Villa San Michele – Juweel op Capri

Villa San Michele op het betoverende eiland Capri is een tijdloos meesterwerk, gelegen op de kliffen die uitkijken over de glinsterende zee en de Golf van Napels. Deze historische residentie, oorspronkelijk het thuis van de Zweedse arts en schrijver Axel Munthe, vangt de essentie van schoonheid en sereniteit op een unieke manier. Te midden van weelderige tuinen en eeuwenoude bouwwerken wordt elke stap op het landgoed doordrenkt met geschiedenis en artistieke grandeur.

Duik met mij in de intrigerende wereld van Villa San Michele, waar de tijd lijkt stil te staan en elke hoek een verhaal vertelt.

villa san michele capri

Droom en levenswerk van een Zweedse dokter

In het hoger gelegen Anacapri zijn een groot aantal schatten te vinden die vertellen over de rijke geschiedenis van het eiland. Overblijfselen van Romeinse villa’s, vestingwerken en fraaie kerken vormen waardevolle herinneringen aan diverse periodes die Capri heeft gekend. Villa San Michele is daar een voorbeeld van en vertelt het boeiende verhaal van de Zweedse dokter en schrijver Axel Munthe. 

axel munthe capri villa san michele

Axel Munthe schreef het beroemde boek Het verhaal van San Michele, waarin hij zijn ervaringen en de geschiedenis van de villa beschreef. Villa San Michele was Munthe’s levenswerk en met de bouw ervan verwezenlijkte hij een lang gekoesterde droom. Bij zijn eerste bezoek aan Capri in 1876 was hij negentien jaar oud. Het zou een bezoek zijn dat zijn leven voorgoed zou veranderen. Toen hij bovenaan de Scala Fenicia stond, de trap die Marina Grande met Anacapri verbindt, besloot hij onmiddellijk dat dit de plek was waar hij een huis wilde bouwen. In 1895 kocht hij een stuk grond waar hij in de komende jaren het huis van zijn dromen zou vormgeven.

capri bezienswaardigheden villa eialnd

Griekse tempel

Zijn wens was een huis te bouwen dat op een Griekse tempel leek: open voor de zon, de wind, de geluiden van de zee en vooral veel licht. Het uitgangspunt voor de bouw was het reeds bestaande gebouw dat op het terrein stond en toebehoorde een de voormalige eigenaar.

In het begin van de vorige eeuw waren neoclassicisme en symbolisme populair. Axel Munthe ontmoette in Rome de bekende schilder Aristide Sartorio, die hem hielp met tekeningen. Lokale ambachtslieden werden ingeschakeld voor de bouw van Villa San Michele, dat zowel traditionele Caprese architectuur als moderne elementen van een Romeinse domus combineert.

villa san michele capri eiland

Museum met indrukwekkende kunstcollectie

De villa herbergt een belangrijke kunstcollectie, voornamelijk bestaande uit Romeinse, Etruskische en Egyptische artefacten, zorgvuldig gekozen door Munthe vanwege hun schoonheid en symbolische betekenis. Na Munthe’s dood in 1949 werd de villa omgevormd tot een museum.

De diverse collectie omvat sculpturen, bas-reliëfs, inscripties, mozaïeken, sarcofagen en architecturale fragmenten. Munthe verwierf ze op verschillende manieren, variërend van aankopen in antiekwinkels tot persoonlijke duikavonturen in zee. Hoewel zijn verhalen soms twijfels over de authenticiteit hebben gewekt, zijn alle objecten zorgvuldig beoordeeld en gedateerd door experts waardoor de echtheid is gegarandeerd.

Adembenemende tuin

De tuin van Villa San Michele wordt ook wel beschouwd als de mooiste van Italië. Beginnend onder de blauwe regen van de pergola, strekt de tuin zich uit tot het terras, eindigend langs een elegante laan met cipressen. Elk seizoen brengt nieuwe bloemen en geuren, variërend van camelia’s en pioenrozen tot hortensia’s en oranjebloesem.

Het meest opmerkelijke kenmerk is de naadloze overgang tussen het huis en de tuin. De loggia, een haast monastieke binnenplaats, toont sculpturen die de omringende natuur en de baai van Napels omlijsten als prachtige kunstwerken.

De pracht van de tuin biedt een betoverende ervaring en is een harmonieuze samensmelting van natuur en cultuur. Terwijl je langs de paden wandelt, ontdek je een verscheidenheid aan bomen en planten, zoals Afrikaanse lelies, Kaukasische granaatappels, Italiaanse dennen, Japanse hortensia’s, een zeldzame Australische mirte en een Zweedse berk. Hier, op deze locatie, voel je de Griekse tempel waar Munthe naar verwijst. Dit is de plek waar je werkelijk de zon en de wind kunt ervaren, en de stemmen van de zee kunt horen.

Mysterieuze sfinx

Het hoogtepunt is de sfinx die is uitgehouwen in rood graniet. Aan de rand van de tuin kijkt zij uit over het eiland en houdt alles nauwlettend in de gaten. Hoe deze sfinx in het bezit van Axel Munthe is gekomen, is niet duidelijk en is iets waar hij zelf ook geheimzinnig over deed. Hij verwees mensen naar de sfinx zelf om deze vraag te stellen, die hier uiteraard nooit een antwoord op heeft gegeven. Munthe beschrijft in Het verhaal van San Michele hoe hij de sfinx in een droom zag en al zeilend deze plek opzocht. Het mysterie rondom de oorsprong en hoe het beeld naar Villa San Michele werd vervoerd, is een goed bewaard geheim.  

sfinx villa san michele capri eiland napels

De reden dat hij deze sfinx tot symbool van de villa maakte, is waarschijnlijk geïnspireerd op een uitspraak van een van zijn lievelingsdichters, de Duitse dichter Jean Paul, die het eiland met een sfinx vergeleek. De aanwezigheid van de Egyptische sfinx op de borstwering van San Michele maakt deze plek in elk geval alleen maar nóg magischer.

Nagenieten bij Café Casa Oliv

Na het verkennen van zowel de villa als de tuin, kun je op het terras van Café Casa Oliv nagenieten met een cappuccino, een verfrissend sapje, een smakelijk gebakje of een broodje. Het café bevindt zich in de tuin van Villa San Michele en staat ook open voor bezoekers die ervoor kiezen de villa zelf niet te bezichtigen.

Café Casa Oliv capri eiland villa san michele

Openingstijden

Januari en februari09:00 – 15:30
Maart09:00 – 16:30
April09:00 – 17:00
Mei–september09:00 – 18:00
Oktober09:00 – 17:00
November en december09:00 – 15:30

Tickets

  • Volwassenen: €10,-
  • Jongeren en studenten: €6,-
  • Kinderen onder de 10: Gratis
  • Schoolbezoeken: €4,-

Reisgids Capri

In de digitale reisgids De Magie van Capri vind je nog veel meer unieke en mooie tips om het beste uit je verblijf op het eiland te halen. Ik heb mijn persoonlijke tips verzameld, van een salumeria waar je een heerlijk broodje kunt laten bereiden tot een plek waar je uitgebreid kunt tafelen met producten uit eigen tuin. Verborgen plekjes waar je de pracht van het eiland even voor jezelf lijkt te hebben en ik deel mooie tips voor een unieke lokale ervaring.

Meer tips voor Capri vind je in onderstaande artikelen:

felicia salerno travel

Booking.com