Sentiero dei Limoni – Wandelen langs citroenen aan de Amalfikust

De citroenen van de Amalfikust zijn wereldberoemd. Een wandelroute gewijd aan dit gele goud mag dan ook niet ontbreken. Il Sentiero dei Limoni, het Pad van de citroenen, is een wandelroute tussen Maiori en Minori waar je wordt ondergedompeld in de geur van de Sfusato amalfitano, zoals de citroenen in dit gebied worden genoemd.

pad citroenen amalfikust

Hardwerkende mieren

Het Pad van de citroenen is een eenvoudige en aangename wandeling. De route begint in de badplaats Maiori, bij de Collegiata Santa Maria a Mare. In het verleden werd dit pad door de vrouwen van Tramonti gebruikt voor het transport van lokale producten, vooral citroenen. Deze vrouwen werden formichelle (mieren) genoemd, omdat ze als hardwerkende mieren de bergpaden in het kustgebied op en neer wandelden – soms wel twintig keer op een dag – terwijl ze zware manden met kilo’s citroenen op hun hoofd droegen. Deze route wordt nog steeds door de lokale boeren gebruikt om citroenen te vervoeren, omdat het de enige weg is die de citroenboomgaarden met de nabijgelegen stadjes verbindt.

Een kijkje in de citroenboomgaarden

De route voert langs verschillende citroenboomgaarden. De meeste zijn verscholen achter hoge muren, maar af en toe kun je een glimp opvangen van de goed gevulde bomen. Langs het pad verkopen bewoners bij hun deur citroenlimonade en kun je zelf een paar citroenen kopen.

wandeling amalfikust citroenen

Om de ultieme ervaring te hebben, waarbij je werkelijk door de citroenboomgaarden wandelt, meer te weten komt over citroenen, en dit alles combineert met de unieke gastvrijheid van de inwoners van dit deel van de Amalfikust, is het verstandig om vooraf een rondleiding te boeken bij een van de landbouwbedrijven langs deze route. Zo nemen Giovanni en Nadia van Agricola Ruocco’s je mee in hun wereld van citroenen en kun je genieten van de heerlijke producten die ze zelf maken.

agricola ruocco's amalfikust citroenen

Betoverende uitzichten

Als je geen bezoek brengt aan een van de bedrijven, zie je mogelijk weinig tot geen citroenen. Je kunt echter nog steeds genieten van de betoverende uitzichten en de plekken waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Langs het pad kom je altaartjes, uitgebreide kerststalletjes en keramieken ezeltjes tegen. De kans is groot dat je ook een paar echte ezels tegenkomt. Deze dieren worden aan de kust namelijk nog steeds gebruikt om zware materialen en boodschappen naar boven te dragen.

Eenmaal bij het Belvedere Mortella heb je uitzicht op het charmante Minori, waar je nog tweehonderdvierentachtig treden moet afdalen om het centrum te bereiken.

uitzicht pad citroenen amalfikust minori

Lokaal erfgoed

Het Pad van de citroenen is niet alleen een prachtige wandelroute, maar ook een krachtig symbool voor het heropleven van lokale tradities en cultuur. In de afgelopen decennia is er een groeiende interesse ontstaan in het herstel en de waardering van de plaatselijke gebruiken en erfgoed, waaronder de eeuwenoude citroenteelt. Deze hernieuwde belangstelling heeft geleid tot een heropleving van veel dorpen, met de ontwikkeling van projecten voor duurzaam toerisme en het behoud van zowel het culturele als natuurlijke erfgoed van de regio.

erfgoed amalfikust citroenen

Het Pad van de citroenen dient als een uitstekend voorbeeld van hoe het koesteren van lokale erfgoed en tradities kan bijdragen aan de wederopbouw van gemeenschappen. Deze wandelroute biedt toeristen de mogelijkheid om de pracht van de regio te ontdekken en zich te verdiepen in de rijke geschiedenis van de citroenteelt, wat op zijn beurt bijdraagt aan de bevordering van het gebied en de stimulering van economische groei binnen de lokale gemeenschap.

Algemene informatie

StartpuntPiazza Raffalele d’Amato in Maiori
Duur60 tot 90 minuten
OverigWees voorbereid op het beklimmen en afdalen van vele treden tijdens de tocht.

sentiero dei limoni pad van citroenen amalfikust maiori minori

Reisgids Amalfikust

Met al mijn verzamelde informatie en mijn uitgebreide ervaring in dit prachtige gebied, heb ik de meest fantastische tips voor de Amalfikust op een rij gezet. Ik heb al deze unieke inzichten samengebracht in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust. In deze gids neem ik je mee op een betoverende reis langs de adembenemende Amalfikust en ik deel persoonlijke aanbevelingen zodat jij ook de magie van deze plek kunt ervaren. Van geweldige plekjes om te genieten van heerlijke koffie tot verhalen die de essentie van de Amalfikust echt laten zien.

Meer handige tips en informatie over de Amalfikust vind je in onderstaande artikelen:

felicia salerno travel

Booking.com