Wat je moet weten over de Amalfikust

Voor velen staat de Amalfikust hoog op hun lijstje van toekomstige bestemmingen. Dit prachtige stuk kust strekt zich uit van de plaats Positano in het westen tot Vietri sul Mare in het oosten en geniet wereldwijde bekendheid. Hoewel velen al bekend zijn met deze beroemde kustlijn, blijkt uit mijn praktijkervaring dat het nog steeds waardevol is om een introductie te geven. Daarom belicht ik enkele belangrijke aspecten van de Amalfikust die je absoluut moet kennen voordat je deze plek bezoekt. Deze inzichten kunnen van invloed zijn op de keuzes die je maakt tijdens je reis maar ook hoe je omgaat met mogelijke situaties die zich kunnen voordoen.

felicia amalfikust

1. De Amalfikust staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco

Vanwege haar buitengewone natuurlijke schoonheid, unieke landschappen en cultureel erfgoed werd de Amalfikust werd in 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet. De samensmelting van natuurlijke pracht en menselijke creativiteit maakt de Amalfikust een buitengewone bestemming die de erkenning van UNESCO heeft verdiend.

amalfi amalfikust

Deze erkenning betekent echter meer dan alleen een notering; er zijn verschillende aspecten verbonden aan de status van cultureel erfgoed. Voor de Amalfikust resulteert dit in strenge beschermingsmaatregelen die het hele gebied onder landschapsbescherming plaatsen. Dit houdt in dat elke ingreep, zowel in het landschap als bij de gebouwen langs de kust, goedkeuring vereist en aan regels is gebonden. Als je bijvoorbeeld van plan bent een oude ruïne aan de Amalfikust te kopen om deze te restaureren, dien je rekening te houden met deze regelgeving, wat aanzienlijke tijd kan vergen.

2. Het is druk aan de Amalfikust

Het zal je vast niet verbazen maar het kan aan de Amalfikust erg druk zijn. Vooral tijdens de zomermaanden stromen de straten van de kustplaatsen vol met vrolijke vakantiegangers die lang hebben uitgekeken naar hun bezoek. Zonliefhebbers trekken ook graag naar de Amalfikust om te genieten van de schilderachtige stranden met kristalhelder water voor een ontspannen dag aan zee.

amalfi strand amalfikust

Doordat de kustplaatsen relatief klein zijn, raken pleinen en smalle straatjes snel vol en kan het zijn dat je maar stapsgewijs vooruit komt. Ook al ben je op vakantie en heb je geen haast, kan de drukte ontmoedigend zijn. Voor wie op zoek is naar een rustige vakantiebestemming, is de Amalfikust niet de ideale plek.

Als je de drukte wilt vermijden, hieronder een overzicht van wat je per maand kunt verwachten.

December, januari, februari en maartDeze maanden zijn over het algemeen rustiger. In de meest toeristische plaatsen zijn veel winkels en restaurants gesloten. Het weer is tijdens deze periode vrij onvoorspelbaar. Zonnige dagen worden afgewisseld met regenachtige dagen. Op de zonnige en droge dagen is het fantastisch om de natuur te verkennen.
AprilHet toerisme begint langzaam op gang te komen wanneer restaurants en hotels hun deuren weer openen.
Mei en juniIn deze maanden begint het al behoorlijk drukker te worden.
Juli, augustus en septemberDe maanden waar je aan de Amalfikust topdrukte kunt verwachten.
OktoberHet aantal bezoekers neemt iets af maar de laatste jaren zijn er toch nog aanzienlijke aantallen mensen die in die maand de omgeving verkennen. Op sommige dagen lijkt het alsof je nog midden in het hoogseizoen zit.
NovemberDeze maand brengt weer een vleugje rust met zich mee. November kenmerkt zich vaak door milde temperaturen en schitterende zonnige dagen. Als je van wandelen houdt, is dit een uitstekende periode om naar de Amalfikust te komen.

3. De Amalfikust is prijzig

Het is geen verrassing dat de Amalfikust prijzig kan zijn, gezien de populariteit en hoge vraag die de prijzen in sommige kustplaatsen behoorlijk opdrijven. In Positano, Amalfi en Ravello zul je aardig wat moeten neertellen voor een overnachting, een drankje op een terras, een maaltijd of zelfs een eenvoudig ijsje. Maar dit betekent niet dat de hele regio onbetaalbaar is en dat je alleen met een dikke portemonnee naar de Amalfikust kunt reizen. Gelukkig zijn er veel (verborgen) plekjes waar je voor een goede prijs traditionele gerechten kunt proeven en geniet van verfrissende drankjes.

amalfikust tips

Bovendien wordt er voor de eerste zeven nachten toeristenbelasting geheven voor overnachtingen. De hoogte van deze belasting per persoon per nacht is afhankelijk van de soort accommodatie en de locatie. In Positano betaal je bijvoorbeeld per nacht meer toeristenbelasting dan in een andere kustplaats voor een vergelijkbaar verblijf.

4. De Amalfikust heeft slechts een eenbaansweg

De Strada Statale 163 (SS163) die langs de Amalfikust slingert, is een schilderachtige weg waar je onderweg wordt verwend met betoverende landschappen en adembenemende vergezichten. Hoewel velen dromen om zelf achter het stuur te kruipen voor deze kustroute, is dit eigenlijk niet aan te raden.

De weg strekt zich uit over ongeveer vijftig kilometer, met slechts één (smalle) rijstrook in elke richting, en wordt gekenmerkt door talloze bochten en scherpe haarspeldbochten. Deze bochten kunnen uitdagend zijn voor onervaren bestuurders, maar dat is niet de voornaamste reden waarom het afgeraden wordt om hier met de auto te rijden.

amalfi amalfikust auto rijden

De beperkte ruimte op de weg zorgt ervoor dat het in het hoogseizoen al snel overvol raakt. Het verkeer kan behoorlijk intens zijn; naast de continue stroom van scooters die langs schieten, kom je naast de lijnbussen van de Sita ook grote touringcars tegen. Bij het nemen van bochten kan het zomaar gebeuren dat je oog in oog staat met een bus. Hoewel chauffeurs doorgaans met wat manoeuvreren en gebaren erin slagen elkaar te passeren, kan dit voor bestuurders die hier niet aan gewend zijn behoorlijk stressvol zijn.

Deze zaken zijn van belang om in gedachten te houden wanneer je overweegt om met de auto naar de Amalfikust te reizen of er een te huren.

5. Parkeren is vrijwel onmogelijk

Hoewel het wellicht wat overdreven lijkt om het woord “onmogelijk” te gebruiken, kan het behoorlijk lastig zijn om een parkeerplek te vinden. Dit is dan ook een van de redenen die worden genoemd om bij een bezoek aan de Amalfikust de auto vooral te laten staan en gebruik te maken van het openbaar vervoer. Het grootste deel van je tijd wordt besteed aan het zoeken naar een parkeerplek in plaats van aan het verkennen van de kustplaatsen zelf, wat zonde van je tijd is. Slaag je er toch in een parkeerplekje te bemachtigen, houd er dan rekening mee dat je hiervoor diep in de buidel zult moet tasten.

auto amalfikust

6. De bussen rijden regelmatig maar zijn niet punctueel

Zoals eerder benadrukt, is het een verstandige keuze om de auto te laten staan en in plaats daarvan gebruik te maken van het openbaar vervoer. De bussen van het bedrijf Sita rijden het hele jaar door en doen bijna alle kustplaatsen aan. Er is een busroute die van Salerno naar Amalfi gaat en onderweg stopt in verschillende tussenliggende plaatsen. Wil je naar de groene gemeente Tramonti, dan stap je uit in de badplaats Maiori om daar over te stappen.

In Amalfi kun je instappen op een bus die het volgende deel van de kustlijn bedient met als eindbestemming Sorrento. Vanuit Amalfi vertrekken ook bussen naar hoger gelegen plaatsen zoals Pontone, Scala, Ravello en Pogerola. Bovendien kun je een bus nemen die je naar het hoger gelegen gebied van Conca dei Marini en Furore brengt.

openbaar vervoer bus amalfikust

Goed om te weten over de bussen

  • Kaartjes

Het is noodzakelijk om buskaartjes van tevoren aan te schaffen, aangezien ze niet aan boord van de bus verkrijgbaar zijn. Als je geen kaartje hebt, laten veel buschauffeurs je niet instappen. In dit geval biedt de app Unico Campania uitkomst. Met slechts een paar klikken kun je via deze app het gewenste kaartje aanschaffen. Vervolgens kun je bij het instappen het kaartje activeren en aan de buschauffeur laten zien. Als je niet zeker weet welk kaartje je nodig hebt, kun je de optie selecteren waarbij je het vertrek- en eindpunt van je reis kiest. Op die manier worden de beschikbare opties weergegeven, zodat je het gewenste kaartje kunt selecteren

  • Punctualiteit

De bussen volgen een dienstregeling, maar het kan gebeuren dat je keurig op tijd bij de halte staat en er toch geen bus te zien is. Zoals eerder vermeld, betreft de weg die de verschillende plaatsen met elkaar verbindt een enkele rijbaan. Ook de bussen moeten deze weg gebruiken. Vanwege de verkeersdrukte, af en toe stilstaand verkeer, noodzaak tot achteruitrijden en het uitstappen van toeristen met bagage onderweg, verliest de bus waardevolle tijd, waardoor het moeilijk is om exact op het aangegeven tijdstip bij de halte aanwezig te zijn. Soms moet je wellicht twintig tot dertig minuten wachten voordat de bus aankomt.

  • Volle bus = doorrijden

Het is ontzettend teleurstellend wanneer je eindelijk de bus ziet naderen, maar deze voorbijraast zonder te stoppen bij de halte. Dit gebeurt omdat de bus al overvol is en volgens de regels mag de buschauffeur dan geen passagiers meer toelaten. Gelukkig zal er meestal snel een andere bus arriveren. Vaak worden er een tweede of zelfs een derde bus ingezet, zodat niemand achterblijft en iedereen gewoon naar zijn gewenste bestemming kan reizen.

7. De diensten van rederij Travelmar zijn enorm handig

Omdat de bussen vaak erg vol zitten en mogelijk jouw halte overslaan vanwege de drukte, zijn de veerboten van rederij Travelmar een uitstekend alternatief. Het is een uiterst comfortabele manier om de kustplaatsen te bereiken, terwijl je tijdens de boottocht ook nog eens kunt genieten van een adembenemend uitzicht op de kustlijn. De veerboten vertrekken vanuit Salerno, vanaf Piazza della Concordia en Molo Manfredi (bij de cruise terminal). Deze boten maken stops in verschillende plaatsen langs de kust, zoals Vietri sul Mare, Cetara, Maiori, Minori, Amalfi en Positano.

boot ferry amalfi amalfikust

Bovendien biedt Travelmar een handige service aan die het gemakkelijker maakt om de hoger gelegen gebieden te bereiken. Tegen een kleine meerprijs kun je bij aankomst in Amalfi bijvoorbeeld gebruikmaken van de shuttlebus die je naar het startpunt van de wandelroute Sentiero degli Dei in Agerola brengt. Ook het romantische Ravello wordt op deze manier veel toegankelijker. Als je de verschillende frazioni van Tramonti wilt verkennen, kun je een overtocht boeken naar Maiori, vanwaar de shuttlebus naar deze berggemeente vertrekt. Het voordeel is dat je op deze manier gegarandeerd een plek hebt en niet hoeft te wachten op de aansluitende Sita-bus.

Voor vertrektijden, bestemmingen en tarieven van de verschillende overtochten kun je een kijkje nemen op de website van Travelmar.

8. Het Pad van de Goden is een pittige wandeling

Het Pad van de GodenIl Sentiero degli Dei – is de bekendste en populairste wandelroute aan de Amalfikust. Het is echter ook een wandeling die vaak wordt onderschat. Het betreft namelijk een stevige wandelroute door de bergen waarbij goede schoenen noodzakelijk zijn. De route omvat stoffige paadjes, delen met kiezelsteentjes en af en toe enkele uitdagende klimpartijen over rotsachtig terrein. Een degelijk paar wandelschoenen is daarom geen overbodige luxe. Bovendien is het van groot belang om uiterst voorzichtig te zijn en aandachtig te letten op waar je je voeten plaatst.

pad van de goden amalfikust

In onderstaand artikel heb ik mijn tips verzameld voor het Pad van de Goden, zodat je goed voorbereid aan deze fantastische wandelroute kunt beginnen.

Mijn tips voor het Pad van de Goden aan de Amalfikust

9. Niet alle plaatsen aan de Amalfikust liggen direct aan zee

De meest bekende plekken aan de Amalfikust liggen direct aan de zee, maar dat geldt niet voor alle stadjes. Zo bevindt Tramonti zich niet aan zee maar in de bergen achter de badplaats Maiori. Plaatsen als Ravello en Scala liggen meer dan driehonderd meter boven zeeniveau, terwijl Furore, bekend om zijn schilderachtige fjord, zich verspreidt over verschillende hoogten, waarbij het hoogste punt bijna zeshonderd meter boven de zeespiegel ligt. Bij het boeken van accommodatie aan de Amalfikust is het handig om hier rekening mee te houden, vooral als je graag dicht bij zee wilt verblijven. Als je bijvoorbeeld een bed & breakfast hoog in Furore boekt, duurt het meer dan veertig minuten om af te dalen naar Amalfi.

furore amalfikust

Tip: je kunt op Google Maps de hoogte van verschillende plaatsen controleren door de terreinweergave in te schakelen.

Meer tips voor de Amalfikust

Met al mijn verzamelde informatie en mijn uitgebreide ervaring in dit prachtige gebied, heb ik de meest fantastische tips voor de Amalfikust op een rij gezet. Ik heb al deze unieke inzichten samengebracht in de digitale reisgids genaamd 100 tips voor de Amalfikust. In deze gids neem ik je mee op een betoverende reis langs de adembenemende Amalfikust en ik deel persoonlijke aanbevelingen zodat jij ook de magie van deze plek kunt ervaren. Van geweldige plekjes om te genieten van heerlijke koffie tot verhalen die de essentie van de Amalfikust echt laten zien.

Meer handige tips en informatie over de Amalfikust vind je in onderstaande artikelen:

felicia salerno travel

Booking.com