het openbaar vervoer en ik tip een aantal fijne accommodaties wanneer je langer dan een dag op het eiland wilt verblijven. Daarnaast heb ik een mooie wandelroute uitgestippeld waarin ik een aantal van mijn favoriete hoogtepunten heb verwerkt.

ipad procida

Meer tips voor Procida zijn te vinden in onderstaande artikelen:

felicia salerno travel

Booking.com