Recept: Chiacchiere di Carnevale e Sanguinaccio

Het is bijna carnaval en dat gepaard met een hoop lekkernijen. Waar elke feestdag wel een traditioneel gebakje of gerecht kent, is dat met carnaval niet anders. Rond de carnavalsperiode vind je in de regio Campania dan ook een hoop lekkernijen die het proberen waard zijn. Zo lieten we je eerder al kennis maken met de smakelijke lasagne di carnevale, een traditioneel en onmisbaar gerecht in deze periode.

Een ander kenmerkend gerecht voor deze periode zijn de chiacchiere. Dit geldt voor heel Italië, maar kan de naam en bereidingswijze per regio verschillen. Het kan dus best zijn dat dit lekkers voor jou niet helemaal onbekend is. Chiacchiere, wat letterlijk gebabbel/praatjes betekent, zijn knapperige, gefrituurde koekjes die vrij eenvoudig zijn. Door de jaren heen zijn er heel wat variaties ontstaan en vind je ze nu ook bedekt met een laagje chocolade of pistache.

In Napels kan de sanguinaccio niet ontbreken wanneer je het over chiacchiere hebt. Sanguinaccio is een typisch Napolitaans dessert dat wordt gebruikt om de koekjes in te dippen. Het is een pure chocoladepudding die in het verleden met varkensbloed werd bereid, wat de naam van het goedje verklaart. Dit is nu echter verboden en is de sanguinaccio een zoete chocoladeroom, zonder varkensbloed, die perfecte is in combinatie met de knapperige chiacchiere.

Speciaal voor de zoetekauw deelt Michelle van Taste Guide Naples het recept van deze Napolitaanse carnavalslekkernij. 

chiacchiere carnaval napels napoli

Boodschappenlijst

Voor de sanguinaccio

  • 500 ml melk
  • 90 gram suiker
  • Een klein zakje vanillesuiker
  • Snufje zout
  • Snufje kaneel (naar smaak)
  • 50 gram cacaopoeder
  • 1 tot 4 el likeur naar keuze: bijv. Disaronno, rum, grand marnier, Strega, Marsala (optioneel)
  • 120 gram pure chocolade, in stukjes gehakt
  • 10 gram maïzena
  • 1 el boter

Voor de chiacchiere

  • 180 gram bloem
  • 1 ei
  • Fijn geraspte schil van 1/2 citroen
  • 20 gram gesmolten boter
  • 30 ml melk
  • 1 tl likeur naar keuze
  • Snufje zout
  • 20 gram suiker

Overig

  • Poedersuiker om af te werken
  • 1 liter zonnebloem- mais- of pindaolie om te frituren

Bereidingswijze

De sanguinaccio

Verhit 400 ml melk in een pannetje met de cacao, kaneel, suiker en vanillesuiker en een snufje zout. Roer de maïzena door de overgebleven 100 ml melk. Zodra de inhoud van je pannetje goed verhit is en begint te stomen, voeg je het mengsel van maïzena en de chocola toe. Roer over een laag vuurtje totdat dit net begint in te dikken. Als je de chiacchiere ook gevuld (zoals ravioli) wilt maken, giet dan nu ongeveer een kwart van het mengsel in een apart kommetje en houd dit apart. Voeg dan aan de inhoud van de pan naar smaak je likeur toe. Hoe sterker je likeur, hoe minder je nodig hebt. Proef, voeg eventueel meer likeur, kaneel of cacaopoeder naar smaak toe en draai het vuur uit. Roer dan de eetlepel boter door de pudding tot deze volledig gesmolten is. Dit geeft een mooi, glanzend effect. Giet de pudding dan in kommetjes of één grote kom. Leg een stuk plasticfolie op de bovenkant van de pudding om te voorkomen dat er zich een velletje vormt en laat de pudding dan afkoelen in de koelkast. De pudding dikt bij het afkoelen nog een stuk verder in, dus geen zorgen als hij redelijk vloeibaar de koelkast in gaat. Het resultaat moet geen gestolde pudding of panna cotta zijn, je moet er namelijk je chiacchiere makkelijk in kunnen dippen. De uiteindelijke consistentie zal ongeveer die van een dikke vla of yoghurt zijn.

De inhoud van het kommetje pudding zonder likeur wat je eerder opzij hebt gezet, giet je in een spuitzak of in kleine ijsblokjesvormpjes. Gebruik je de spuitzak, laat deze dan ongeveer een uur in de vriezer afkoelen. Je pudding zal dan stevig, maar niet bevroren zijn. Gebruik je de ijsblokjesvormpjes, laat de pudding dan volledig hard worden gedurende een paar uur.

De chiacchiere

Meng alle ingrediënten en kneed kort totdat je een bal deeg hebt gevormd. Wikkel deze in plasticfolie en laat ongeveer een half uur in de koelkast rusten. Strooi wat bloem op een werkblad en rol het deeg dan zo dun mogelijk uit. Het kan zijn dat het deeg wat elastisch is en terug krimpt, in dat geval blijf je rollen, dit effect gaat er vanzelf uit. Nu kun je de vormpjes van de chiacchiere snijden. Het leuke is dat er geen standaard vorm of grootte bestaat, meestal zijn het rechthoekjes. Ik laat de keuze dus aan jou!

Indien je ook de gevulde chiacchiere maakt, snijd dan een aantal vierkantjes van gelijke grootte en spuit wat van de stevig geworden pudding uit te spuitzak of leg een puddingijsblokje in het midden van de helft van de vierkantjes. Houd ongeveer een centimeter ruimte over aan alle kanten, en maak deze randen vochtig door er met een natte vinger overheen te strijken. Leg er dan voorzichtig de overgebleven vierkantjes bovenop en druk deze aan de randen goed dicht, zonder op de chocolade te duwen. Dit zijn je ravioli!

Frituren en serveren

Verhit de olie in een grote pan tot ongeveer 180 graden. Als je geen thermometer hebt, kun je als test een stukje van je deeg in de olie laten vallen. Als er zich direct veel bubbeltjes omheen vormen en de olie een beetje sist, is de temperatuur juist. Vormen er zich grote bubbels en spat de olie, dan is deze te heet, vormen er zich pas na een paar seconden bubbeltjes, dan is je olie nog net te koud. Frituur de chiacchiere, telkens een paar tegelijk, totdat ze mooi goud zijn. Draai ze tijdens het frituren zo nu en dan om beide kanten mooi te laten kleuren. Dit duurt ongeveer twee minuten. Laat de chiacchiere even uitlekken op keukenpapier en werk ze voor het serveren af met een laagje poedersuiker. Voor de gevulde chiacchiere geldt dezelfde bereidingswijze. Serveer ze met de afgekoelde pudding om in te dippen. De pudding kan eventueel ook warm geserveerd worden.

Buon appetito e buon Carnevale!      

chiacchiere carnaval napels napoli

Koken bij Michelle thuis in Napels

Koken met een local in het centrum van Napels is een unieke ervaring! Deze Kookworkshop is ideaal wanneer je van koken houdt én nieuwsgierig bent naar het echte leven in Napels. De Nederlandse local Michelle heeft veel ervaring op het gebied van koken en heet je van harte welkom in haar gezellige huis in Napels. Ze deelt met jou haar kennis over de geschiedenis van pasta en wanneer je welke dient te gebruiken. Daarnaast kan zij jou een goed en eerlijk beeld geven van het leven in deze drukke wereldstad.

michelle bogers taste guide naples
Michelle Bogers
felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Booking.com