Zaken die je moet weten voor een autorit langs de Amalfikust

Voor velen is het een droom om met de auto te toeren langs de wereldberoemde Amalfikust. Het is dan ook één van de mooiste plekken ter wereld met waanzinnige vergezichten, waar groen wordt afgewisseld door rotsachtige bergwanden en prachtig helder zeewater.

amalfikust, amalfi, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli, reizen

Wanneer het jouw voornemen is om tijdens de vakantie met de auto de route langs de kust te nemen, is het handig om van een aantal praktische zaken op de hoogte te zijn die van pas kunnen komen bij het plannen van deze trip. Want hoewel het een onvergetelijke ervaring zal zijn en ik je zeker niet wil ontmoedigen om deze reis te ondernemen, zijn er een aantal zaken waar je van op de hoogte moet zijn.

PARKEREN

Het vinden van een parkeerplek langs de kust is vaak een probleem. Vooral in het hoogseizoen is het moeilijk om een plekje te vinden. Vind je deze wel, houd er dan rekening mee dat je in bijna alle dorpen langs de kust hier de hoofdprijs voor betaalt. Een gratis parkeerplek vind je hier niet en is het niet vreemd om voor een uur parkeren €5,- neer te tellen.

parkeren, amalfikust, amalfi, salerno, salerno travel, auto, route, autotrip
Het is niet altijd even gemakkelijk om een parkeerplek te vinden langs de kust

HAARSPELDBOCHTEN

De beroemde SS 163 Amalfitana, de kustweg, is een smalle weg met slechts één rijstrook in beide richtingen en is het hier vaak druk. Locals zelf nemen tijdens het rijden graag wat risico, houden van gas geven en nemen de bochten vaak ruim. Met aardige snelheden racen zij door de bochten. Ook kun je bij het nemen van een bocht, plotseling oog in oog komen te staan met een bus. Bekwaamheid en voorzichtigheid als bestuurder is hier dus zeker aan te raden. Daarnaast moet je met er ook tegen kunnen dat je op sommige stukken de zee onder je ziet, gescheiden door slechts de vangrail.

VERBOD CAMPER

Wanneer je op pad bent met een camper, moet je er rekening mee houden dat er op de kustweg in bepaalde maanden, op bepaalde uren van de dag, een verbod geldt. Daarnaast is de kustweg, zoals aangegeven bij punt 2, smal en voorzien van talrijke bochten. Het kan dus erg lastig zijn om je met een groot voertuig door de smalle bochten van deze weg te moeten manoeuvreren, helemaal wanneer het druk is.


Zorg er dus voor dat je van te voren goed op de hoogte bent of het is toegestaan om met jouw voertuig je op deze weg te begeven.

LANGER ONDERWEG

Zoals bij punt 2 al aangegeven, is het op de kustweg vaak druk. Vooral in de weekenden wanneer de locals zelf erop uit gaan en in de zomermaanden ben je veel langer onderweg dan nodig is. Houd er dus rekening mee dat wanneer je uitstapjes plant, je langer onderweg bent dan de navigatie aan zal geven.

amalfi, amalfikust, auto, autorit, route, salerno, salerno travel
Het is vaak druk op de weg – Photo credit Francesco Sessa

ZONA TRAFFICO LIMITATO

Net als in andere Italiaanse steden, is er ook in de verschillende dorpen langs de kust  sprake van de Zona Traffico Limitato (ZTL). In deze gebieden is er beperkt verkeer toegestaan en mogen alleen vergunninghouders hier rijden. Rijd je hier toch naar binnen dan kun je rekenen op een fikse boete. In Positano zelf is het bijvoorbeeld niet mogelijk om met de auto het centrum in te gaan. Het centrum van dit dorpje is namelijk enkel bestemd voor voetgangers en de parkeerplekken langs de weg zijn bestemd voor de inwoners van het dorp. De auto moet je boven het dorp op een parkeerterrein achterlaten en verder te voet afdalen naar het centrum.

ONEVEN EN EVEN KENTEKENS

Er is jaarlijks een verordening van kracht waar je ook als vakantieganger met een eigen of gehuurd auto rekening mee dient te houden. Hierbij bepaalt het laatste nummer van je kentekenplaat of je die dag (tussen bepaalde tijden) wel of niet de kustweg op mag. Eindigt het kenteken op een ONEVEN nummer? Dan mag je op dagen met een ONEVEN datum tussen 10:00 en 18:00 uur de kustweg NIET op. Op even dagen met een EVEN datum moeten voertuigen met als laatste nummer een EVEN getal zich aan deze regel houden.

Deze verordening is dit jaar (2024) van 15 juni tot 30 september van kracht. In de maanden augustus en september is deze regel dagelijks van kracht tussen 10:00 – 18:00 uur. Van 15 juni tot 31 juli en in de maand september geldt de kenteken-regel alleen in het weekend. Met deze maatregel hoopt men de drukte en chaos die er momenteel aan de kust is enigszins terug te dringen en het voor een ieder die de kust bezoekt wat aangenamer te maken.

Heb je een reservering bij een accommodatie in een van de dorpen aan de Amalfikust? Dan mag je, ongeacht het kenteken, wel de kustweg op om bij je accommodatie te kunnen komen. Hetzelfde geldt voor de dag vertrek in het geval de datum van vertrekt niet correspondeert met het kentekennummer.

ALTERNATIEVEN

De Amalfikust is een prachtig stukje dat het ontdekken waard is, dus laat je dan ook absoluut niet ontmoedigen. Misschien twijfel je na het lezen van bovenstaande punten of het echter wel zo’n goed idee is om met de auto te gaan. Gelukkig zijn er tal van andere mogelijkheden om de prachtige Amalfikust te ontdekken! Ik zet ze voor jou op een rijtje.

SITA BUS

De Sita-bussen rijden het hele jaar door maar in de zomermaanden wordt de dienstregeling aangepast en rijden er meerdere bussen per uur. Met de bus kun je prima de kust verkennen. Vanuit Salerno vertrekken er bussen richting Amalfi. Vanaf hier kun je vervolgens overstappen op een andere bus in de richting van Positano of naar het hoger gelegen, pittoreske Ravello.
Voor een busrit kun je kiezen voor een kaartje dat geldig is voor een enkele reis en hiermee af te reizen naar de plaats die je in gedachten hebt. Handiger is echter om een kaartje van Costierasita aan te schaffen. Hier bestaan verschillende varianten van maar je hebt al een kaartje voor €10,- waarmee je 24 uur lang langs de verschillende dorpjes van de kust kunt reizen, zelfs tot aan het Sorrentijnse schiereiland. Heel handig voor wanneer je meerdere plekken op dezelfde dag wilt bezoeken.

De buskaartjes dien je van te voren te kopen bij een tabakszaak. In de bus zelf worden deze namelijk niet verkocht.

Ferry

Vanuit de haven van Salerno vertrekken er tussen april tot eind oktober dagelijks ferries naar verschillende plaatsen aan de kust. Naast Amalfi en Positano, gaan er ook boten naar Cetara en Maiori. Het kost natuurlijk meer dan de bus maar het is dan ook een stuk sneller.

De boten vertrekken bij de Porto Turistico Molo Masuccio en bij Molo Manfredi.

amalfi, salerno, salerno travel, ferry, reizen, amalfikust
De kust vanaf de ferry
amalfi, salerno, salerno travel, ferry, reizen, amalfikust
Molo Masuccio Salerno

Boot

Een heerlijke manier om de dag door te brengen én van de kust te genieten is natuurlijk vanaf de boot. Vanuit Salerno kun je een boot huren om langs de kust te varen, te stoppen op plekken die alleen vanaf het water bereikbaar zijn. Denk hierbij aan kleine, verborgen strandjes, baaitjes en grotten. Je kunt ervoor kiezen om dit samen met een schipper te doen die het gebied goed kent, maar ook zonder vaarbewijs kun je al een boot huren. Een hele leuke en relaxte manier om de mooiste plekken van de kust te ontdekken!

amalfi, salerno, salerno travel, ferry, reizen, amalfikust

Kajakken

Voor de sportievelingen is kajakken de perfecte manier om het gebied te leren kennen. Terwijl je actief bezig bent kun je tegelijkertijd genieten van het natuurschoon om je heen. Ook voor deze optie geldt dat je op deze manier op plekken kunt komen die alleen te bereiken zijn via het water.

Vespa

Met een Vespa toeren langs de kust mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Heerlijk met de wind in je haren en stoppen op de mooiste plekjes. Het voordeel van je verplaatsen met de scooter is dat je op deze manier minder last hebt van de drukte op de kustweg dan wanneer je de auto pakt. Bovendien is het vinden van een parkeerplek net iets gemakkelijker en de kosten lager.

Fiets

Deze manier is écht voor de liefhebber van de (fiets)sport en er is ook zekere ervaring vereist. Niet alleen heb je een goede conditie nodig om de hellingen op te trappen, ook het andere verkeer is een risicofactor. Ben je goed voorbereid en heb je enige ervaring, dan is dit zeker een prachtige ervaring! Met een e-bike is ook een mogelijkheid, dat trapt in de bochten van de SS163 misschien net een stukje makkelijker.

Reisgids Amalfikust

De beste tips en bijzondere verhalen heb ik gebundeld in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust. Hierin neem ik je mee naar de schitterende Amalfikust en deel ik mijn persoonlijke tips zodat ook jij de magie van dit gebied kunt ervaren. Van leuke adressen voor een heerlijke koffie tot verhalen waar je de ziel van de Amalfikust daadwerkelijk leert kennen. Daarnaast vind je een hoop extra informatie die goed van pas kan komen. Opties voor het openbaar vervoer, de mooiste stranden en tip ik een aantal heerlijke accommodaties.  

reisgids amalfikust

felicia salerno travel

Booking.com

Een gedachte over “Zaken die je moet weten voor een autorit langs de Amalfikust

Reacties zijn gesloten.