Autorijden in Napels

Napels staat bekend om haar historische schatten, culinaire hoogstandjes en gepassioneerde inwoners, maar ook om het chaotische verkeer. De creatieve aard van de Napolitanen komt ook tot uiting in hun rijgedrag. Het is een uitdaging om deel te nemen aan het verkeer waar honderden andere bestuurders bijzondere manoeuvres uitvoeren en scooterrijders zich zigzaggend door de drukte bewegen.

Als je met de auto naar het zuiden reist en Napels niet kunt vermijden of overweegt om zelf achter het stuur te kruipen, is het verstandig om te beseffen dat het verkeer hier anders is dan in Nederland of België. Bereid je voor op een avontuur als je van plan bent in Napels zelf te rijden. Dit artikel bevat alle informatie die je nodig hebt over autorijden in Napels.

auto autorijden napels

Verkeersregels

Veel mensen hebben de indruk dat er in Napels geen verkeersregels gelden. De rijstijl is vaak wat chaotischer en agressiever dan in veel andere Europese steden. Je zult weinig automobilisten met een veiligheidsgordel om zien en het is niet ongebruikelijk om achter het stuur te telefoneren. Ook in Napels moeten automobilisten in de regel stoppen voor een zebrapad als voetgangers oversteken of van plan zijn over te steken. In de praktijk kan het echter voorkomen dat bestuurders niet altijd stoppen zoals ze zouden moeten. Dit is ook goed om te weten als je te voet de stad verkent. Wees als voetganger extra voorzichtig bij het oversteken, zelfs op een zebrapad.

auto napels rijden autorijden

In werkelijkheid gelden er in Napels (en de rest van Italië) in grote lijnen dezelfde verkeersregels als in de rest van Europa. Hoewel de regels vergelijkbaar zijn, is de naleving ervan vaak minder strikt. Dit betekent dat zowel automobilisten als voetgangers zich bewust moeten zijn van hun omgeving en alert moeten blijven in het verkeer.

Autorijden in het centrum

Indien je van plan bent om toch de auto te gebruiken in Napels, wees dan op de hoogte van de reputatie van het verkeer in het centrum van de stad. Dit staat bekend om zijn smalle straten, beperkte parkeermogelijkheden en hectische rijgedrag. Wanneer je besluit met de auto te gaan, bereid je dan voor op de uitdagingen van drukte, beperkte parkeerplaatsen verkeersregels die mogelijk anders geïnterpreteerd worden dan wat je gewend bent. Kies bij voorkeur een compacte auto die gemakkelijk door de smalle straatjes kan manoeuvreren.

autorijden napels

Daarnaast zijn geduld en voorzichtigheid essentieel om veilig te navigeren door de drukke straten van Napels. Het is ook raadzaam om de lokale gewoonten en verkeerssignalen te leren kennen, zodat je beter voorbereid bent op wat je kunt verwachten. Met een beetje oplettendheid en gezond verstand kun je op een veilige en met plezierige wijze door deze prachtige stad bewegen.

Parkeren in Napels

Parkeren in Napels kan een uitdaging zijn, vooral in het historische centrum. Als je op straat wilt parkeren, zoek dan naar vakken met witte of blauwe strepen. De vakken met witte strepen zijn gratis, maar ze zijn zeldzaam. De vakken met blauwe strepen zijn betaald parkeren. Je kunt betalen bij een parkeermeter of met de apps Tap&Park, Easypark, of Telepass Pay.

parkeren auto napels autorijden

Hoewel je soms een beschikbaar plekje op straat kunt vinden, is het aan te raden om te kiezen voor een parkeergarage of bewaakte parkeerplaats. Hieronder vind je een lijst met parkeergarages en plaatsen waar je je auto kunt parkeren. Houd er rekening mee dat je in veel gevallen je autosleutels moet afgeven.

Autorijden buiten Napels

Hoewel een auto in de stad zelf vaak overbodig is vanwege het drukke verkeer en de beperkte parkeermogelijkheden, kan het zeer handig zijn voor uitstapjes buiten de stad. Met een auto heb je de vrijheid om op je eigen tempo de prachtige omgeving van Napels te verkennen.

Met de auto rij je gemakkelijk naar Pompeii, waar je de indrukwekkende ruïnes van de oude Romeinse stad kunt verkennen die werd verwoest door de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus. Een bezoek aan de Vesuvius zelf is ook een aanrader; je kunt met de auto dicht bij de top komen, daar de auto parkeren (reserveer een parkeerplek vooraf online) en vervolgens de rest van de vulkaan te voet beklimmen voor een adembenemend uitzicht over de baai van Napels.

forum pompeii

Verder kun je met de auto de Amalfikust (let op: ook hier zijn er zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je met de auto gaat, deze lees je in dit artikel) maar ook het minder toeristische platteland waar je charmante dorpjes, uitgestrekte wijngaarden en historische bezienswaardigheden kunt ontdekken.

amalfi amalfikust

Napels zonder auto

Als je in het centrum van Napels verblijft, is een auto overbodig. Je kunt je gemakkelijk te voet door de stad verplaatsen en het openbaar vervoer is goed geregeld. Je hoeft je daarnaast niet druk te maken om een parkeerplek of om mogelijke krasjes of deukjes die de wagen in het chaotische verkeer gemakkelijk op kan lopen. Voor een onbezorgd verblijf in Napels kun je de auto dus het beste laten staan.

metro napels openbaar vervoer

Napels op de Vespa

Ben je liever niet afhankelijk van het openbaar vervoer en wil je van net even iets meer vrijheid genieten? Huur dan een Vespa. Deze tweewieler is veruit het meest geliefde vervoersmiddel van de Napolitanen zelf. In de drukte van de stad blijkt de Vespa een zeer praktisch vervoersmiddel te zijn waarmee je behendig door het verkeer kunt manoeuvreren.

vespa napels huren huur vespa scooter naples napoli

Nog veel meer handige tips en informatie over Napels vind je in onderstaande artikelen:

felicia salerno travel

Booking.com