De heerlijkste eilandspecialiteiten van Ischia

Elk gebied kent haar eigen culinaire specialiteiten, zo ook de regio Campania. Waar de Italiaanse keuken wordt gekenmerkt door de eenvoud van de gerechten en het gebruik van verse ingrediënten, is dat op het eiland Ischia niet veel anders. Net als op het vasteland smul je hier van de heerlijkste pasta’s en pizza’s, precies zoals je in de rest van Italië gewend bent. Toch kent Ischia een aantal gastronomische traktaties die onlosmakelijke met het eiland zijn verbonden en alleen hier smaken zoals ze zijn bedoeld. Om het eiland beter te leren kennen, mogen deze specialiteiten niet ontbreken. Ik geef daarom een aantal smakelijke tips die je kunt onthouden voor een bezoek aan Ischia.

ischia felicia eiland napels

Cornetto ischitano

Wie vaker in Italië komt, weet dat het ontbijt van Italianen voornamelijk uit zoetigheid bestaat. Italianen starten de dag thuis met een kom melk en wat koekjes, of aan de bar met een straffe espresso en een warme cornetto of een andere zoete lekkernij die vers uit de oven komt.

Op Ischia begin je de dag met een cornetto ischitano, een ware eilandspecialiteit. Het heeft veel weg van een gewone cornetto, maar wanneer je goed kijkt zul je het verschil al snel opmerken. De cornetto ischitano wordt met twee soorten deeg bereid en dat is duidelijk in het eindresultaat terug te zien: goudbruine strepen worden afgewisseld met bijna witte stroken deeg. Deze lekkernij is een combinatie van brioche- en bladerdeeg, waar wat sinaasappelschil en vanille aan wordt toegevoegd. Deze mix levert een geurige, luchtige en zachte cornetto op die minder kruimelig is dan de standaard croissant en een net iets stevigere bite heeft. De originele cornetto ischitano wordt gevuld met room en kersen, een vulling die tijdens het afbakken in de oven samensmelt met het deeg. Het is een absolute hemelse traktatie en de beste manier om je dag op het eiland mee te beginnen. 

cornetto ischitano ischia

Zingara ischitana

De zingara ischitana is een redelijk jonge creatie waar eilandbewoners bijzonder trots op zijn. Hoewel het om een vrij eenvoudig broodje gaat, wordt het als een culinaire delicatesse beschouwd en wist het in korte tijd de harten van de ischitani te veroveren. De Zingara bestaat uit twee sneetjes knapperig brood die worden besmeerd met mayonaise en vervolgens worden belegd met tomaatjes, mozzarella, rauwe ham en wat basilicum. Het broodje ontstond in 1977 bij La Virgola, een pub/broodjeszaak in Ischia Ponte waar met het verse brood van de plaatselijke bakker de heerlijkste sandwiches werden belegd. In de keuken werd er geëxperimenteerd met nieuwe combinaties. Op een avond in augustus 1977 ontstond het idee van de Zingara, wat een ware explosie aan smaken bleek te zijn. Een nieuwe eilandspecialiteit was hiermee geboren. Het nieuws van dit eenvoudige meer zeer smaakvolle broodje verspreidde zich als een lopend vuurtje over het eiland en trokken mensen speciaal naar Ischia Ponte om hun tanden in een knapperige zingara van Bar Virgola te kunnen zetten.

zingara ischitana ischia

Inmiddels is het gerecht in vrijwel elke eetgelegenheid op Ischia te bestellen. Naast de variant met geroosterd brood, is er ook de zinagara die van pizzadeeg wordt gemaakt. Beide versies moet je zeker geproefd hebben wanneer je het eiland bezoekt.

zingara ischitana ischia

Coniglio all’ischitana

De nummer één specialiteit van Ischia is zonder twijfel de coniglio all’ischitana. De geschiedenis van de gerecht gaat dan ook al heel wat eeuwen terug. Het recept zou rond 470 voor Christus zijn ontstaan toen het eiland bijna werd overspoeld door wilde konijnen. De Aragonese koningen kwamen graag op het eiland bijeen om op deze dieren te jagen, die vervolgens volgens een authentiek recept door de huisknecht werden bereid. Hoewel het originele recept door de jaren heen meerdere malen is aangepast, behoort konijn absoluut tot de klassiekers van de Ischitaanse keuken die je zeker geproefd moet hebben.

In het verleden werd er voor het fokken van de konijnen een greppel gegraven, een fosso dei conigli. Deze was ongeveer twee meter diep en bood de dieren de ruimte om rond te huppelen, te groeien en zich voort te planten. De ruimte om te kunnen graven en zich vrij te bewegen was essentieel aangezien dit meer smaak en textuur aan het vlees gaf. Wanneer de konijnen eenmaal stevig genoeg waren, werden ze uit het hol gehaald, geslacht en geserveerd voor de lunch.

konijn ischia

Het konijnenvlees wordt bereid in een terracotta pan waar onder andere knoflook, olijfolie, witte wijn, tomaten en kruiden aan wordt toegevoegd. Wanneer je van deze specialiteit wilt proeven, moet je deze vaak vooraf bestellen omdat het gerecht een lange bereidingstijd heeft. De saus die bij de bereiding vrijkomt, wordt gebruikt om pasta mee op smaak te brengen. Het authentieke recept schrijft bucatini voor, pastaslierten met een gaatje in het midden. Maak de pasta af door er een flinke lading geraspte Parmezaanse kaas overheen te strooien en smul van deze unieke smaakexplosie.   

ischia konijn

Rucolino

Het eiland mag ook een likeur tot haar specialiteiten rekenen: Rucolino. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt Rucolino van wilde rucola gemaakt, een plant die op Ischia in overvloed groeit. Rucola staat bekend om de pittige, licht bittere smaak met kruidige tonen en dat zijn precies de smaken die in de likeur de boventoon voeren. Met een scherpe smaak blijkt Rucolino ook nog eens perfect voor de spijsvertering te zijn en zeer geschikt om na de maaltijd een glaasje van te nippen.

rucolino ischia likeur

Amaro A’piperna

Naast rucola komt ook wilde tijm veelvuldig op het eiland voor, met name op de hellingen van de imposante Monte Epomeo. De plant wordt veel in de lokale keuken gebruikt, je proeft dit kruid onder andere in de coniglio all’ischitana.

Met de juiste kennis en de nodige creativiteit, ontwikkelde Giuseppe Di Massa een uniek recept waarin de hoofdrol voor de piperna (wilde tijm) was weggelegd. Hij gebruikte de plant om een kruidenbitter te produceren, waarvan het recept tot op de dag van vandaag geheim is. De amaro A’piperna is met aromatische kruiden ideaal als digestief na de maaltijd.

piperna ischia

Visspecialiteiten

Aangezien Ischia wordt omringd door zee, is het logisch dat hier ook veel visgerechten op de menukaarten te vinden zijn. Naast het toerisme vormt de visserij één van de belangrijkste inkomstenbronnen van het eiland. Vissers trekken er ’s morgens vroeg op uit om uiteindelijk terug te keren met de verse vangst die op de vismarkt wordt verkocht. Locals en restauranteigenaren komen hier hun inkopen doen en verwerken de verse vis in de smakelijkste gerechten. Zo kun je je tegoed doen aan een pasta met verse vongole, een frisse salade met octopus, gefrituurde of gegrilde stukjes vis, kreeft of je kunt vragen naar de vangst van de dag.

ischia vis eiland napels

Vini d’Ischia

De vruchtbare vulkanische grond van het eiland heeft gezorgd voor een aantal goede wijnen. Verspreid over terrassen op soms onmogelijke locaties zijn goed gevulde wijnstokken te vinden. Het is een productie en traditie die eeuwen teruggaat. Toen de eerste Grieken in de achtste eeuw voor Christus hier voet aan wal zetten, werd en vrijwel direct met de druivenproductie gestart. Zij begrepen maar al te goed dat de vruchtbare tufsteenbodem een unieke en kenmerkende smaak aan de druiven zou geven.

Men begon met de aanleg van terrassen en op een gegeven moment werd vrijwel elk stukje land op Ischia in beslag genomen door wijngaarden. De wijnproductie vormde de belangrijkste inkomstenbron, grote voorraden waren bestemd voor het vasteland. De toenemende toeristenstroom in de jaren vijftig van de vorige eeuw zorgde ervoor dat veel arbeiders van het land werden gehaald om in deze nieuwe opkomende sector te werken. Veel wijngaarden werden verlaten maar er zijn nog steeds een aantal goede wijnmakers op het eiland actief waar je kennis kunt maken met de smakelijke wijnen van Ischia. Ook in vrijwel elk restaurant en bar worden eilandwijnen geschonken zodat je kunt proeven van een stukje Ischia in je glas.

wijn wijnen ischia eiland napels

Reisgids Ischia

Het e-book Ischia – Het groene eiland in de Golf van Napels biedt alle inspiratie en informatie om alles uit een verblijf op het eiland te kunnen halen. Ik heb mijn persoonlijke tips verzameld zodat jij de mooiste plekken op het eiland niet hoeft te missen. Fijne adressen om neer te strijken voor een aperitief of een uitgebreide maaltijd, prachtige wandelroutes en bijzondere verhalen die jou het ware gezicht van Ischia laten zien. Daarnaast vind je een hoop extra informatie die goed van pas kan komen, zoals de bereikbaarheid en het openbaar vervoer en ik tip een aantal heerlijke accommodaties.

reisgids ischia eiland golf van napels

Meer tips voor Ischia zijn te vinden in onderstaande artikelen

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Booking.com