Het Pad van de Goden – Goddelijk genieten boven de Amalfikust

Het is een van de populairste wandelroutes die de regio Campania kent: il Sentiero degli Dei, oftewel het Pad van de Goden. Deze wandelroute loopt hoog boven de schilderachtige Amalfikust waarbij het pad zich een weg baant door de groene en rotsachtige omgeving. De wandeling staat bij veel toeristen hoog op het lijstje en is dan ook zonder twijfel de moeite van de inspanning waard. Routenummer 327 is veruit het meest populaire pad. Deze wandeling start op het dorpsplein Piazza Paolo Capasso in Bomerano (in de gemeente Agerola) en krijg je onderweg op ongeveer zeshonderd meter boven zeeniveau de pracht van de omgeving gepresenteerd.  De wandeling eindigt officieel in Nocelle, liefhebbers kunnen doorlopen naar Positano of over ruim vijftienhonderd treden afdalen naar het strand van Arienzo.

pad van de goden amalfikust wandeling positano

Nog dichter bij de goden

Hou je wel van een uitdaging en ben je niet vies van wat extra inspanning, kies dan voor de Sentiero alto degli Dei. Deze route loopt vrijwel parallel aan het ‘gewone’ Pad van de Goden, alleen op grotere hoogte. Ruim vijfhonderd meter hoger dan de eerder genoemde route 327 word je hier getrakteerd op een panorama dat misschien wel nóg mooier is. De meeste wandelaars en begeleide groepen kiezen voor het lagere pad waardoor het op deze route aanzienlijk rustiger is. Dit betekent dat je op de Sentiero alto degli Dei goed kunt proeven van de goddelijke sfeer die de Amalfikust ademt. Het is een aardige klim maar de zweetdruppels die erbij komen kijken om het hoogste punt te bereiken, zul je snel vergeten wanneer je je vergaapt aan het betoverende uitzicht dat zich aan je voeten openbaart.

pad van de goden amalfikust wandeling

De route – 329

De hoge route start eveneens op het dorpsplein in Bomerano en staat bekend als route 329. Je wandelt hier de Via Mannini in en slaat vervolgens op de Via Pendola linksaf. Aan de rechterkant van de weg verschijnt een trap waarmee de eerste klimpartij van de wandeling een feit is. De route wordt onderweg goed aangegeven met bordjes waar ook de tijden op worden vermeld en ontbreken ook ditmaal de rood met witte vlaggetjes niet.

De route gaat verder over een steil pad dat door een bosrijk gebied loopt en zo nu en dat wordt afgewisseld met wat treden. Na het verlaten van het bos kun je de gemeente Agerola ver onder je zien schitteren en verschijnt daarachter de Golf van Salerno in beeld. Het pad gaat zigzaggend omhoog, dwars door de rotsachtige omgeving waarbij het uitzicht bij elke stap alleen maar prachtiger wordt. Let hier goed op de wegbewijzering die op de stenen is aangebracht.  

Monte Tre Calli

Na de flinke klim bevind je je uiteindelijk op de Monte Tre Calli (1122 meter boven zeeniveau) waar je wordt getrakteerd op een goddelijk uitzicht waar je hart ongetwijfeld een sprongetje van maakt. Waar je aan de ene kant zicht hebt op de gemeente Agerola en het uitzicht reikt tot Punta Licosa in de Cilento, openbaart zich aan de andere kant weer een heel ander panorama. Ver onder je zijn de gestapelde huisjes van het wereldberoemde Positano goed te zien en strekt het groene heuvelachtige landschap zich uit tot Punta Campanella op het Sorrentijns schiereiland. Achter het uiterste puntje ligt het eiland Capri, te herkennen aan de faraglioni, terwijl aan de rechterkant de eilanden Ischia en Procida in zee schitteren.

Capo Muro

Vanaf Monte Tre Calli, wat zonder meer het absolute hoogtepunt is van deze wandeling, volg je de route verder naar Capo Muro. Onderweg ben je voortdurend omringd door de groene natuur en prachtige vergezichten die tot in de oneindigheid lijken te reiken. Wanneer je Capo Muro bereikt, wordt dit duidelijk aangegeven en het punt is te herkennen aan de bijzondere rotsformatie in de vorm van een paddenstoel.

Je kunt vanaf dit punt de route verder volgen tot Montepertuso boven het centrum van Positano (je blijft hiervoor routenummer 329 volgen) maar er zijn ook andere opties. Zo kun je afdalen naar het Belvedere di Paipo (voor meer informatie over dit uitkijkpunt, zie mijn artikel over Agerola) door route 329c te volgen. Je wandelt vervolgens weer terug naar Bomerano waar je de wandeling bent gestart.

Belangrijk om te weten

  • Duur: zo’n 4 tot 4,5 uur
  • Lengte: 8,4 kilometer
  • Door aardverschuivingen en bosbranden kan het zijn dat sommige stukken niet helemaal goed begaanbaar zijn en de wegbewijzering is verdwenen. Gebruik enige vorm van navigatie en wees op deze stukken voorzichtig.
  • Voor deze wandeling is een goede conditie vereist. Het eerste deel van de route bestaat aan voornamelijk steile stukken waar je een lange adem voor nodig hebt.
  • Het is aan te raden om goede wandelschoenen aan te trekken. Op sommige stukken kan het door de kiezels en stenen glad zijn en is het dragen van goed schoeisel geen overbodige luxe.
  • Neem voldoende water mee en wat te eten voor onderweg. 
  • Met name in de zomermaanden is het aan te raden om zo vroeg mogelijk aan deze wandeling te beginnen. Een groot deel van de route is namelijk niet beschut en kunnen de temperaturen hoog oplopen. Denk daarom ook aan zonnebrandcrème en een pet of hoed om je hoofd tegen de brandende zon te beschermen.
  • In dit gebied zijn er veel kuddes die worden beschermd door honden. Het kan dan ook zomaar zijn dat je oog in oog komt te staan met deze honden die vaak gigantisch zijn. De honden doen hun werk en dat is het beschermen van hun kudde. Wanneer de hond blaft, in jouw richting komt en hiermee de doorgang blokkeert, blijf dan vooral rustig. Bied de hond geen eten aan en probeer hem niet te kalmeren. De hond heeft tijd nodig om de situatie in zich op te nemen en dit kan enkele minuten duren. Maak geen plotselinge bewegingen, ga niet met een (wandel)stok zwaaien/stampen om de hond te verjagen. Wanneer de hond rustig is geworden, betekent dat hij jouw aanwezigheid heeft geaccepteerd en kun je op een rustig tempo je weg vervolgen. Wanneer het mogelijk is, probeer dit dan op een zo’n groot mogelijke afstand van de kudde te doen. Wanneer de hond je wat angstig maakt, vermijd dan oogcontact maar draai nooit je rug naar hem toe.  
route 329 amalfikust

Reisgids Amalfikust

De beste tips en bijzondere verhalen heb ik gebundeld in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust. Hierin neem ik je mee naar de schitterende Amalfikust en deel ik mijn persoonlijke tips zodat ook jij de magie van dit gebied kunt ervaren. Van leuke adressen voor een heerlijke koffie tot verhalen waar je de ziel van de Amalfikust daadwerkelijk leert kennen. Daarnaast vind je een hoop extra informatie die goed van pas kan komen. Opties voor het openbaar vervoer, de mooiste stranden en tip ik een aantal heerlijke accommodaties.  

reisgids amalfikust
felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Booking.com