Wijnproeverij aan de voet van de Vesuvius bij Cantina del Vesuvio

Italië staat bekend als het land waar de wijn bij maaltijden rijkelijk vloeit. In de regio Campania is dat niet anders en levert de vruchtbare grond een keur aan kwaliteitswijnen op waar men graag een glas van inschenkt. Tijdens een stedentrip Napels is deelnemen aan een wijnproeverij de ideale activiteit om meer over de regionale wijnen te weten te komen. Aan de voet van de imposante Vesuvius stelt het wijnhuis La Cantina del Vesuvio haar deuren open voor wijnliefhebbers, waar je een kijkje achter de schermen krijgt en proeft van de exclusieve wijnen die hier worden geproduceerd.

wijnproeverij napels vesuvius

Familie Russo

Op de hellingen van de Vesuvius worden er bij Cantina del Vesuvio al sinds 1930 voortreffelijke wijnen geproduceerd. Giovanni Russo opende in dat jaar in Trecase de deuren van een kleine wijnmakerij, gebruikmakend van de poreuze maar vruchtbare lavagrond. Giovanni’s zoon Maurizio bood al snel een helpende hand en heeft bijgedragen aan de groei van het familiebedrijf. Geïnspireerd door een bezoek aan een wijngaard in het noorden van Italië, besloot hij in de jaren negentig om de deuren van hun wijnboerderij open te stellen voor het publiek. Nieuwsgierige toeristen kregen sinds die tijd de kans om een bezoek aan de wijnkelders te brengen en konden daarna direct een paar flessen van de heerlijke substantie inslaan.

wijnproeverij napels cantina del vesuvio

Exclusiviteit

Jaarlijks worden er een beperkt aantal flessen geproduceerd die enkel rechtstreeks via het wijnhuis worden verkocht. Deze keuze heeft de familie Russo bewust gemaakt om op deze manier een zekere exclusiviteit te creëren. Wil je thuis nagenieten van de wijnen van Cantina del Vesuvio, dan kun je deze bij een bezoek aanschaffen of eventueel later online via de webshop.

wijn cantina del vesuvio napels vesuvius

Daarnaast is er ook de nodige aandacht voor de wijze waarop de wijnen tot stand komen. Deze worden volgens traditionele en biologische wijze geproduceerd en zijn gecertifieerd met het bio-keurmerk. Uit alles wat de familie Russo doet blijkt dat de kwaliteit van het eindproduct voorop staat. Ook met het oog op de toekomst zijn ze enkel bezig met het verbeteren van hun producten en om hun wijnen een exclusieve ervaring voor de klant te laten zijn.

wijnen napels campania

Lacryma Christi

De vruchtbare grond biedt voldoende mogelijkheden om ook andere druivensoorten te planten waar andere regionale wijnen mee geproduceerd kunnen worden. Cantina del Vesuvio wijdt zich echter enkel aan de productie van de Lacryma Christi-wijn, waarmee zij zich wederom onderscheiden van andere wijnproducenten. De naam van deze wijn, wat ‘traan van Christus’ betekent, is te danken aan een legende. Het verhaal vertelt dat de engel Lucifer uit de hemel werd verdreven maar een stukje hiervan meenam naar de aarde. Toen Christus zijn blik wierp over de Golf van Napels, herkende hij het stukje gestolen hemelse paradijs. Terwijl Jezus Christus huilde om dit verlies, kwamen zijn tranen terecht op de hellingen van de Vesuvius. Als een wonder bloeiden er op die plekken wijnstokken die druiven met een hemelse smaak voortbrachten. Hiermee werden de Lacryma Christi-wijngaarden geboren.

wijngaarden italië wijnproeverij vesuvius

Unieke ervaring

De wijnboerderij is inmiddels tot ver over de landgrenzen bekend. Dit betekent echter niet dat je hier als een nummertje wordt behandeld. Bij Cantina del Vesuvio is alles tot in de puntjes op professionele wijze geregeld. Door het personeel wordt er onderling uitstekend gecommuniceerd en zorgen zij ervoor dat elke bezoeker de persoonlijke aandacht krijgt die het verdient. Een bezoek aan Cantina del Vesuvio is een unieke ervaring waar je wordt ondergedompeld in (wijn)tradities en de gastvrijheid waar dit stukje Italië om bekendstaat. 

wijnproeverij vesuvius napels

De wijntour

De rondleiding wordt afgetrapt met een glas Capafresca, een frisse spumante, waarna je richting de wijnvelden wandelt. Terwijl de Vesuvius op de achtergrond voortdurend toekijkt, vertelt de gids boeiende details over onder andere de manier waarop de druiven aan de wijnstokken groeien en wijst op de rozen die om de paar meter tussen de wijnstokken groeien. De bloemen zijn hier bewust geplant om zo nog beter de gezondheid van de druivenplanten te kunnen monitoren. Wanneer er namelijk sprake is van een schimmelziekte die schadelijk kan zijn voor de druivenplanten, manifesteert deze zich eerst op de rozen. Aangezien de ziekte in een latere fase pas de druivenstokken aantast, is er vaak nog voldoende tijd om de ziekte te bestrijden.  

Vanaf de wijngaarden word je naar de wijnkelder gebracht waar de gids de details van het productieproces onder de aandacht brengt. Van de enorme stalen wijnvaten waar de met de hand geplukte druiven worden opgeslagen, de persmachines waarmee de druivenschillen van de wijn worden gescheiden, tot de houten vaten waar de vloeistof geduldig wacht tot het gebotteld kan worden. Naast al deze interessante stops die je een compleet beeld geven van de werkzaamheden op een wijnboerderij, is er ook aandacht voor de geschiedenis van het bedrijf en de unieke visie die Maurizio Russo met de wijnboerderij voor ogen had, maar je komt ook meer te weten over de toekomstplannen.

Panoramisch terras

Na de rondleiding word je naar het terras gebracht waar je wordt getrakteerd op een beeldschoon panorama. Je kijkt uit op het Sorrentijns schiereiland, het eiland Capri schittert in zee en aan de andere kant houdt de Vesuvius alles in de gaten. Het voelt als een stukje paradijs op aarde en doet je stiekem denken dat het verhaal van de wenende Christus over dit stukje hemel best een waar kan zijn.

Op het terras krijg je de smakelijke wijnen geserveerd in combinatie met typische specialiteiten uit de regio. Gegrilde groenten, kaas en worst, een bord spaghetti met piennolo-tomaatjes die enkel rondom de Vesuvius groeien en een stuk pastiera napoletana toe zorgen dat je hier honderd procent geniet. De mooie wijnen, de smaakvolle producten, de gastvrijheid en bekwaamheid van het team en uiteraard het geweldige panorama zorgen voor een onvergetelijke ervaring.

Wijnproeverij boeken

Wanneer je tijdens een stedentrip Napels ook wilt genieten van dit stukje paradijs op aarde, boek dan jouw plek voor de wijntour via de website!

wijnproeverij napels

felicia salerno travel

Booking.com