Tussen de citroenen bij Agricola Ruocco’s in Minori

Als je il Sentiero dei Limoni (het Pad van de citroenen) aan de Amalfikust bewandelt, wil je natuurlijk met eigen ogen de unieke citroenen zien waar dit gebied beroemd om is. Het is goed om te weten dat de route langs verschillende citroenboomgaarden loopt, maar de meeste zijn verborgen achter hoge muren waardoor je slechts af en toe een glimp van de bomen opvangt.

sentiero dei limoni pad van citroenen amalfikust maiori minori

Voor de ultieme ervaring, waarbij je echt door de citroenboomgaarden wandelt, meer leert over citroenen, en dit alles combineert met de unieke gastvrijheid van de bewoners van dit deel van de Amalfikust, kun je het beste een rondleiding boeken bij een van de landbouwbedrijven langs deze route. Ik bezocht Giovanni en Nadia van Agricola Ruocco’s, die je meenemen in hun wereld van citroenen en je laten genieten van de heerlijke producten die ze zelf maken.

agricola ruocco's amalfikust citroenen

Gele goud

Op het moment dat je het Pad van de citroenen begint in Maiori, leidt de route je via vele traptreden omhoog. Terwijl je het centrum van de kustplaats achter je laat, klim je steeds hoger, wat garant staat voor prachtige uitzichten. Onderweg kom je diverse uitkijkpunten tegen waar je even kunt pauzeren om van het landschap te genieten.

uitzicht pad citroenen amalfikust maiori

Na ongeveer een half uur wandelen, en na enkele citroenboomgaarden te hebben gepasseerd, verschijnt in een bocht de kleurrijke ingang van Agricola Ruocco’s. Deze citroenboomgaarden worden beheerd door Giovanni en Nadia, een jong stel dat als doel heeft de natuurlijke schatten van de regio te behouden. Wat nog mooier is, is dat ze hun deuren openen voor het publiek, zodat bezoekers een kijkje achter de schermen kunnen nemen en meer te weten kunnen komen over de Sfusato amalfitano, het gele goud van de Amalfikust.

agricola ruocco's minori amalfikust citroenen

Warm welkom met verse citroenlimonade

Het hek gaat open en ik word hartelijk verwelkomd door Nadia. Haar eerste vraag is meteen: “Ma sei di Tramonti? Kom je uit Tramonti? Want de combinatie Giordano en Felicia móet wel uit Tramonti komen!”. Er is direct een amicale sfeer en we praten vrolijk verder, terwijl ook haar man Giovanni zich bij het gesprek voegt.

erfgoed amalfikust citroenen

Terwijl Nadia een glas versgeperste citroenlimonade voor me klaarmaakt, neem ik plaats op een van de banken op de sfeervolle binnenplaats. Deze plek lijkt op een filmset en is prachtig gedecoreerd met versieringen waarin de citroen de hoofdrol speelt. Daarnaast is het uitzicht adembenemend mooi. Na de klim omhoog, komt de verfrissende citroenlimonade als een welkome dorstlesser, vergezeld van een stukje brood met huisgemaakte citroenjam.

agricola ruocco's minori amalfikust citroenen

Zeshonderd citroenbomen

In deze betoverende setting zou ik rustig een paar uurtjes kunnen blijven zitten maar het is tijd om de citroenboomgaarden in te duiken. We wandelen een paar traptreden omhoog totdat we bij een groene ijzeren deur komen. Zodra deze opengaat, stap je de citroenwereld van de familie Ruocco binnen. De geur van verse citroenen vult mijn neus en ik zie in de verte bomen beladen met deze gele vruchten, die zo belangrijk zijn voor dit gebied. De verbazing over de hoeveelheid bomen is duidelijk af te lezen van mijn gezicht, waarna Nadia onthult dat ze maar liefst zeshonderd bomen op hun grond hebben staan.

Diep onder de indruk loop ik achter Nadia aan over een smal pad, omringd door talloze citroenbomen aan de ene kant en de karakteristieke macere, stapelmuren zonder cement, aan de andere kant. Onderweg vertelt Nadia meer over de citroenen, het rijpingsproces, de verschillende technieken die ze gebruiken, en het werk dat nodig is voor het onderhoud van de terrassen.

Vijf generaties tussen de citroenen

Tijdens het bezoek leer ik ook meer over de geschiedenis van het landbouwbedrijf. De naam Ruocco is een bekende naam in de citroenwereld, met al vijf generaties lang betrokkenheid bij de citroenteelt. Giovanni heeft ervoor gekozen om samen met Nadia in de voetsporen van zijn vader te treden, een keuze die tegenwoordig niet vaak meer voorkomt in dit gebied. Het werken in de citroenboomgaarden vraagt om toewijding en inzet, eigenschappen die jongere generaties vaak niet meer waarderen. Ondanks de uitdagende aard van het werk, heeft Giovanni besloten het stokje van zijn vader over te nemen, in de hoop eeuwenoude tradities en gebruiken te behouden.

citroenen amalfikust minori agricola ruoccos

De keuze van dit jonge koppel heeft de lokale gemeenschap hoop gegeven. Waar voorheen jongeren vertrokken om elders werk te vinden, wat leidde tot een leegloop, is er nu juist een toename van mensen die zich weer richten op de citroenteelt. Deze heropleving draagt bij aan het behoud van het grondgebied en bevordert duurzaam toerisme.

citroenen amalfikust minori agricola ruoccos

Ambachtelijke citroentraktaties

Terug op de sfeervolle binnenplaats, nemen we nog een kijkje in de werkruimte waar Nadia en Giovanni dagelijks bezig zijn met het bereiden van heerlijke traktaties voor wandelaars. In deze ruimte worden ambachtelijk bereide lekkernijen gemaakt met de verse citroenen van hun boomgaarden. Naast verfrissende citroensalades, zijn ze hier druk bezig met het produceren van verleidelijk lekkers zoals citroenijs, limoncello en granita. Het is mooi om te zien hoe ze met zorg en toewijding elk product bereiden, gebruikmakend van traditionele methoden en de beste ingrediënten.

giovanni agricola amalfikust citroenen

Rondleiding bij Agricola Ruocco’s

Als het Pad van de citroenen op je lijstje staat, moet je zeker een bezoek brengen aan Giovanni en Nadia. De bevlogenheid waarmee ze praten over hun land en de warme ontvangst die ze bieden aan mensen van over de hele wereld, maken een bezoek aan Agricola Ruocco’s een onvergetelijke ervaring.

giovanni nadia agricola ruocco's minori amalfikust citroenen lemon tour

Ze bieden verschillende opties voor wie zich echt wil onderdompelen in de wereld van citroenen. Je kunt een Lemon Tour boeken, waarbij je een rondleiding door de citroenboomgaarden krijgt en kunt genieten van hun huisgemaakte producten. Ook is het mogelijk om onder de citroenbomen te lunchen. Als je gewoon even wilt ontspannen, kun je altijd binnenwandelen en op het terras genieten van een heerlijke citroensorbet.

giovanni nadia agricola ruocco's minori amalfikust citroenen lemon tour

Je kunt Giovanni en Nadia bereiken via Facebook of Instagram, of een bericht sturen naar +393292038449.

Reisgids Amalfikust

Met al mijn verzamelde informatie en mijn uitgebreide ervaring in dit prachtige gebied, heb ik de meest fantastische tips voor de Amalfikust op een rij gezet. Ik heb al deze unieke inzichten samengebracht in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust. In deze gids neem ik je mee op een betoverende reis langs de adembenemende Amalfikust en ik deel persoonlijke aanbevelingen zodat jij ook de magie van deze plek kunt ervaren. Van geweldige plekjes om te genieten van heerlijke koffie tot verhalen die de essentie van de Amalfikust echt laten zien.

Meer handige tips en informatie over de Amalfikust vind je in onderstaande artikelen:

felicia salerno travel

Booking.com