Raito: verborgen parel van de Amalfikust

De Amalfikust staat bekend om haar kleurrijke dorpjes en prachtige natuur. Elk jaar trekt deze Italiaanse regio duizenden bezoekers, met populaire bestemmingen zoals Positano en Amalfi die vrijwel altijd op de reisroute staan. De gestapelde huisjes van Positano zijn een bijzonder schouwspel dat je met eigen ogen wilt zien. Naast deze beroemde plaatsen, heeft de Amalfikust ook minder bekende dorpjes die veel rustiger maar net zo charmant zijn. Hier kun je genieten van een stukje authentiek Amalfikust, maar dan zonder de drukte. Een van mijn favoriete plekken is het kleine Raito. In dit artikel neem ik je mee naar dit dorpje dat, net als de rest van de Amalfikust, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

raito amalfikust

Gekust door de zon

Raito telt nog geen duizend inwoners en is onderdeel van de gemeente Vietri sul Mare, gelegen op een steenworp afstand van Salerno. Op een hoogte van ongeveer tweehonderdvijftig meter ligt het dorpje als een natuurlijk paradijs ingeklemd tussen de bergen en de zee. Het werd gesticht tussen de vijfde en zesde eeuw na Christus en dankt zijn naam aan zijn zonnige ligging. Raito is namelijk afgeleid van het Latijnse woord ragitus, wat “gekust door de zon” betekent. Bij een bezoek aan Raito kun je dan ook rekenen op betoverende taferelen en beeldschone vergezichten, die allemaal worden gestreeld door de warme stralen van de zon.

raito amalfikust

Kleurrijke steegjes

Het centrum van dit kleine dorpje wordt gevormd door nauwe steegjes, trappen en een terras vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over de Golf van Salerno. Het is een genot om door deze smalle steegjes te dwalen, waar je niet alleen lokale bewoners kunt tegenkomen, maar ook de meest verrassende en kleurrijkste details ontdekt die te mooi zijn om niet vast te leggen. Langs een lange trap kom je versieringen van keramische bloemen en vrolijk versierde bloempotjes tegen. Eenmaal boven, kun je in het steegje zelfs Jezus en de apostelen spotten die zijn aangeschoven voor het Laatste Avondmaal.

Wijnproeverij in Raito

De Amalfikust staat bekend om haar karakteristieke landschap, waar groene terrassen met geurige citroenbomen worden afgewisseld door wijngaarden met volle wijnranken. De vruchtbare grond van de regio Campania vormt de basis voor een aantal heerlijke wijnen, die ook in Raito te proeven zijn.

wijn proeven amalfikust

Bij aankomst in het dorp zie je de groene terrassen van Le Vigne di Raito al schitteren in de zon, met uitzicht op de Tyrreense Zee. Hier kun je deelnemen aan een interessante wijntour, waarbij je niet alleen meer te weten komt over de boeiende geschiedenis van dit familiebedrijf, maar ook over het volledige proces van druif tot de laatste rijping in de fles.

Je leest meer over Le Vigne di Raito in dit artikel dat ik schreef voor Ciao tutti.

Villa Guariglia

In Raito bevindt zich Villa Guariglia, een villa die landelijke bekendheid verwierf door de Italiaanse televisieserie Capri. Deze villa, het belangrijkste monument van Raito, is vernoemd naar de voormalige eigenaar Raffaele Guariglia. Hij schonk het pand aan de Provinciale Administratie van Salerno met de wens om er een plek van te maken waar de historie en cultuur van de regio Campania worden belicht.

villa guariglia raito amalfikust

Villa Guariglia herbergt nu het Provinciaal Keramiekmuseum, waar belangrijke kunstenaars worden geëerd en werken uit verschillende periodes van de keramische kunst worden tentoongesteld. Met stukken van onder andere Richard Dölker, Giovannino Carrano en Vincenzo Pinto maak je een reis door de tijd langs de mooiste keramiekwerken. Er is ook een afdeling gewijd aan de riggiole, handbeschilderde vloer- en wandtegels van majolica die kenmerkend zijn voor de Amalfikust.

Villa Guerriglia Salerno Raito ceramica italy

Bereikbaarheid

Vanuit Salerno kun je bus 1 van Busitalia nemen om naar Raito te reizen. Je kunt onder meer opstappen bij de halte op Piazza XXIV Maggio of bij de bushalte tegenover het Teatro Verdi. Deze bus rijdt via Vietri sul Mare, waar je ook kunt opstappen bij onder andere de halte Vietri Piazza. Raadpleeg de website van Busitalia voor de dienstregelingen.

raito amalfikust

Slapen in Raito

Als je volledig wilt opgaan in de unieke sferen van dit verborgen juweeltje aan de Amalfikust en van plan bent om te overnachten, dan tip ik een aantal prachtige accommodaties die een heerlijk verblijf beloven.

Reisgids Amalfikust

De beste tips en bijzondere verhalen heb ik gebundeld in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust. Hierin neem ik je mee naar de schitterende Amalfikust en deel ik mijn persoonlijke tips zodat ook jij de magie van dit gebied kunt ervaren. Van leuke adressen voor een heerlijke koffie tot verhalen waar je de ziel van de Amalfikust daadwerkelijk leert kennen. Daarnaast vind je een hoop extra informatie die goed van pas kan komen. Opties voor het openbaar vervoer, de mooiste stranden en tip ik een aantal heerlijke accommodaties.  

Meer handige tips en informatie over de Amalfikust vind je in onderstaande artikelen:

felicia salerno travel

Booking.com