Chiaia – Elegante wijk in Napels

Napels is een stad met vele gezichten, vol verrassingen en unieke wijken die elk hun eigen charme hebben. In het historische centrum wandel je over oude wegen, in de Quartieri Spagnoli dwaal je door smalle, sfeervolle steegjes, en in de Rione Sanità word je ondergedompeld in een bijzondere mix van de sfeer van een typische Napolitaanse volkswijk en een rijke geschiedenis.

Een geheel andere kant van de stad openbaart zich in de elegante wijk Chiaia. Hier vind je brede straten, imposante gebouwen, talloze boetieks en een overvloed aan gezellige bars, trendy clubs, pizzeria’s en restaurants. Deze chique buurt biedt een compleet ander perspectief op Napels. Duik met mij de straten van de wijk Chiaia in en leer een ander bijzonder stukje Napels kennen!

chiaia wijk napels

Geschiedenis

Chiaia dankt zijn naam aan het Latijnse woord “plaga,” wat “strand” betekent, dat via invloeden van het Catalaans en Castiliaans (platja en playa) evolueerde tot “Chiaia”. In de zestiende eeuw was Chiaia niet meer dan een bescheiden dorpje net buiten de oude stadsmuren van Napels. Het gebied tussen de zee en de Vomero-heuvel werd toen verfraaid met tuinen, bomen en elegante fonteinen, en werd gedomineerd door twee prominente wegen. Pas in de tweede helft van de negentiende eeuw onderging Chiaia een ingrijpende transformatie met de aanleg van nieuwe straten en imposante bouwwerken.

chiaia wijk napels

Vandaag de dag staat Chiaia bekend als een van de meest exclusieve winkelbestemmingen in Napels, met een autovrij gebied dat zich uitstrekt van Via Calabritto tot Piazza dei Martiri en langs de Riviera di Chiaia. Het is tevens het bruisende middelpunt van het lokale nachtleven.

Winkelparadijs Via dei Mille

De Via dei Mille is een van de meest levendige winkelstraten in de stad, gekenmerkt door pure elegantie dankzij zijn prachtige Liberty-architectuur. In 1885 werd de Via dei Mille, samen met vele andere straten in de stad, speciaal aangelegd om dit gebied toegankelijker en levendiger te maken. Tegenwoordig vind je er kunstgaleries en luxe boetieks van gerenommeerde modehuizen, wat het tot een waar paradijs maakt voor mensen met een verfijnde smaak.

via dei mille shoppen napels chiaia

Historische bezienswaardigheden

Hoewel Chiaia bekend staat als een winkelparadijs, biedt de wijk meer dan alleen winkelen in exclusieve boetieks en uitgebreid borrelen in chique gelegenheden. Net als in andere wijken van Napels zijn hier ook bezienswaardigheden te vinden die verhalen vertellen uit verschillende historische periodes. Hieronder noem ik de voornaamste bezienswaardigheden.

Villa Comunale

De Villa Comunale, een stadspark van ongeveer honderdtienduizend vierkante meter, strekt zich uit tussen Piazza della Vittoria en Piazza della Repubblica, langs de Riviera di Chiaia en Via Caracciolo. De geschiedenis van deze plek gaat terug tot 1697, toen langs de Chiaia-rivier een dubbele rij bomen werd geplant en versierd met fonteinen. In de late achttiende eeuw veranderde koning Ferdinand IV van Bourbon het strandgebied in een echt stadspark, onder leiding van architect Carlo Vanvitelli. Het park werd een geliefde plek met romantische paden en tuinen, perfect voor ontspannen wandelingen. In de negentiende eeuw werd de villa uitgebreid en opnieuw ontworpen, waardoor het groener en ruimer werd met prachtige bomen en bloembedden.

Het park herbergt tal van sculpturen en fonteinen, en biedt veel schaduwrijke plekken, ideaal om af te koelen op warme dagen.

Piazza dei Martiri

In de zeventiende eeuw werd het Piazza dei Martiri aangelegd als een van de eerste uitbreidingen aan de westkant van de stad, net buiten de stadsmuren waar het betreden streng verboden was.

Een imposante obelisk domineert het plein. Deze zuil uit de Bourbon-periode was oorspronkelijk gewijd aan vrede, maar dient nu als monument ter ere van alle moedige Napolitanen die hun leven gaven voor vrijheid. Vier leeuwen aan de basis van het monument vertegenwoordigen martelaren uit verschillende historische periodes, terwijl het beeld boven op de obelisk de deugd van deze helden symboliseert.

piazza dei martiri napels

Het plein wordt omringd door statige historische gebouwen, waardoor het een van de meest welvarende buurten van de stad is geworden. Bovendien diende het als decor voor My Brilliant Friend, de beroemde serie gebaseerd op de boeken van Elena Ferrante.

Palazzo Calabritto

Bij het Piazza dei Martiri ligt het monumentale Palazzo Calabritto. Het werd gebouwd in de achttiende eeuw door Vincenzo Tuttavilla, de hertog van Calabritto, die het voor zijn familie als residentie ontwierp. Het palazzo werd later gekocht door koning Karel III van Bourbon, maar werd teruggekocht door Francesco Tuttavilla nadat de koning besloot het niet te voltooien.

Het gebouw onderging grondige restauraties onder leiding van Luigi Vanvitelli, waarbij de imposante marmeren ingang en Ionische kariatiden werden toegevoegd. Ondanks schade door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, hebben veel kamers op de nog steeds originele fresco’s op hun plafonds.

Villa Pignatelli

Langs de Riviera di Chiaia ligt Villa Pignatelli, een prachtig voorbeeld van neoklassieke architectuur in Napels, waar verschillende stijlen zoals neorenaissance en neopompeiaans samenkomen. Het landhuis werd ontworpen door Pietro Valente in 1826 voor Ferdinando Acton, te midden van een Engelse tuin. Na uitgebreide renovaties en verfraaiingen door de Rothschild-bankiers werd de villa in 1955 aan de staat geschonken en omgevormd tot het Museo Diego Aragona Pignatelli Cortes, een zeldzaam voorbeeld van een huismuseum in Napels.

Binnenin vind je prachtige salons zoals de Blauwe en Rode Salon, met elegante decoraties en meubels uit diverse periodes. De villa huisvest een indrukwekkende collectie kunst en toegepaste kunst, waaronder zilverwerk en kostbare keramiek van wereldwijde oorsprong.

Naast het hoofdgebouw bevindt zich het Museo delle Carrozze (koetsenmuseum), gevestigd in de voormalige stallen, met een uitgebreide verzameling koetsen en rijtuigen uit Frankrijk, Engeland en Italië. Het museum biedt interactieve tentoonstellingen en educatieve activiteiten, waarmee vooral jongeren een inkijkje krijgen in het leven van vroeger.

Ponte di Chiaia

De Via Chiaia is een iconische straat waar tal van monumenten en kerken te bewonderen zijn. Het is een levendige straat met winkels, restaurants en gezellige cafés. De straat is verdeeld tussen de wijken San Ferdinando en Chiaia. Het Chiaia-gedeelte begint bij de kruising met de Via Gaetano Filangieri en strekt zich uit tot aan de Ponte di Chiaia. Deze indrukwekkende brug dateert uit 1636 en werd oorspronkelijk gebouwd om het lagere gebied te verbinden met de schilderachtige heuvel Pizzofalcone. Het neoklassieke bouwwerk is prachtig gedecoreerd met marmeren ornamenten. Oorspronkelijk bestond de brug uit twee majestueuze bogen, maar door de uitbreiding van de omliggende wijk en de opkomst van nieuwe gebouwen is slechts één van deze elegante bogen behouden gebleven, nog steeds een bewonderenswaardig gezicht. Later werd er een lift aan de brug toegevoegd om gemakkelijker toegang te bieden tot de bovenliggende straat, Via Giovanni Nicotera.

ponte di chiaia napels

Palazzo Mannajuolo

Het Palazzo Mannajuolo, gebouwd tussen 1909 en 1911, is een indrukwekkend monument. Het was destijds baanbrekend vanwege het gebruik van gewapend beton als bouwmateriaal. Dit juweel in Napels belichaamt op prachtige wijze de Liberty-stijl, waar moderne invloeden naadloos samensmelten met neobarokke elementen die typisch zijn voor de Napolitaanse architectuur uit de zeventiende en achttiende eeuw.

Tref je de deuren van het gebouw open, dan is het de moeite waard om naar binnen te stappen. Meteen rechts vind je het kantoor van de portier. Vraag hem vriendelijk of je de trap mag bekijken, en hij zal je met een glimlach de weg wijzen. De trap is namelijk geen gewone trap; het is eerder een kunstwerk op zich. De prachtige ellipsvormige marmeren trap, met zijn smeedijzeren balustrade, is adembenemend en betoverend tegelijkertijd. De waarde van deze trap als een ware schat werd ook opgemerkt door regisseur Ferzan Özpetek, die het gebouw gebruikte als decor voor zijn film Naples in Veils (Napoli Velata).

palazzo mannajuolo chiaia napels

Reisgids Jouw Local in Napels

Napels is een stad vol verrassingen en diversiteit, met unieke wijken die elk hun eigen verhaal vertellen. Met de digitale reisgids Jouw Local in Napels ontdek je de stad als een echte insider. Of je nu wilt genieten van een ontspannen stedentrip of een avontuurlijk weekend, deze gids biedt je alles wat je nodig hebt. Van heerlijke eettips tot unieke verhalen en praktische informatie, je zult Napels beleven als nooit tevoren.

reisgids jouw local in napels

Meer info en tips over Napels vind je onder andere in onderstaande artikelen:

felicia salerno travel

Booking.com