Wandelen aan de Amalfikust – Sentiero Santa Maria dei Monti

De Amalfikust kent talrijke wandelpaden, waarvan sommige inmiddels bijzonder geliefd zijn bij bezoekers van dit stukje Italië. Il Sentiero degli Dei, oftewel Het Pad van de Goden, is het meest bekende wandelpad in dit gebied. Met Agerola als startpunt heeft deze groene berggemeente zich succesvol op de kaart gezet, en voor veel vakantiegangers vormt deze wandelroute een overtuigende reden om hier te verblijven.

agerola amalfikust wandeling wandelen

Voor liefhebbers van stevige wandelingen die de authenticiteit van het gebied willen ervaren, zitten in Agerola dan ook helemaal goed. Naast het ervaren van de lokale en gastvrije sfeer en het bewandelen van Pad van de Goden, biedt Agerola ook de mogelijkheid om andere schitterende wandelroutes te verkennen die nog onontdekt zijn door het grote publiek.

Vanuit Agerola neem ik je mee over een bijzondere route in het hart van het Lattari-gebergte: de Sentiero Santa Maria dei Monti. Deze wandeling leidt naar een betoverende bestemming in de gemeente Scala aan de Amalfikust, via een route die dwars door de weelderige groene natuur slingert.

wandeling amalfikust scala ravello santa maria dei monti

Startpunt Agerola – Routenummer 367 

De Sentiero Santa Maria dei Monti is in feite een pad dat Ravello verbindt met de hooggelegen route van de Valle delle Ferriere en langs een van de meest bekende religieuze locaties in de omgeving loopt, namelijk Santa Maria dei Monti. Er zijn echter meerdere routes die naar deze bestemming leiden en je kunt ook beginnen vanuit Agerola.

Als je besluit om deze wandelroute vanuit Agerola te beginnen, start je bij routenummer 367. Dit begint net voorbij de autotunnel aan de Via Traforo, waar je het straatje ingaat en de rode en witte vlaggetjes volgt die de route markeren. De klim begint al snel, over een oud muilezelpad bestaande uit traptreden gevormd door rotsblokken. Met elke stap laat je Agerola verder achter je en in de verte zie je de daken van de huisjes tussen het groen liggen, met daarachter de uitgestrekte zee.

Na een stevige klim sta je op de top van Colle S. Angelo. Hier aangekomen, gaat het pad verder over de 300-route. Na een paar minuten lopen word je getrakteerd op het prachtige uitzicht dat zich uitstrekt aan de andere kant van de berg. Vanaf hier zie je de gehele Golf van Napels, inclusief de eilanden en maakt de iconische Vesuvius het schilderachtige tafereel compleet.

Riserva Naturale Valle delle Ferriere & Monte Rotondo

Wanneer je na een aankomt bij een splitsing, houd je ook de 300 aan, deze wordt voortdurend aangegeven met de rood met wit geverfde vlaggetjes. Onderweg geniet je van adembenemende panorama’s, waarbij je in de verte de huisjes van Agerola ziet die tegen de groene berghelling zijn gebouwd.

Na een kleine anderhalve kilometer wandelen, bereik je het punt Ammarrata Imbarrata. Hier loop je het Riserva Naturale Valle delle Ferriere binnen. De route loopt door een bos met kastanjebomen waarna je na ongeveer anderhalve kilometer aankomt bij Monte Rotondo. Hier kun je eventueel nog een korte omweg maken naar een uitkijkpunt om van een ander mooi panorama te genieten.

Op dit punt wordt de 301-route aangegeven en wordt ook je eindbestemming duidelijk aangegeven. Het pad slingert door een bos met hier en daar wat open plekken waarop de bergachtige omgeving wordt blootgelegd. Na ongeveer een half uur lopen bereik je Santa Maria dei Monti waar je wordt beloond met een buitengewoon spectaculair uitzicht op de Amalfikust. Vanaf hier kun je genieten van een weids uitzicht over Scala, Ravello en Maiori, evenals de toppen van het Lattari-gebergte. In de verte strekken zich het Picentini– en Alburni-gebergte in de Cilento uit tot aan Punta Licosa.

Santa Maria dei Monti staat vooral bekend om het witte Mariabeeld dat uitkijkt over de gemeenten Scala en Ravello. In vroegere eeuwen stond op deze plek een kleine kerk, gewijd aan Santa Maria. De klokkentoren ervan was zo gepositioneerd dat het geluid van de klokken tot ver in de omgeving te horen was.

maria beeld wandeling amalfikust

Proeven van lokaal lekkers bij de berghut

Nier ver van het uitkijkpunt bevindt zich de Rifugio Santa Maria dei Monti, een berghut die in negentiende-eeuwse reisgidsen werd vermeld als een essentiële tussenstop voor bezoekers van de Grand Tour in Italië. Tegenwoordig wordt deze accommodatie beheerd door het Consorzio di Promozione Turistica Ravello-Scala en biedt het onderdak aan maximaal dertien reizigers. In het weekend worden regelmatig proeverijen en lunches georganiseerd, waar ook niet-gasten van kunnen genieten. Na een stevige wandeling kun je in een gezellige sfeer aanschuiven om te genieten van lokale producten.

aperitief wandeling amalfikust santa maria dei monti

Algemene informatie

Totale afstand (heen en terug)12 km
Totale duur6 uur
Routenummers367-300-301
Alternatieve routeVertrek vanuit Ravello, routenummer 353

Meer tips voor de Amalfikust

Met al mijn verzamelde informatie en mijn uitgebreide ervaring in dit prachtige gebied, heb ik de meest fantastische tips voor de Amalfikust op een rij gezet. Ik heb al deze unieke inzichten samengebracht in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust. In deze gids neem ik je mee op een betoverende reis langs de adembenemende Amalfikust en ik deel persoonlijke aanbevelingen zodat jij ook de magie van deze plek kunt ervaren. Van geweldige plekjes om te genieten van heerlijke koffie tot verhalen die de essentie van de Amalfikust echt laten zien.

Meer handige tips en informatie over de Amalfikust vind je in onderstaande artikelen:

felicia salerno travel

Booking.com