Tips voor een dag aan de Amalfikust

Een enkele dag aan de Amalfikust is eigenlijk te kort om alle pracht van deze regio te ervaren. Heb je echter slechts één dag aan de Amalfikust te besteden, dan kun je toch een goede indruk krijgen van de dit prachtige gebied.

amalfikust druk

Om je op weg te helpen, heb ik een dagplanning samengesteld waarmee je drie schitterende plaatsen aan de Amalfikust kunt bezoeken: Amalfi, Ravello en Minori. Door deze drie plaatsen te combineren, ervaar je de schoonheid en diversiteit van de regio. Deze planning is realistisch opgesteld en laat zien wat haalbaar is in één dag. Aangezien ik het gebruik van een auto aan de Amalfikust afraad, laat ik zien hoe je je het makkelijkst kunt verplaatsen zonder eigen voertuig. Met deze tips haal je op een plezierige manier het beste uit je dag aan de Amalfikust.

amalfikust dag tips

Stop 1: Amalfi

Tijd in Amalfi:  3 uur

Begin je reis in Amalfi, de stad die de naamgever is van de schitterende kustlijn. Mijn advies is om vroeg te vertrekken, zodat je de tijd optimaal kunt benutten en alles uit je dag kunt halen.

Bereikbaarheid: Als je in Napels verblijft, kun je Amalfi bereiken door de trein naar Salerno te nemen en daar in de haven op de veerboot van Travelmar te stappen die naar de kustplaats vaart. Een andere optie is om direct in Napels aan boord te gaan bij een van de veerboten van NLG of Alilauro, die in het hoogseizoen dagelijks naar Amalfi varen. Dezelfde veermaatschappijen vertrekken ook vanuit Sorrento met als bestemming Amalfi.

travelmar veerboot amalfikust

Eenmaal in Amalfi aangekomen, word je meteen ondergedompeld in de unieke sfeer van deze kustplaats. Hoewel het centrale plein voor de Dom vaak druk is, is het zeker de moeite waard om hier even rond te kijken. Bezoek ook de kathedraal zelf, waar je bijzondere schatten en verhalen kunt ontdekken. Stap even binnen bij Pansa om te genieten van hun ambachtelijke gebak. Verken de steegjes en bewonder de kleurrijke souvenirwinkeltjes langs de hoofdstraat. Voor een heerlijke lunch kun je terecht op het terras van Carlo Fiamma – Pizza e Cantina, waar je kunt genieten van een verrukkelijke pizza. In dit artikel vind je meer tips voor een bezoek aan Amalfi.

amalfi amalfikust atrani tour wandeling

Als je Amalfi wilt beleven als een local, kun je deelnemen aan een Nederlandstalige wandeling die je meeneemt naar plekken waar je een stukje authentiek Amalfikust ervaart. Onderweg heb je gegarandeerd de kans om de mooiste foto’s te maken.

Stop 2: Ravello

Tijd in Ravello: 2,5 tot 3 uur

Na je bezoek aan Amalfi is het tijd om verder te reizen naar Ravello. Je kunt gebruikmaken van de Sita-bus, die je in ongeveer vijfentwintig minuten naar Ravello brengt. Let op: de bushalte voor deze bus bevindt zich op een andere locatie dan het hoofdbusstation waar de lijnen naar Salerno en Sorrento vertrekken. Bekijk hier de exacte locatie van de bushalte.

Na een korte rit kom je aan in het romantische Ravello, een parel hoog boven de Amalfikust. Al eeuwenlang trekt de adembenemende schoonheid van deze plek bezoekers van over de hele wereld aan. Gelegen op een rotsachtige uitloper van het Lattari-gebergte, straalt Ravello een ongrijpbare magie uit die kunstenaars en beroemdheden al lange tijd heeft geïnspireerd. Bezoek zeker een van de villa’s zoals Villa Cimbrone en Villa Rufolo, waar de pracht van het stadje nogmaals wordt bevestigd. Verken de schilderachtige steegjes en ontspan op een terras met een kop koffie of verfrissend drankje. In dit artikel deel ik mijn tips voor Ravello, waaronder fijne restaurants, barretjes, bijzondere plekken en mooie winkels voor souvenirs.

ravello amalfikust villa cimbrone terrazza dell infinito

Stop 3: Minori

Tijd in Minori: 2 tot 2,5 uur

Na een ontspannen verkenning van Ravello, is het tijd voor wat meer actie. Vanaf Ravello kun je via vele traptreden afdalen naar de badplaats Minori. De route vergt enige inspanning, maar het zal je zeker niet teleurstellen. Onderweg passeer je citroenboomgaarden, vrolijk gekleurde huisjes, smalle steegjes en prachtige pleintjes, waar je in alle rust kunt genieten van het groene landschap. De route is alleen te voet bereikbaar, waardoor het hier doorgaans rustig is.

De trappen om af te dalen naar Minori starten op de Via Crocelle. Langs de route zijn er om de paar meter keramieken tegels geplaatst die de weg naar Minori wijzen. De afdaling duurt ongeveer drie kwartier.

Na deze inspannende afdaling bereik je Minori. Deze schilderachtige badplaats ligt verscholen in een kleine inham, omringd door citroenterrassen en moestuinen. Het compacte centrum bestaat uit kleurrijke steegjes, doordrenkt van historie, direct grenzend aan een prachtig strand waar de zee varieert van felgroen tot helderblauw. Verken de kronkelende straatjes en vergeet niet binnen te stappen bij Pasticceria Sal de Riso voor een heerlijk gebakje! De delizia al limone, een citroentaartje, is bijzonder geliefd, maar ook de ricotta e pere (ricotta en peren) en de panarea (pistache, ricotta en vanillecrème) zijn verrukkelijk.

torta ricotta pere sal de riso minori amalfikust

Na je bezoek aan Minori, keer je terug met een goede indruk van de Amalfikust op zak. Als je in Napels of Sorrento verblijft, neem dan de boot naar Amalfi en stap daar over op de veerboot naar je eindbestemming. Voor wie in Napels logeert, is er ook de optie om de boot naar Salerno te nemen en daar de trein terug te nemen.

amalfikust veerboot travelmar boot

Reisgids Amalfikust

Met al mijn verzamelde informatie en mijn uitgebreide ervaring in dit prachtige gebied, heb ik de meest fantastische tips voor de Amalfikust op een rij gezet. Ik heb al deze unieke inzichten samengebracht in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust. In deze gids neem ik je mee op een betoverende reis langs de adembenemende Amalfikust en ik deel persoonlijke aanbevelingen zodat jij ook de magie van deze plek kunt ervaren. Van geweldige plekjes om te genieten van heerlijke koffie tot verhalen die de essentie van de Amalfikust echt laten zien.

Meer handige tips en informatie over de Amalfikust vind je in onderstaande artikelen:

felicia salerno travel

Booking.com