Gratis bezienswaardigheden op het eiland Capri

Het eiland Capri, gelegen in de Golf van Napels, meet een oppervlakte van iets meer dan tien vierkante kilometer. Desondanks de bescheiden omvang huisvest het eiland een groot aantal bijzondere en waardevolle schatten waar het hart van nieuwsgierige bezoekers sneller van zal gaan kloppen.

capri eiland napels

Voor veel bezienswaardigheden betaal je entree waarna je door ruimtes van een historische villa kunt dwalen of je blik langs kostbare schilderwerken kunt laten glijden. Dit betekent echter niet dat je enkel tegen betaling kunt genieten van het moois dat Capri te bieden heeft. Er zijn genoeg bezienswaardigheden waar je gratis in aanraking komt met de pracht en praal van Capri en in het rijke verleden van het eiland kunt duiken. De suggestie om bezienswaardigheden te bezoeken die je niks kosten, is ook terug te vinden op het lijstje met budgettips voor Capri.

Maar om welke bezienswaardigheden gaat het dan precies? In de digitale reisgids De Magie van Capri deel ik veel fijne tips voor het eiland, maar ook in dit artikel zet ik de mooiste gratis bezienswaardigheden op Capri voor je op een rij. Van overblijfselen van een imposante keizerlijke villa uit de Romeinse tijd tot buitengewone plekjes waar je van een fenomenaal uitzicht geniet, het zijn plekken die je zullen doen betoveren.

felicia capri eiland napels

Arco Naturale

Wanneer je eenmaal op Capri bent, kost het je niks extra’s om van de natuurlijke schoonheid te genieten die het eiland te bieden heeft. Het enige wat het je zo nu en dan kost, is de inspanning die nodig is om op sommige plekken te komen.

Zo heb je een goed paar benen nodig om de Arco Naturale te bereiken, een bijzonder cadeautje van de natuur waar je enkel te voet komt. De Arco Naturale is een opvallende rotsformatie die ooit een grot vormde. Natuurlijke oorzaken zoals aard- en zeebevingen en de invloed van het zeewater en de wind hebben de grot getransformeerd tot een indrukwekkende boog van twaalf meter breed en achttien meter hoog. Om de rotspartij van dichtbij te bekijken, daal je af over een stenen trap die ruim honderd treden telt. Het pad loopt tot de boog, waar je op een bankje even de tijd kunt nemen om alles in je op te nemen en je voor te bereiden op de klim terug.

arco naturale capri

Wanneer je na de klim voldoende energie hebt en je nog meer wilt verwonderen over de pracht van het eiland, bewandel dan de Pizzolungo. Deze heerlijke wandelroute loopt van de Arco Naturale naar het Belvedere di Tragara. De route slingert hoog boven de kust, traptreden worden afgewisseld met goed onderhouden paden en word je onderweg getrakteerd op beeldige panorama’s.

pizzolungo capri wandeling route

Sentiero dei Fortini Borbonici

Wanneer je een wandelliefhebber bent dan kun je op Capri de nodige kilometers te voet maken. Het eiland kent diverse wandelroutes waar je onderweg wordt overrompeld door de natuurlijke schoonheid en panorama’s die Capri zo uitzonderlijk maken.

De Sentiero dei Fortini Borbonici is een panoramische wandelroute langs de westkust van het eiland. Het pad loopt tussen Punta Carena en de bekende Grotta Azzurra. Langs de route, die al kronkelend tussen rotsen en mediterrane struikgewas leidt, liggen er drie forten. Deze bouwwerken werden in 1806 door de Britten neergezet en later door de Fransen uitgebreid. In verschillende periodes hebben de forten gediend als militaire posten om het eiland te verdedigen.

capri hiking wandelen napels

Wanneer je vanaf Punta Carena start, kom je als eerste het fortino del Pino tegen. In het midden van de route wandel je langs het fortino del Mesola en je eindigt bij het fortino di Orrico. De wandeling is goed te doen maar voor iemand met hoogtevrees kan het op sommige stukken nét iets te uitdagend zijn. De route wordt duidelijk aangegeven met bewegwijzering en keramieken bladzijdes waarop informatie over de plaatselijke flora en fauna staat. Je doet er ongeveer drie uur over om de hele route uit te lopen. Comfortabele schoenen met een goed profiel zijn noodzakelijk.

capri hiking wandelen napels

Belvedere Punta Cannone

Ook voor deze gratis bezienswaardigheid moet je de nodige stappen zetten. Ik kan je echter garanderen dat het elke stap waard is. Vanuit het centrum van Capri-stad bereik je binnen een kleine twintig minuten het schilderachtige uitkijkpunt Belvedere Punta Cannone. Op dit punt plaatsten de Franse troepen in 1808 een kanon, waar de plek zijn naam aan heeft te danken. Door eilandbewoners wordt het pleintje ook wel het Piazzetta dei Pittori genoemd, het pleintje van de schilders. Deze benaming is een verwijzing naar de Duitse schilders die in de twintigste eeuw op het eiland aanwezig waren en graag op dit punt hun schildersezels installeerden om aan de slag te gaan.

De route leidt door nauwe steegjes en over trappen langs groente- en fruitwinkeltjes en elegante gebouwen. Onderweg werp je een blik op het centrum dat je zojuist achter je hebt gelaten. Het is een kleine klim maar wanneer je het terras bereikt, begrijp je waarom de schilders deze plek kozen om inspiratie op te doen. Rechts van het terras ligt Marina Piccola, ingeklemd tussen rotswanden, groene bomen en grenzend aan de altijd blauwe zee. Aan de linkerkant rijzen de befaamde Faraglioni-rotsen op uit zee, kijk je neer op de Giardini di Augusto en is daarachter de omtrek van het Certosa di San Giacomo te herkennen.

De combinatie van de ruwe rotswanden, groene bebossing, de azuurblauwe zee en historische plekken die je hier in één oogopslag gepresenteerd krijgt, zal zelfs bij minder artistieke personen wat creatieve inspiratie oproepen.

uitzicht capri eiland napels

Villa di Damecuta

Op het meest westelijke punt van het eiland zijn de overblijfselen van Villa di Damecuta te bezoeken. Het is een van de twaalf villa’s die door de Romeinse keizers op Capri werden gebouwd. Door de bouw van vestingwerken in dit gebied zijn bepaalde delen van de villa bewust afgebroken. Ondanks deze vernielingen bleek tijdens opgravingen dat belangrijke delen van de villa goed bewaard zijn gebleven. Ook kon worden vastgesteld dat Villa di Damecuta net zo rijk was versierd als de andere keizerlijke residenties op het eiland. Aan de hand van de opgravingen kun je enigszins een beeld vormen van de ooit weelderige villa op de heuveltop.

villa damecuta capri anacapri

De villa bestond uit verschillende verdiepingen. De bovenste verdieping is bewaard gebleven en enkele ruimtes van het onderliggende niveau die direct tegen de rotswand waren aangebouwd. Aan het begin van het terrein stap je het halfronde terras op dat uitkijkt op zee. Vanaf daar strekte het complex zich verder uit naar het andere uiterste puntje van de heuvel. Dit gedeelte bestond uit verschillende vertrekken en een zuilengalerij van bijna acht meter lang. Aan het einde van de zuilengalerij (of wat daar tegenwoordig dan nog van over is) kom je bij een uitkijktoren die hier in de middeleeuwen werd neergezet. Ter hoogte van de toren maar dan een verdieping lager zijn diverse woonvertrekken gevonden waar keizer Tiberius zich hoogstwaarschijnlijk in stilte terugtrok. Met een sensationeel uitzicht op de Golf van Napels is het goed voor te stellen dat hij hier graag was.

De vondst van vulkanisch gesteente doet vermoeden dat de villa door de uitbarsting van de Vesuvius in 79 flink wat schade opliep. Na deze ramp werd de woning verlaten en raakte in de vergetelheid. De overblijfselen van de villa en het omliggende terrein kwamen uiteindelijk het bezit van Axel Munthe. Eind jaren dertig schonk hij het terrein aan de Italiaanse staat waardoor er onderzoek kon worden gedaan naar deze verloren schat.

Ofschoon de verschillende niveaus en vertrekken minder goed zichtbaar zijn dan bij de andere villa’s op het eiland, loont het absoluut de moeite om tijd uit te trekken voor Villa di Damecuta. Je kunt je handen over de Romeinse muren laten glijden, het verleden is hier letterlijk tastbaar. Je krijgt de kans om in stilte een stukje van Capri’s diepgaande geschiedenis te zien en voelen.

villa damecuta capri anapcapri

Daarnaast is alleen al de wandeling naar de opgravingen reden genoeg om dit deel van het eiland te verkennen. De omgeving is sprookjesachtig mooi en je reukorgaan wordt geprikkeld door de kruidachtige planten die hier in overvloed groeien. Vlak voor de toegang tot het park werp je een blik op het heuvelachtige gebied waartussen de Sentiero dei Fortini Borbonici zich een weg baant. Voordat je de eerste gestapelde stenen in het vizier krijgt, doorkruis je een bos waar de metershoge bomen voor wat schaduw zorgen. Op warme dagen is dit een prettige plek voor wat verkoeling.

anacapri capri eiland napels villa

Belvedere della Migliara & Parco Filosofico

Het Belvedere della Migliara is een van de prachtige uitkijkpunten die het eiland telt. Ook hier kun je rekenen op een uitzicht dat niet teleurstelt. Zoals op veel plekken op Capri is ook hier de combinatie van rotsachtige bergwanden met plukken groen en de diepblauwe zee die ervoor zorgen dat je hart een sprongetje van geluk maakt. Aan deze kant verschijnen de Faraglioni-rotsen in beeld en een stuk verderop is op een rotsachtige uitloper de roze vuurtoren van Punta Carena te zien.

uitkijkpunt capri anacapri faraglioni eiland napels

Een paar meter naast het uitkijkpunt ligt het Parco Filosofico. Dit plekje is geschikt om even tot bezinning te komen. Langs de route die door het park loopt zijn er op keramieken tegeltjes citaten en spreuken uit de oosterse en westerse filosofie te lezen die stof tot nadenken geven. Op een bankje met zeezicht kun je alle wijsheden laten bezinken en even bewust in het hier en nu zijn.

Het park is aangelegd op initiatief van de Zweedse econoom Gunnar Adler Karlsson die zelf op de Migliara-heuvel woont. Zijn doel was het behoud van dit stukje ongerepte natuur, wat hij zelf als perfect meditatieplekje bestempelt. Op de website van het Parco Filosofico kun je een kaart met uitgestippelde route downloaden die je langs alle tegeltjes leidt zodat je niets hoeft te missen.

Reisgids Capri

In de digitale reisgids De Magie van Capri vind je nog veel meer unieke en mooie tips om het beste uit je verblijf op het eiland te halen. Ik heb mijn persoonlijke tips verzameld zodat jij het eiland Capri kunt ervaren zoals ik het ken. Het zijn allemaal plekken waar ik zelf graag kom, van een salumeria waar je een heerlijk broodje kunt laten bereiden tot een plek waar je uitgebreid kunt tafelen met producten uit eigen tuin. Verborgen plekjes waar je de pracht van het eiland even voor jezelf lijkt te hebben en ik deel mooie tips voor een unieke lokale ervaring.

Meer tips voor Capri vind je in onderstaande artikelen:

felicia salerno travel

Booking.com