Lekkernijen die je wilt proeven aan de Amalfikust

De betoverende panorama’s zijn voor veel mensen reden om de Amalfikust te bezoeken. Het prachtige landschap, de rijke natuur, de idyllische kustplaatsen, het kraakheldere water, prachtige zonsondergangen en de magische sfeer zal eenieder weten te bekoren. Het moge duidelijk zijn dat de Amalfikust een flinke natuurlijke rijkdom heeft waarmee zij elke bezoeker om haar vinger weet te winden. Deze schoonheid is echter niet de enige reden waarom mensen dolverliefd worden op dit stukje kust. Liefde gaat namelijk door de maag en een breed scala aan traditionele lekkernijen waarin je de pure smaken van lokale ingrediënten proeft, laten jou op een compleet andere manier verliefd worden op dit gebied. Ik tip een aantal lekkernijen die je niet wilt missen wanneer je de Amalfikust bezoekt.

amalfikust positano amalfi

Colatura di alici

In Cetara draait het dagelijks leven nog steeds om de visserij. Dit vissersdorpje wordt geroemd om een lokale specialiteit waarmee zij zich wereldwijd op de kaart hebben gezet: de colatura di alici. De colatura is een amberkleurige vloeistof, gemaakt met ansjovis die op traditionele wijze wordt gerijpt. De ansjovis die hiervoor wordt gebruikt, wordt gevist in de omgeving van de Amalfikust in de periode van 25 maart tot 22 juli. Deze vloeistof wordt vooral gebruikt als smaakmaker voor spaghetti, maar wordt ook toegevoegd aan andere gerechten om deze net even iets meer smaak te geven.

colatura cetara amalfikust

Schuif aan bij een van de restaurantjes die dit dorp rijk is en smul van de authentieke smaak van dit bijzondere goedje. Wanneer je direct verkocht bent en graag wat colatura mee wilt nemen voor thuis, wandel dan binnen bij een van de kleine zaakjes om een voorraad in te slaan om zo ook thuis de smaken van de Amalfikust te kunnen ervaren.

colatura cetara amalfikust

Delizia al limone

De Amalfikust staat bekend als het land waar de citroenen bloeien. Deze gele vruchten worden dan ook in tal van gerechten verwerkt en zorgen voor een unieke smaak. De delizia al limone is één van deze lekkernijen waarin de citroen de hoofdrol speelt. Dit luchtige citroengebakje werd in 1978 bedacht door de uit Sorrento afkomstige Carmine Marzuillo, wat het gebakje van oorsprong Sorrentijns maakt. Aan de Amalfikust hebben ze dit recept echter helemaal eigen weten te maken en smul je ook hier van een perfecte delizia.

delizia al limone amalfikust

Het gebakje heeft een basis van pan di Spagna dat wordt gedrenkt in een siroop van limoncello en vervolgens wordt gevuld en bedekt met citroencrème. Alleen al deze omschrijving zal je het water in de mond doen lopen en er ongetwijfeld voor zorgen dat ook jij je tanden in een frisse delizia al limone wilt zitten. Het gebakje is in vrijwel elke pasticceria te vinden en moet je dan ook zeker geproefd hebben wanneer je de Amalfikust bezoekt.  

delizia al limone amalfikust

Torta ricotta e pere

Een gebakje dat inmiddels tot klassieker van de regio Campania is uitgegroeid, is de torta ricotta e pere. Dit goddelijk stukje taart ontstond in 1997 in de keuken van de beroemde banketbakker Salvatore De Riso. Met ricotta afkomstig uit het hoger gelegen Tramonti en peren uit het hoger gelegen Agerola kreeg De Riso inspiratie om deze hemelse taart te creëren, een ingeving waar je hem erg dankbaar voor zal zijn wanneer je een hap van deze hemelse combinatie neemt. Het gebruik van lokale verse ingrediënten zorgt ervoor dat je bijna je bordje af wilt likken wanneer je één van zijn gebakjes eet.

torta ricotta pere sal de riso minori amalfikust

De aangewezen plek om een stuk van de torta ricotta e pere te verorberen, is in de mooie zaak in de schattige kustplaats Minori. De prachtige pasticceria is gelegen tegenover de boulevard en is een feest voor het oog. De vitrines zijn gevuld met honderden gebakjes die er stuk voor stuk zalig uitzien en je het liefst allemaal zou willen proeven. Wanneer je op je gemak kennis wilt maken met het fenomenale gebak, kun je plaats nemen op het overdekte terras dat direct aan de zaak grenst, of aan de overkant, op de boulevard in de schaduw van de bomen.

Ndunderi    

In de schilderachtige badplaats Minori werd de vormde de aanwezigheid van de rivier en de vruchtbaarheid van het grondgebied de basis van zeer bloeiende industrieën. De kracht van het water werd bijvoorbeeld niet alleen gebruikt voor de papierproductie, maar bleek ook handig te zijn voor het aandrijven van molens om pasta mee te produceren. Het waren dan ook de pastamakers uit Minori die, geïnspireerd door voedsel uit de Romeinse tijd, de ndunderi introduceerden, een pasta met ricotta en Parmezaanse kaas. Deze pastasoort, die iets wegheeft van de bekende gnocchi, is een onmisbaar gerecht tijdens het feest van de beschermheilige van Minori, Santa Trofimena, dat drie keer per jaar wordt gevierd. Je hoeft het feest niet af te wachten om van deze specialiteit te kunnen proeven, het hele jaar door kun je dit typische gerecht in verschillende kustplaatsen bestellen. De pasta kan worden gecombineerd met verschillende sausen, zoals een klassieke saus met vlees, een verse pesto of in combinatie met vongole.

Concerto

In de groene gemeente Tramonti kun je heerlijk wandelen over één van de vele paden die het gebied rijk is. Je kunt je onderdompelen in de pure sferen van dit stukje Amalfikust en uiteraard proeven van lokale producten. Hier maak je kennis met de bruine concerto likeur, één van de oudste likeuren van Tramonti die oorspronkelijk werd bereid door de monniken van het Convento di San Francesco in Pucara. De naam concerto verwijst naar de harmonie van de ingrediënten die nodig zijn om dit drankje te bereiden: maar liefst vijftien verschillende soorten kruiden die veertig dagen worden geweekt in alcohol. Na deze veertig dagen wordt er nog een groot aantal ingrediënten toegevoegd om uiteindelijk de harmonieuze smaak van deze traditionele likeur te verkrijgen.

concerto likeur tramonti

Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar de inwoners van Tramonti geloven er heilig in dat het drankje een helende werking heeft. Hoofdpijn en ook andere kwalen kunnen worden opgelost door simpelweg een glaasje concerto te nuttigen. Zeker dus het proberen waard. Cin cin!

Pizza uit Tramonti

Italië en pizza gaan hand in hand dus zal dit als een vrij voor de hand liggende suggestie klinken. Toch is de pizza in Tramonti net weer even anders dan je in bijvoorbeeld Napels, Salerno of elders in de regio. Tramonti kent een lange geschiedenis en zijn hieruit veel tradities ontstaan die tot op de dag van vandaag nog steeds bestaan. De bereiding van de pizza is er hier één van en stamt uit de tijd van de maritieme republiek van Amalfi. De houtovens in Tramonti draaiden op volle toeren voor het bakken van pane biscottato. Dit brood werd twee keer gebakken, het was daarom ideaal voor de lange tochten op zee, waar het brood met wat zeewater weer zacht werd gemaakt. Wanneer de oven op de juiste temperatuur gebracht moest worden, bakte men eerst een brood van roggemeel dat op smaak werd gebracht met verschillende kruiden en reuzel. Dit brood groeide uiteindelijk uit tot de pizza zoals we die vandaag de dag kennen.

pizza tramonti amalfikust

Dat de bereiding van pizza hier een serieuze zaak is, blijkt wel uit het feit dat Tramonti in 2010 als eerste Italiaanse gemeente de De.Co. (denominazione comunale, een gemeentelijke erkenning die de kwaliteit waarborgt) kreeg toegekend. Het is dus niet vreemd dat er wereldwijd ruim drieduizend pizzeria’s zijn waar de pizzabakkers of eigenaren oorspronkelijk uit Tramonti komen en op deze manier een belangrijke en eeuwenoude traditie in stand weten te houden.

Pasticciotto

Wanneer je door het kleurrijke Amalfi wandelt, vind je om de paar stappen wel een winkel of kiosk waar iets lekkers met de sfusato amalfitano wordt gemaakt. Uiteraard het proberen waard, maar wanneer je voor de afwisseling graag iets anders wilt om je tanden in te zetten, wandel dan binnen bij Pansa. Ze hebben hier heerlijke gebakjes, koekjes, gekonfijt fruit en chocolaatjes. Een klassieker is de pasticciotto, een gebakje met een vulling van room en kersen die ze hier dagelijks vers uit de oven wordt getoverd. Het is een vrij eenvoudig gebakje waar je door de pure smaak direct verslingerd aan zult raken.

pansa amalfi amalfikust

Sfogliatella Santa Rosa

In het kleine Conca dei Marini werd in de zeventiende eeuw de eerste sfogliatella gebakken. Dit bladerdeeg gebakje met gezoete ricotta en gekonfijt fruit ontstond per toeval in de keuken van het Monastero Santa Rosa toen één van de nonnen wilde voorkomen dat er etensresten van de lunch in het vuilnis zouden belanden. Het beetje griesmeel werd gemengd met wat gedroogd fruit, suiker en citroenlikeur zodat er een romig goedje ontstond. Het overgebleven brooddeeg van die dag werd bewerkt met witte wijn en reuzel om een kruimelig deeg mee te vormen. Dit deeg werd bewerkt tot de klassieke vorm die doet denken aan een nonnenkapje en gevuld met room. De gevulde vormpjes werden vervolgens in de houtoven gezet totdat ze goud van kleur waren en werden voorzien van een kers om het geheel af te maken.

De sfogliatella Santa Rosa was een feit en al snel vulde het klooster zich met de zoete geur van de allereerste lading sfogliatelle. In de omgeving kregen mensen al snel lucht van dit lekkers en het gebakje groeide in rap tempo uit tot een ware specialiteit waarvan het recept geheim werd gehouden. Pasquale Pintauro uit Napels wist het recept echter in handen te krijgen en ging er zelf mee aan de slag. Hij paste het recept aan – zo werd de room vervangen door ricotta, verdween de kers en werd de vorm iets aangepast – en wist hij met zijn variant al snel het hart van de Napolitanen te veroveren. Inmiddels is ook het recept van de sfogliatella santa rosa aangepast en bestaat de vulling uit griesmeel, ricotta, gekonfijt fruit, eieren, kaneel en suiker.

santa rosa sfogliatella amalfikust

Costa d’Amalfi wijn

Het landschap van de Amalfikust wordt gekenmerkt door groene terrassen waar niet alleen citroenbomen volop bloeien maar ook wijngaarden in groten getale aanwezig zijn. Van de druiven die in dit gebied groeien, worden de Costa d’Amalfi wijnen geproduceerd. De Costa d’Amalfi wijn is de benaming voor een groot aantal rode, witte en rosé wijnen die in het kustgebied worden geproduceerd door verschillende druivensoorten met elkaar te combineren en vormen een rijke samenvatting van de smaken van dit gebied.

Zo is de witte wijn van Costa d’Amalfi vaak een combinatie van de druivensoorten Falanghina en Biancolella en de rode wijn van de Aglianico en Piedirosso druiven. De wijnen zijn over het algemeen fris en fruitig en zijn uitstekend met diverse (lokale) gerechten te combineren. Wanneer je neerstrijkt in een restaurant of knusse hosteria aan de Amalfikust om van lokale specialiteiten te proeven, maak je maaltijd dan compleet door één van de Costa d’Amalfi wijnen erbij te laten schenken.

Een kijkje nemen bij één van de wijnhuizen is natuurlijk ook een optie. Om liefhebbers op weg te helpen, is de Strada del Vino in het leven geroepen, een route langs verschillende wijnhuizen in het gebied. Zo kun je terecht in het groene Tramonti of in het sprookjesachtige Furore. Ook op andere plekken aan de kust kun je op betoverende locaties wijn proeven en genieten van schitterende vergezichten, zoals bij Le Vigne di Raito.

Sfusato amalfitano

Een specialiteit waar de Amalfikust wereldberoemd om is, is de sfusato amalfitano. Het gebied verlaten zonder van deze citroen geproefd te hebben, is dan ook geen optie. De sfusato amalfitano, zoals de Italiaanse benaming van de citroensoort luidt, draagt trots de naam in zich van het unieke gebied waar deze vrucht groeit. Met zijn sappige, licht zure smaak en weinig pitjes, is het een prima dorstlesser.

citroenen amalfikust

Aan het begin van de elfde eeuw werden de citroenen in dit gebied geïntroduceerd, waarna deze vrucht langzaam maar zeker uitgroeide tot symbool voor dit zonnige kustgebied – met dank ook aan de limoncello die ervan wordt gemaakt, al eindigen lang niet alle citroenen die aan de Amalfikust groeien in deze citroenlikeur. Niets van de citroen wordt weggegooid. Zelfs de bladeren van de citroenbomen worden gebruikt, aangezien deze ideaal zijn om smaak te geven aan het eten. Wanneer je enkel het sap van de citroen gebruikt, wordt de citroen uitgehold en omgetoverd tot beker waar wijn in kan worden geschonken.

citroen amalfi amalfikust tour

Wist je dat je de citroen ook gewoon kunt eten? Met schil en al ervaar je een stukje Amalfikust in je mond, dat vooral smaakt naar meer. Meer over deze bijzondere citroensoort en haar smaken leer je tijdens de Lemon Tour in Amalfi. Je neemt hier een kijkje op het land van de familie Aceto dé plek waar je de sfeer van de Amalfikust daadwerkelijk kunt proeven en kennismaakt met de authentieke ziel van Amalfi.

Reisgids Amalfikust

De beste tips en bijzondere verhalen heb ik gebundeld in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust (2021). Hierin neem ik je mee naar de schitterende Amalfikust en deel ik mijn persoonlijke tips zodat ook jij de magie van dit gebied kunt ervaren. Van leuke adressen voor een heerlijke koffie tot verhalen waar je de ziel van de Amalfikust daadwerkelijk leert kennen. Daarnaast vind je een hoop extra informatie die goed van pas kan komen. Opties voor het openbaar vervoer, de mooiste stranden en tip ik een aantal heerlijke accommodaties.  

reisgids amalfikust

Meer tips voor de Amalfikust vind je in onderstaande artikelen

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Booking.com