Waarom je het eiland Procida absoluut moet bezoeken

Het eiland Procida verschijnt bij steeds meer mensen op de radar. Het kleine zusje van buureiland Ischia komt steeds vaker in het nieuws en wordt geregeld in informatieve reisartikelen genoemd. Met haar karakteristieke uiterlijk duikt zij ook op in series en films, waar zij in een oogopslag te herkennen is. Procida trekt de aandacht en wekt de nieuwsgierigheid van reislustige Italiëliefhebbers.

procida napels campania

Het kleinste eiland voor de kust van Napels is een kleurrijk pareltje dat je zal betoveren. In de podcastaflevering van Ciao tutti leg ik uit wát het eiland nu precies zo magisch maakt dat je al heimwee krijgt zodra je weer op de boot richting het vasteland stapt.

Staat Napels – of een van de plekken in de omgeving – voor dit jaar op jouw reisplanning, maak dan zeker ruimte voor een bezoek aan Procida. Ik geef je een aantal hele goede redenen waarom dit betoverende eiland absoluut aan jouw lijstje moet worden toegevoegd. Een waarschuwing vooraf is op zijn plek: je zult gegarandeerd smoorverliefd worden op dit authentieke stukje Italië.

procida campania napels

Procida is perfect voor een dagtrip

Procida heeft een oppervlakte van slechts 3,7 km², wat het een ideale bestemming maakt voor een dagtrip. Waar je op de andere eilanden wel gebruik móet maken van het openbaar vervoer, een scooter of e-bike, is dat op Procida niet nodig. Een e-bike huren behoort natuurlijk tot de mogelijkheden en je trapt met gemak binnen een dag het hele eiland rond, maar je snuift lopend veel meer van de heerlijke eilandsfeer op. Vanaf de aankomst in de haven tot het moment dat je weer vertrekt, kun je alles prima te voet doen. Je kunt op je gemak de hele dag door de nauwe straatjes rondstruinen, die zijn gevuld met eeuwenoude palazzi, wapperend wasgoed, kerken, altaartjes en schitterende doorkijkjes. Je kijkt daadwerkelijk je ogen uit en merkt dat de meest simpele details in hun eenvoud schitterend zijn. Met de benenwagen kom je op veel verschillende plekken en het stelt je in staat om de magie van Procida zelf te ervaren. Het wandelen kan worden afgewisseld met een verfrissend drankje op een terras met uitzicht op de haven of een lunch met een lokale specialiteit.

Proeven van eilandspecialiteiten

De lekkernijen die het eiland te bieden heeft, zijn zonder meer de overtocht waard. Zo is de limoncello, die wordt gemaakt van de geurige citroenen die op het eiland groeien, toch nét even anders. Ook is Procida de aangewezen plek om kennis te maken met de lingua di bue, een gebakje gevuld met citroencrème waarvan de vorm veel weg heeft van een tong.

procida lingua

Gezien de vele vissersbootjes en vissers die altijd met hun netten in de weer lijken te zijn, is het vanzelfsprekend dat het eiland verschillende visgerechten tot haar specialiteiten rekent. De meeste restaurants worden dagelijks van de laatste vangst voorzien, zodat jij als gast enkel het verste van het verste voorgeschoteld krijgt. De spaghetti con alici, pomodorini e pecorino is één van de traditionele gerechten die het eiland rijk is, evenals de spaghetti ai ricci di mare en de pasta met le canocchie di Procida.

Naast deze klassiekers zijn er ook minder bekende gerechten die je net zo goed het water in de mond doen lopen. De linguine con melanzana bruciata, cozze en verkruimelde tarallo is een goddelijke combinatie waar je ongetwijfeld, net als ik, verslingerd aan zult raken. Het proeft als een stukje Procida in je mond en daar wil je natuurlijk zo veel mogelijk van binnenkrijgen. Ook de pasta al ragù giallo di baccalà is een perfecte vertaling van de rijke smaken van het eiland, wat betekent dat je bij elke hap puur geniet.

procida pasta specialiteiten

Op Procida proef je de lokale sfeer

Van vissers die netten repareren in de haven tot a’ crianza, Procida is uniek in haar soort. De eilandbewoners merken de aanwezige en nieuwsgierige toeristen op, maar lijken zich daar weinig van aan te trekken. Zij gaan ongestoord door met wat zij doen, op de manier zoals zij dat al jaren gewend zijn om te doen. Juist dit zorgt ervoor dat jij als bezoeker een goede indruk van Procida en haar inwoners kunt krijgen en de pure sfeer van het eiland kunt ervaren. Dat pure kom je in de kleinste dingen tegen, zoals een eenvoudig mandje gevuld met fruit, vergezeld van een handgeschreven bordje met de woorden “A crianza/creanza”.  

procida eiland napels campania

A crianza” is een Napolitaanse uitdrukking die op verschillende manieren kan worden gebruikt. In de kern draait het altijd om beleefdheid en goede manieren. In het geval van het mandje fruit langs de kant van de weg gaat het om een vriendelijk gebaar, een geschenk, waar iemand niets voor terug wil. Voor de procidani is dit de normaalste zaak van de wereld. Veel mensen beschikken wel over een stuk land waar de nodige groente en fruit groeit. Wat te veel is voor eigen gebruik, wordt op deze manier met anderen gedeeld. Een simpel maar bijzonder voorbeeld van wat het betoverende Procida nu precies zo magisch maakt en je ernaar doet verlangen om hier zo veel mogelijk tijd door te brengen.

Procida biedt spectaculaire en unieke panorama’s

De gekleurde huisjes van Marina Corricella zijn inmiddels wereldberoemd en worden door reisorganisaties vaak gebruikt om Napels onder de aandacht te brengen. Wanneer na een kleine klim het kleurenpalet zich openbaart, is het een moment om even stil van te worden. Op de achtergrond verschijnt de rest van het eiland in beeld, de vorm van het eilandje Vivara is duidelijk te herkennen en torent daarachter het groene Ischia er bovenuit.

marina corricella procida napels eiland campania

Hoe klein Procida ook is, het eiland heeft nog veel meer (soms redelijk verstopte) plekjes te bieden waar je van waanzinnige vergezichten kunt genieten. Maak je de klim naar Terra Murata, het hoogste punt van het eiland, dan word je daar getrakteerd op een uniek panorama van driehonderdzestig graden waar je bijna van gaat duizelen. Je herkent hier talrijke hoogtepunten en bezienswaardigheden die de regio rijk is, van het tegenover gelegen Monte di Procida tot het uiterste puntje van het Sorrentijns schiereiland en het eiland Capri.

Hou je van beweging, dan kan ik enkel aanmoedigen om vooral de wat onbekendere paden in te slaan, trappen af te dalen of juist te beklimmen. Je komt op de mooiste plekken terecht en je wordt vaak beloond met uitzichten die je even helemaal voor jezelf hebt.

procida eiland napels

Procida is de Italiaanse Culturele Hoofdstad 2022

Procida is uitgeroepen tot Italiaanse Culturele Hoofdstad 2022 en dit vormt uiteraard een hele goede reden om richting het eiland te varen. Wellicht had je verwacht dat ik met deze reden af zou trappen, maar ik heb dit punt bewust voor het laatst bewaard. Dit argument vormt namelijk een samenvatting van bovenstaande redenen. Procida is het eerste eiland dat deze titel mag dragen en dat is niet zonder reden. De culturele en historische waarde waar dit kleine stukje aarde in de Golf van Napels over beschikt, is exact waarom zij deze titel toegewezen heeft gekregen. Juist alle eerder genoemde redenen hebben er onder meer aan bijgedragen dat Procida tot Culturele Hoofdstad 2022 werd uitgeroepen. Naar mijn mening is dit meer dan terecht en ik ben ervan overtuigd dat de komende tijd nog veel meer mensen deze bijzondere parel in hun hart zullen sluiten.

procida eiland napels campania felicia

Reisgids Procida

Met de digitale reisgids Procida – Parel in de Golf van Napels (2022) heb je alle informatie op zak om het beste uit een bezoek aan deze kleurrijke parel te halen. Ik deel hierin mijn persoonlijke tips voor het eiland waar ik lang geleden mijn hart aan heb verloren. Heerlijke plekken waar je kunt proeven van de eilandspecialiteiten, verborgen plekjes en unieke uitkijkpunten heb ik allemaal in de reisgids verzameld. Je vindt bovendien handige informatie die goed van pas kan komen, zoals de bereikbaarheid en het openbaar vervoer en ik tip een aantal fijne accommodaties wanneer je langer dan een dag op het eiland wilt verblijven. Daarnaast heb ik een mooie wandelroute uitgestippeld waarin ik een aantal van mijn favoriete hoogtepunten heb verwerkt.

reisgids procida napels

Meer tips voor Procida zijn te vinden in onderstaande artikelen

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Booking.com