Capri: wat je écht moet zien en doen

Wandelend over de boulevard van Napels, kun je het eiland Capri al zien liggen. Sommigen zeggen dat het de vorm heeft van een vrouw die op haar zij ligt, anderen zien er eerder een pantoffel in. Hoe dan ook: Capri is zonder twijfel een ongekend populaire bestemming. Bij de meeste mensen staat dit eiland dan ook op het lijstje om te doen tijdens een bezoek aan Napels. Hoewel het door haar populariteit vaak enorm druk is op het kleine oppervlak, is het toch de moeite waard om de immense schoonheid van dit eiland met eigen ogen te zien. Welke plekken je zeker moet zien op het eiland, zet ik voor jou op een rijtje. 

MARINA GRANDE

Marina Grande is de plek waar je aanmeert bij een bezoek aan Capri. Dit is de enige haven van het eiland waar ferry’s aankomen en vertrekken. In de buurt van de haven vind je zowel een openbaar strand als privé stranden waar je een verfrissende duik in het verleidelijk blauwe water kunt nemen. Verder zijn er barretjes, restaurantjes en winkels te vinden en kun je vanaf hier de funicolare, de kabelbaan, naar het hoger gelegen Capri stad nemen.

marina grande, capri, haven, salerno, salerno travel, napels, naples, napoli
De haven van Marina Grande

CAPRI STAD

Capri stad is de hoofdstad en is gelegen in het hogere gedeelte van het eiland. De plek is bereikbaar met een kabelbaan vanuit Marina Grande of met de bus vanuit Anacapri of Marina Piccola. Wandelliefhebbers kunnen ook de weg volgen en te voet omhoog gaan om in alle rust te genieten van de beeldige panorama’s onderweg.

marina grande, capri, haven, salerno, salerno travel, napels, naples, napoli
Uitzicht tijdens de wandeling naar Capri stad

Misschien wel de bekendste plek van Capri stad is La Piazzettahet pleintje. Officieel draagt het plein de naam Piazza Umberto I,  een naam die vrijwel niemand gebruikt. Dit plein is omringd door verschillende barretjes waar je voor een kopje koffie (espresso) al snel €5,- neertelt, iets wat niemand lijkt te deren. Ook in het verleden speelde het plein een belangrijke rol in het sociale leven, toen de open ruimte diende voor de groente- en vismarkt. Later werden er tafels en stoelen neergezet waardoor er al snel een chiquere sfeer ontstond. Dit is uiteindelijk uitgegroeid tot La Piazzetta zoals we dat nu kennen waar Hollywoodsterren en andere beroemdheden zich graag laten zien. 

marina grande, capri, haven, salerno, salerno travel, napels, naples, napoli, piazzetta
Het uitzicht vanaf La Piazzetta

Andere bezienswaardigheden in de omgeving van Capri stad zijn: 

GIARDINI DI AUGUSTO


De Giardini di Augusto bieden een prachtig uitzicht met op de achtergrond de Faraglioni enerzijds en de baai van Marina Piccola anderzijds. De oorspronkelijke naam was Giardini di Krupp, vernoemd naar de persoon die het initiatief nam voor de aanleg van deze tuinen. Na de Eerste Wereldoorlog werd het omgedoopt tot de Giardini di Augusto, als eerbetoon aan de eerste Romeinse keizer. De tuinen bestaan uit verschillende terrassen, omringd door het groen van de bergen in de omgeving. 

marina grande, capri, haven, salerno, salerno travel, napels, naples, napoli, piazzetta, faraglioni, view, giardini di augusto
Het uitzicht vanaf de Giardini di Augusto
VIA KRUPP

De Via Krupp is een weg die loopt van Marina Piccola tot aan het gebied waarin de Certosa di San Giacomo zich bevindt en de Giardini di Augusto. Deze weg is ontstaan dankzij de Duitse Friedrick Krupp die zijn vakanties graag doorbracht op het eiland. Hij kwam tot de conclusie dat Marina Piccola niet gemakkelijk te bereiken was en wilde hier verandering in brengen. Het resultaat was één van de meest spectaculaire straten in de wereld met bochten die zo nauw zijn dat het lijkt alsof ze in elkaar overgaan. 

capri, via krupp, naples, napels, napoli, salerno, salerno travel
Via Krupp – Photo credit Chiara Nocchetti
BELVEDERE TRAGARA

Veel van de bekendheid van het eiland is toe te schrijven aan de beroemdheden die hier jaarlijks neerstrijken. Maar laten we niet alle eer aan de personen geven die hier komen, de natuur heeft namelijk ook erg haar best gedaan! Wanneer je de chique winkels en boetieks van de Via Camerelle achter je laat, komt je terecht op de Via Tragara. Het beeld van de prachtig groene omgeving en het helderblauwe water laten je inzien waarom dit eiland zo prachtig is. Aan het einde van de weg heb je prachtig zicht op de bekende Faraglioni en de baai van Marina Piccola

PIZZOLUNGO & ARCO NATURALE

De Pizzolungo is één van de meest suggestieve paden van het eiland en biedt zowel in de zomer- als in de wintermaanden fenomenale panorama’s. Ook hier krijg je de indruk ver van de bewoonde wereld te zijn. Onderweg  kom je zo’n 775 treden tegen, afgewisseld met vlakke stukken. Het pad brengt je uiteindelijk bij de Arco Naturale. Deze rotsformatie heeft een breedte van 12 meter en is 18 meter hoog en zijn waarschijnlijk de overblijfselen van een grot. 

VILLA JOVIS

Villa Jovis is één van de twaalf villa’s die Tiberius op het eiland liet bouwen. Hij bracht de laatste tien jaar van zijn leven door op Capri uit angst om in Rome vermoord te worden. De villa ligt op een afgelegen plek, op het voorgebergte van Monte Tiberio en beslaat zo’n 7000 m2. Aan de noordzijde heb je een prachtig zicht op de Golf van Napels, het eiland Ischia tot aan Punta Campanella. De zuidzijde biedt zicht op het centrum van Capri. 

marina grande, capri, haven, salerno, salerno travel, napels, naples, napoli, piazzetta, faraglioni, view, villa jovis
Overblijfselen van Villa Jovis

De villa werd in de eerste eeuw na Christus gebouwd en in de achttiende eeuw weer ontdekt. De overblijfselen zijn redelijk goed bewaard gebleven. De marmeren vloer die oorspronkelijk in de villa lag, is nu te bewonderen in het paleis van Capodimonte in Napels. Eerder lag de vloer in villa Favorita in Resina (het huidige Ercolano) waarna het in 1877 werd verplaats naar de Salone della Culla van Capodimonte. 

VILLA LYSIS

Deze luxe, elegante villa werd door de Parijzenaar Jacques Fersen gebruikt als toevluchtsoord om te kunnen ontsnappen aan de schandalen in zijn eigen stad. Hier kon hij in alle rust genieten met zijn geliefde, Nino Cesarini. 

De villa werd vervolgens een plek waar artiesten, schrijvers en poëten neerstreken om zich door de schoonheid van het eiland te laten inspireren. Het biedt dan ook een spectaculair panorama op onder andere de baai van Marina Grande

capri, villa, villa lysis, naples, napels, napoli, salerno, salerno travel
Villa Lysis – Photo credit Beatrice Amato
CERTOSA DI SAN GIACOMO

Het Certosa di San Giacomo is een kartuizerklooster dat in de veertiende eeuw werd gesticht door Giacomo Arcucci. Het meest historische gedeelte van het klooster bevindt zich rondom het Chiostrino, bestaande uit de kerk en de eetzaal. In de zestiende eeuw werd het Chiostro Grande toegevoegd, bestaande uit kalksteenpilaren met daaromheen de cellen van de monniken. Ook heb je vanaf het chiostro toegang tot de zogeheten Quarto del Priore, een ruimte die was bestemd voor de kloosteroverste. Tegenwoordig worden de verschillende vertrekken gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen waar werken over Capri zelf de muren sieren. Helemaal achterin de Quarto del Priore kijk je uit op de tuin waar tot op de dag van vandaag geneeskrachtige planten groeien die door de kartuizers ooit hier zijn geplant.

Nadat in 1807 de goederen van het klooster door de Fransen in beslag waren genomen, trokken de laatste monniken in 1808 de deur achter zich dicht. Er was definitief een einde gekomen aan het ooit welvarende klooster. In 1815 werd het gebouw in gebruik genomen als kazerne, het heeft daarna korte tijd gefungeerd als hospice en tussen 1860 en 1898 werd het klooster een plek waar anarchisten en soldaten met slecht gedrag heen werden gestuurd. In de negentiende en twintigste werden er nog enkele restauratiewerkzaamheden uitgevoerd en is het klooster tegenwoordig een museum en een locatie voor culturele evenementen. 

MARINA PICCOLA

Deze kleine haven ligt aan de zuidzijde van het eiland en biedt uitzicht op de beroemde rotsen, de Faraglioni di Capri. In vergelijking met de andere plaatsen op het eiland, is het hier altijd een stuk warmer. Dit komt omdat de plek als het ware is ingesloten door een steile rotswand waardoor het zelfs op winterdagen aangenaam is. 

marina grande, marina piccola, capri, haven, salerno, salerno travel, napels, naples, napoli, piazzetta, faraglioni, view, giardini di augusto
Marina Piccola

Vanaf het plein kun je de trap nemen om af te dalen naar de Scoglio dele Sirene, de rots van de zeemeerminnen. Volgens een legende leefden hier de zeemeerminnen die worden beschreven door Homerus in de Odyssee.

De meeste toeristen zullen de bus nemen om Marina Piccola te bereiken, ga dus vooral lopend naar beneden omdat niet veel mensen dit zullen doen. In de drukte van het eiland, voelt het heel even alsof je alle schoonheid van deze plek voor jezelf hebt en er écht van kunt genieten, in je op kunt nemen.

marina grande, capri, haven, salerno, salerno travel, napels, naples, napoli, piazzetta, faraglioni, view, giardini di augusto
De weg naar Marina Piccola

Je vindt hier  zowel vrij stranden (Marina di Mulo en Marina di Pennauro) als een aantal privé stranden waar je een dag aan zee door kunt brengen. 

ANACAPRI

In de gemeente van Anacapri vind je misschien wel de meest bekende bezienswaardigheid die het eiland rijk is, namelijk de Grotta Azzurra, de Blauwe Grot. De reflectie van het zonlicht op het water in de grot zorgt voor de helderblauwe kleur. Er is een kleine opening die gebruikt wordt om de grot te betreden. Dit gebeurt met kleine roeibootjes en om de grot binnen te kunnen komen, moeten de passagiers van de roeiboot plat om de bodem gaan liggen. 

marina grande, capri, haven, salerno, salerno travel, napels, naples, napoli, piazzetta, faraglioni, view, giardini di augusto, grotta azzurra
De Grotta Azzurra – Photo credit Adriano de Falco

Het historisch centrum van Anacapri is een plek waar je nog in alle rust rond kunt dwalen door vrolijk gekleurde straatjes. 

Andere bezienswaardigheden om te bewonderen in Anacapri zijn:  

CASA ROSSA

Dit in Pompeiaans rood geschilderde huis, kun je bezoeken voor de tentoonstelling L’isola dipinta, het geschilderde eiland. Hier vind je onder andere historische afbeeldingen van het eiland en vier Romeinse beelden die in de Blauwe Grot werden gevonden. 

LA CHIESA DI SAN MICHELE

Deze kerk is in barokstijl en staat bekend om haar prachtige vloer van majolica tegels die het verhaal van Adam en Eva uitbeeldt. 

marina grande, capri, haven, salerno, salerno travel, napels, naples, napoli, piazzetta, faraglioni, view, chiesa san michele
De prachtige vloer van de kerk – Photo credit Carlo Leggieri
SCALA FENICIA

Een stenen trap die werd gebouwd door de Grieken en het hoger gelegen Anacapri met Marina Grande met elkaar verbindt.

MONTE SOLARO

De Monte Solaro is de hoogste berg van het eiland en vanaf Anacapri te bereiken met de stoeltjeslift. Vanaf hier heb je, op 589 meter boven zeeniveau, zonder twijfel het mooiste uitzicht over Capri. Onder je heb je zicht over het eiland, voor je de Vesuvius en de Golf van Napels, het Sorrentijnse schiereiland én de Amalfikust met de eilanden Li Galli. Op heldere dagen zijn zelfs de bergen van de regio Calabria zichtbaar. 

marina grande, capri, haven, salerno, salerno travel, napels, naples, napoli, piazzetta, faraglioni, view, anacapri
De stoeltjeslift – Photo credit Adriano de Falco
CASTELLO BARBAROSSA

Dit zijn overblijfselen van een middeleeuws kasteel dat door piraat Barbarossa in de brand werd gestoken.  

VILLA SAN MICHELE

Deze villa was een droom van de Zweedse dokter en schrijver Axel Munthe. Hij wilde een huis bouwen dat leek op een Griekse tempel: open voor de zon, de wind, de geluiden van de zee en vooral veel licht. De villa werd gebouwd op de resten van een oude kapel die was gewijd aan San Michele. In het huis zijn veel archeologische vondsten te vinden zoals Romeinse vloeren, marmer en zuilen. In de tuin bevindt zich een Griekse tombe en een granieten sfinx die uitkijkt over het hele eiland.  

I FARAGLIONI DI CAPRI

De Faraglioni di Capri zijn de drie kenmerkende rotsen voor de kust van het eiland. Iedere rots heeft een eigen naam: Faraglione di Terra (of Stella), Faraglione di Mezzo (of Saetta) en Faraglione di Fuori (of Scopolo).

Het eiland kent verschillende plekken vanaf waar je een goed zicht hebt op deze beroemde rotsen zoals het uitkijkpunt Punta Tragara en de Giardini di Augusto

marina grande, capri, haven, salerno, salerno travel, napels, naples, napoli, piazzetta, faraglioni, view, giardini di augusto
Faraglioni di Capri

Uiteraard ontbreken ook op dit eiland de legendes niet die je overal in de regio kunt terugvinden. Zo worden ook over de Faraglioni verschillende verhalen verteld. In de Eneide verbindt schrijver Vergilius deze rotsen aan de mythe van de zeemeerminnen. Zij zouden met hun gezang de zeelieden hypnotiseren waardoor ze met hun schip tegen de rotsen te pletter sloegen. Andere zeggen dat de Faraglioni ervoor zorgen dat vrouwen vruchtbaar worden. 

Wanneer je met de boot door de middelste Faraglione di Mezzo vaart, kus dan je geliefde. Men zegt dat dit een eeuwige liefde belooft. 

Op Faraglione di Fuori kom je de blauwe hagedis tegen, een wonder van de natuur en uniek in zijn soort. 

BEREIKBAARHEID

Het eiland is bereikbaar vanuit de haven van Napels en de overtocht duurt ongeveer 45 minuten. Het is ook mogelijk om vanuit Sorrento te vertrekken. In de zomermaanden gaan er ook vanuit verschillende plaatsen langs de Amalfikust dagelijks ferry’s richting Capri (Salerno, Maiori, Minori, Amalfi, Positano).

Je kunt ook een boottocht boeken vanuit Napels. Tijdens deze schitterende boottocht breng je naast een bezoek aan het chique Capri ook het charmante Sorrento.

Het eiland zelf is prima lopend te verkennen. Verder kun je gebruik maken van de lokale bussen en de funicolare, de kabelbaan.

Koken met locals op Capri

Koken met locals op het eiland is een unieke ervaring! Het bereiden van een traditionele maaltijd bij een local thuis is dé perfecte activiteit om een puur stukje Capri te ervaren. Samen achter de pannen staan in de keuken van een eilandbewoner is een fantastische manier om Capri en haar rijke tradities écht te leren kennen. Meer informatie over de kooklessen op Capri vind je hier.

kookles capri

Reisgids Capri

Staat een trip naar het eiland Capri komend jaar op de planning en wil je graag op pad met de beste tips? In de digitale reisgids De Magie van Capri heb ik mijn persoonlijke tips verzameld zodat jij het eiland Capri kunt ervaren zoals ik het ken. Het zijn allemaal plekken waar ik zelf graag kom, van een salumeria waar je een heerlijk broodje kunt laten bereiden tot een plek waar je uitgebreid kunt tafelen met producten uit eigen tuin. Verborgen plekjes waar je de pracht van het eiland even voor jezelf lijkt te hebben en ik deel mooie tips voor een unieke lokale ervaring. Zo laat ik zien bij welke caprese je thuis aan kunt schuiven voor een maaltijd, waar je in een betoverende tuin wordt ondergedompeld in het eilandleven en waar je zelf de handen uit de mouwen steekt om een eilandgerecht te leren koken.

Meer tips voor Capri vind je in onderstaande artikelen:

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli

Booking.com