Parel in de Golf van Napels: Procida

In de baai van Napels liggen de Flegreïsche Eilanden, ontstaan door vulkanische activiteit. Het bekendste eiland van deze archipel is Ischia. Hoewel het binnen een andere geologische zone valt en officieel niet tot deze eilandengroep behoort, wordt ook Capri vaak in één adem genoemd. Toeristen bezoeken dan ook massaal deze twee eilanden maar het kleine eilandje Procida wordt vaak overgeslagen. Zonde, want dit eiland is een prachtig pareltje! Ik laat je dan ook graag de mooiste plekjes van het eiland zien.

procida eiland napels

Il Postino

Hoewel ik Capri en Ischia al meerdere malen had bezocht, was het slechts een aantal jaren geleden dat ik voor het eerst voet op dit eiland zette. Na deze eerste kennismaking was ik op slag verliefd en bezocht ik meerdere malen dit schattige eilandje. Al jaren stond Procida op mijn lijstje, was het voor mij een bestemming op mijn bucketlist. De reden? Verschillende scènes van Il Postino (The Postman) zijn hier opgenomen en deze film heeft voor mij een bijzondere betekenis. Door deze film kwam ik in aanraking met poëzie, schrijven, ontdekte ik mijn artistieke kant. Daarnaast was het een film die ik graag samen met mijn vader keek.

procida il postino salerno travel campania naples napoli napels
Il Postino op het eiland Procida

Bereikbaarheid

Vanuit de haven van Napels gaan er dagelijks verschillende boten naar Procida. Je kunt een boot nemen vanaf zowel Molo Beverello en Porto di Massa, twee verschillende havens die een kilometer uit elkaar liggen. Het is dan ook aan te raden om van te voren goed te kijken hoe laat je wilt vertrekken en van waar je precies vertrekt om verwarring te voorkomen.

Om in de haven te komen, kun je vanaf Piazza Garibaldi een bus nemen of met de metro (Lijn 1, halte Municipio)

Kom je vanuit Salerno, neem dan de trein of bus naar Napels en vanaf Napels Centraal de bus of metro richting de haven.

Marina Grande

Bij vertrek uit de haven heb je een geweldige uitzicht op de stad Napels. Na een tocht van ongeveer 50 minuten komt de boot aan in de haven van Marina Grande van Procida. Bij mijn eerste ervaring was het precies zoals ik had verwacht: er zijn maar weinig mensen die van de boot gaan. Het merendeel van de toeristen blijft zitten omdat de volgende stop Ischia zal zijn.

Marina Grande is een perfecte aankomsthaven want het geeft je direct een goede indruk van het eiland. Wanneer je voet aan wal zet, word je namelijk direct getrakteerd op een prachtig plaatje; vrolijk gekleurde huisjes en vissersbootjes die op het water dobberen. Het heeft iets betoverends en iedere keer weer word ik bevangen door een soort blijheid om hier weer rond te mogen lopen.

procida napoli naples napels campania salerno travel

Marina Grande is gevuld met kleine winkeltjes, restaurants en barretjes, populair bij locals en toeristen. Al wandelend door de straatjes kun je de sfeer van het eiland goed in je opnemen. Je vindt in deze havenplaats direct één van de symbolen van het eiland: de kerk van Santa Maria della Pietà.

procida napoli naples napels campania salerno travel
De karakteristieke straten van Marina Grande

Terra Murata

Vanaf de haven van Marina Grande kun je de bordjes met ‘Centro’ volgen en onderweg genieten van de karakteristieke straatjes met kleine winkeltjes, de kerkklok die een aantal keren slaat terwijl er mensen op Vespa’s en fietsen passeren. Na zo’n twintig minuten lopen, kom je op het pleintje Piazza dei Martiri vanwaar je een schitterend uitzicht geniet. Links hiervan bevindt zich de kerk van Santa Maria delle Grazie en de weg die je naar het kasteel leidt, terwijl je rechts uitkijkt op de vissershaven Marina Corricella. Wanneer je op zoek bent naar het beroemde en schilderachtige uitzicht op dit dorpje, volg dan de weg naar het kasteel (Salita Castello) die je uiteindelijk bij Terra Murata brengt, gebouwd op het hoogste punt van het eiland.

Deze plek is enkel te bereiken via de stijle weg omhoog maar zonder meer de moeite waard. Vanaf hier heb je onder meer een adembenemend uitzicht over de hele Golf van Napels en kun je het Palazzo d’Avalos bezoeken, een gebouw dat eerst als Koninklijk paleis diende om vervolgens dienst te doen als gevangenis. Het belangrijkste gebouw van Terra Murata is de Abdij van San Michele, een klooster dat meerdere keren werd geplunderd, verwoest en weer opgebouwd.

Marina Corricella

Vanaf het Piazza dei Martiri volg je de Via San Rocco om in de vissershaven van Marina Corricella te komen. Dit dorpje heeft alle ingrediënten om je volledig onder te dompelen in de pure sferen van het prachtige eiland Procida. Het is karakteristiek, romantisch en bovendien het oudste kustplaatsje van het eiland. Hier kun je typische taferelen aanschouwen van vissersmannen die aan het werk zijn, netten repareren, of een boot verven. Wat dit plaatsje bijzonder maakt, is dat het enkel te voet of via de zee te bereiken is. Je kunt de haven doorkruisen om vervolgens vanaf het Belvedere di Callìa te genieten van het uitzicht op het eiland Capri enerzijds en Terra Murata anderzijds.

La Locanda del Postino

Bij mijn eerste bezoek aan het eiland kon ik het niet laten om bepaalde plekjes die een belangrijke rol spelen in de film Il Postino, te bezoeken. Zo nam ik plaats op het terras van La Locanda del Postino. Op deze locatie zijn verschillende scènes opgenomen en dat idee alleen al, zorgde ervoor dat ik door deze plek gefascineerd was. Hoewel de bar binnen totaal niet meer lijkt op die uit de film, doet alles je hier wel aan herinneren. De muren hangen vol met foto’s van scènes uit de film en hoogtepunt is toch wel een handgeschreven briefje van de hoofdrolspeler Massimo Troisi. Bij de ingang van het restaurant staat er standaard een fiets tegen de muur geparkeerd. Het is één van de drie originele fietsen die in de film door de acteur is gebruikt.

Naast deze ‘erfenis’, kun je hier ook nog eens heerlijk eten of neerstrijken voor een drankje met uitzicht op het schilderachtige haventje.

postino salerno travel procida naples napels napoli
De fiets uit de film ‘Il Postino’

Stranden

Zoals je op een eiland kunt verwachten, zijn er verschillende stranden te vinden. Dit eiland is dan ook een ideale bestemming om te ontspannen tijdens een dagje strand. De voornaamste stranden zet ik op een rijtje

SPIAGGIA DEL POSTINO

Officieel heet dit strand La Spiaggia del Pozzo Vecchio, het strand van de oude put, maar na de film is deze omgedoopt tot La Spiaggia del Postino, het strand van de postbode. Op deze locatie werd er namelijk een scene opgenomen.

Vanaf Marina Corricella kun je een bus nemen, maar omdat het eiland klein is, is dit ook prima lopend te doen. Je doet er ongeveer een half uur over en het geeft je de kans om zo veel mogelijk van het eiland in je op te nemen. Na een wandeling door smalle straatjes kom je uit bij het kerkhof met daarnaast een smal weggetje dat richting het strand gaat. Aangekomen op het strand, tref je een strandtent die bedjes verhuurt en waar je iets kunt drinken.

postino salerno travel procida naples napels napoli
Het strand van Il Postino

De eerste keer op deze plek was voor mij een beetje magisch. Ik zocht een rustig plekje op om alles goed in mij op te nemen. Rustig luisterde ik naar het ruisen van de zee en speelde in mijn hoofd de scène waarin Mario, met de woorden van Neruda, het hart van Beatrice weet te veroveren.

SPIAGGIA DI PUNTA DI LINGUA

Dit strand wordt wel het mooiste strand van het eiland genoemd en ligt achter de aankomsthaven. Het is een klein strand, gelegen aan het einde van de haven Marina Grande. In tegenstelling tot de andere stranden die worden gekenmerkt door het donkere zand, wordt het Spiaggia di Punta Lingua volledig gevormd door kiezels. Het strand heeft een natuurlijk charme en wordt omringd door gewassen. Het strand is te bereiken door de hoofdstraat Via Roma te volgen en uit te lopen, of middels een trap.

SPIAGGIA DELLA CHIAIOLELLA

Het strand Spiaggia della Chiaiolella, ook wel Ciracciello genoemd, is een zandstrand, gelegen aan het langste stuk kustlijn van het eiland. Dit gedeelte wordt gekenmerkt door ondiep water en een rotsachtig landschap dat wordt afgewisseld door groene gewassen. Vanaf hier heb je een mooi zicht op het eiland Vivara. Dit is een eilandje dat middels een brug verbonden met Procida. Het is een beschermd natuurgebied en daarom enkel te bezoeken onder begeleiding van een gecertificeerde natuurgids.

Een ander opvallend en kenmerkend beeld dat bij dit strand hoort, zijn de twee karakteristieke tufsteen rotsen. Deze rotsen geven tevens de grens aan met het volgende strand, spiaggia di Ciraccio.

procida, salerno, salerno travel, napels, naples, napoli, strand, vakantie
Spiaggia della Chiaiolella – Photo credit Michele Piastrella

Daarnaast kun je in de jachthaven van Marina Chiaiolella een hapje eten of iets drinken in één van de barretjes of restaurants.

SPIAGGIA DI CIRACCIO

Dit strand ligt aan dezelfde kustlijn als het eerder genoemde Chiaiolella en wordt gescheiden door de grote tufsteen rotsen. Dit gedeelte van de kustlijn ligt meer afgezonderd waardoor het ook een stuk rustiger is.

SPIAGGIA DELLA CHIAIA

Spiaggia della Chiaia is het meest centraal gelegen strand van het eiland maar ook het meest geisoleerde strand. Deze plek is alleen te voet te bereiken of via de zee. Wanneer je kiest voor de eerste optie, moet je wel eerst een trap met zo’n 186 treden afdalen. Dit zandstrand ligt ingeklemd tussen een rotsachtige bergkam en de kleine haven van Corricella.  

SPIAGGIA DELLA SILURENZA

Een ander mooi zandstrand dat makkelijk te bereiken is, is spiaggia della Silurenza. Het ligt in de buurt van de aankomsthaven en is zowel te voet als met de auto bereikbaar. 

Gastvrijheid

Mijn eerste bezoek aan het eiland liet het een grote indruk op mij achter. De warmte van de lokale bevolking raakte mij. Ze zijn enorm vriendelijk, behulpzaam en gastvrij, vertellen met alle liefde en plezier over hun eiland en strooien met complimentjes. Zo werd ik plotseling het middelpunt van de belangstelling van een vol terras toen de ober mij vertelde dat ik door zou kunnen gaan voor een Miss. Hij vond het niet voldoende om dit mij mede te delen, maar betrok er ook nog een groep Napolitaanse dames bij die een paar tafels verderop zaten. Verbaasd vroeg hij of zij mij al gezien hadden, hoe prachtig ik wel niet was en dat ik mee zou moeten doen aan een Miss verkiezing. Een paar secondelang zijn alle ogen op mij gericht, word ik aangestaard waarna vervolgens alle dames enthousiast (en luid) bevestigen wat de ober zojuist heeft gezegd. Ik weet mij even geen houding te geven en antwoord dat ik veel te klein ben om Miss te zijn. De ober ziet het probleem niet, want: ‘Goede wijn komt in een kleine fles.

Procida is sprookjesachtig en magisch en weet ik zeker dat ik nog vele malen terug zal keren naar deze parel in de Golf van Napels. 

procida, salerno, salerno travel, napels, naples, napoli, strand, vakantie

Reisgids Procida

Met de digitale reisgids Procida – Parel in de Golf van Napels (2022) heb je alle informatie op zak om het beste uit een bezoek aan deze kleurrijke parel te halen. Ik deel hierin mijn persoonlijke tips voor het eiland waar ik lang geleden mijn hart aan heb verloren. Heerlijke plekken waar je kunt proeven van de eilandspecialiteiten, verborgen plekjes en unieke uitkijkpunten heb ik allemaal in de reisgids verzameld. Je vindt bovendien handige informatie die goed van pas kan komen, zoals de bereikbaarheid en het openbaar vervoer en ik tip een aantal fijne accommodaties wanneer je langer dan een dag op het eiland wilt verblijven. Daarnaast heb ik een mooie wandelroute uitgestippeld waarin ik een aantal van mijn favoriete hoogtepunten heb verwerkt.

reisgids procida napels

Meer tips voor Procida zijn te vinden in onderstaande artikelen:

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli

Booking.com

Een gedachte over “Parel in de Golf van Napels: Procida

Reacties zijn gesloten.