Recept: Pasta e patate uit Napels

Armoede is de grondlegger van veel traditionele gerechten uit de Napolitaanse keuken geweest. De armoede maakte de Napolitanen noodgedwongen creatief en er werd flink geëxperimenteerd en gecombineerd met de ingrediënten die er voor handen waren. Het gevolg was dat er uiteindelijk de heerlijkste gerechten ontstonden waar in de basis maar weinig en goedkope ingrediënten voor nodig waren en die tegenwoordig nog steeds op in Napels en omgeving op de menukaart terug te vinden zijn.

napels ebook

Een voorbeeld van zo’n gerecht is pasta e patate, pasta met aardappelen. Aardappelen waren goedkoop en bleken in combinatie met pasta de maag goed en voor lange tijd te vullen. Oorspronkelijk werd de pasta e patate bereid met pasta mista, een mix van verschillende soorten pasta. Je kent het wel: open zakjes pasta waar nog een restje inzit maar te weinig voor het aantal personen waar je voor moet koken. Aangezien in de Napolitaanse keuken niet een voedselverspilling wordt gedaan, werden alle verschillende soorten pasta bij elkaar gegooid om er een gerecht van te kunnen maken. Tegenwoordig is dit niet meer nodig en kun je in de supermarkt een pak pasta mista kopen.

pasta patate napels

Het bereiden van deze pasta is nog een hele kunst. Het is namelijk belangrijk dat de pasta niet te waterig is maar juist een stevig geheel wordt. Tegenwoordig wordt er vaak ook nog eens provola-kaas aan toegevoegd om het gerecht nog net even iets smakelijker te maken. Michelle van Taste Guide Naples legt stap voor stap uit hoe je dit eenvoudige maar zeer smakelijke gerecht bereidt.

Boodschappenlijst voor 3-4 personen

  • 1⁄2ui
  • 1⁄2 wortel
  • 1⁄2 stengel bleekselderij
  • Olijfolie
  • 5 rijpe kerstomaatjes
  • 500 gram aardappelen
  • 200 gram korte pasta (elk type kleine pasta, gemengd kan ook)
  • 100 gram Provola

Bereidingswijze

Hak de ui, wortel en selderij fijn. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de groenten tot ze zacht zijn. Snijd de tomaten in kleine stukken en doe deze in de pan. Schil en snijd de aardappelen, waarbij je de helft in kleine stukjes snijdt en de andere helft in middelgrote stukken. Doe alle stukjes in de pan, voeg royaal peper en zout toe en giet er 800 ml water bij. Breng dit aan de kook en laat dit sudderen tot de kleinere stukjes aardappel gemakkelijk met de achterkant van een lepel kunnen worden geplet. Voeg op dit moment de pasta toe en roer regelmatig om ervoor te zorgen dat de pasta gelijkmatig kookt.

pasta patate napels

Terwijl de pasta kookt, moeten de kleinere stukjes aardappel uit elkaar vallen en een romige saus vormen, terwijl de grotere stukken het gerecht voorzien van textuur. Zet het vuur uit net voordat de pasta al dente is. Door de warmte in de pan, gaat het kookproces namelijk nog even door. Snijd de provola in stukjes en roer deze door de pasta tot het gesmolten is.

Buon appetito!

pasta patate napels gerecht

Koken bij Michelle thuis in Napels

Koken met een local in het centrum van Napels is een unieke ervaring! Deze Kookworkshop is ideaal wanneer je van koken houdt én nieuwsgierig bent naar het echte leven in Napels. De Nederlandse local Michelle heeft veel ervaring op het gebied van koken en heet je van harte welkom in haar gezellige huis in Napels. Ze deelt met jou haar kennis over de geschiedenis van pasta en wanneer je welke dient te gebruiken. Daarnaast kan zij jou een goed en eerlijk beeld geven van het leven in deze drukke wereldstad.

koken napels kookworkshop
felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Booking.com