Napels zien en dan sterven – 10 schitterende tips voor een ultieme beleving

Vedi Napoli e poi muori, oftewel Napels zien en dan sterven, is inmiddels een uitspraak die vrijwel iedereen kent. Napolitanen gebruiken deze woorden graag om de overweldigende schoonheid van hun stad onder de aandacht te brengen. Na een bezoek aan Napels, kun je dan ook met een gerust hart sterven want beter zal het volgens hen niet worden. Deze beroemde woorden werden ook door de Duitse dichter Goethe opgetekend, die deze uitspraak na een bezoek aan Napels maar al te goed kon begrijpen. Hij beschouwde Napels als een paradijs en was het volgens hem dan ook onmogelijk om na het zien van deze stad, überhaupt nog treurig te zijn.

napels zien sterven

Het gevoel van melancholie waar zowel Napolitanen als toeristen door worden overmand zodra ze de stad verlaten – ook wel napolitudine genoemd – zal voor veel mensen herkenbaar zijn. Betoverd door de warmte van het Napolitaanse volk, de cultuur, de rijke geschiedenis en de schitterende verhalen, is het verlangen om terug te keren naar deze bijzondere stad dan ook vaak aanwezig.

napels

Wanneer jij wilt ontdekken wat deze stad nu zo bijzonder en uniek maakt, dompel je dan onder in Napolitaanse sferen. Er bestaan veel mogelijkheden om dit te doen maar zorgen de volgende tips er zonder meer voor dat jij de verschillende gezichten van Napels leert kennen en haar veelzijdigheid ervaart. Wees wel gewaarschuwd want met deze tips op zak is de kans groot dat ook jij huiswaarts keert met een beetje napolitudine en de uitspraak Napels zien en dan sterven plotseling écht begrijpt.

#1 Palazzo dello Spagnolo

Waar de sfeervolle volksbuurt Rione Sanità al een bezienswaardigheid op zich is, vind je midden in deze wijk het Palazzo dello Spagnolo (ook wel geschreven als Spagnuolo). Dit schitterende palazzo is een van de erfenissen die de geschiedenis in deze wijk heeft achtergelaten. Het is een voorbeeld van de architectuur in Napolitaanse barokstijl, wat je terug kunt zien in de grote dubbele trap.

napels, naples, napoli, weekend, stedentrip, salerno, salerno travel

Het palazzo werd gebouwd in 1738 in opdracht van de markies Nicola Moscati en ontworpen door de architect Ferdinando Sanfelice. Met de dubbele trappen – deze worden aangeduid als ‘valkenvleugels’ – en de versieringen in rococostijl, is dit gebouw een beeldig plaatje om te zien. Dit is dan ook precies de reden dat het gebouw meerdere malen is gebruikt als decor in diverse Italiaanse films.

Een leuk detail is dat koning Karel III van Bourbon geregeld gebruik maakte van het palazzo. Op de binnenplaats verwisselde hij zijn paarden voor ossen. Alleen deze dieren waren namelijk in staat om de steile weg naar het hoger gelegen paleis van Capodimonte te trotseren.

De benaming van het gebouw – Palazzo dello Spagnolo – is gekomen omdat het op een gegeven moment werd gekocht door een Spaanse edelman. Daarna is het gebouw in handen geweest van diverse eigenaren en tegenwoordig is het opgedeeld in verschillende privé eigendommen.

Adres: Via Vergini, 19

#2 Uitzicht Belvedere San Martino

In de hoger gelegen wijk Vomero geniet je van misschien wel het mooiste uitzicht van de stad. Bij het Belvedere San Martino, net voorbij het Castel Sant’Elmo, word je getrakteerd op een schitterende samenvatting van deze fascinerende stad. Vanaf dit punt spot je de voornaamste monumenten van Napels, inclusief de honderden koepels van kerken die de stad rijk is en kun je duidelijk zien hoe de Spaccanapoli in een rechte lijn de stad doorkruist. Om het plaatje af te maken, schittert de slapende Vesuvius op de achtergrond van dit tafereel. Het uitkijkpunt van San Martino is dan ook absoluut een plek die je bezocht moet hebben voordat je Napels weer verlaat.

Adres: Largo San Martino, 1

napels zien sterven belvedere san martino

#3 Catacombe di San Gennaro

Een andere plek die je absoluut gezien moet hebben en een weerspiegeling is van de rijke geschiedenis van deze stad, zijn de Catocombe di San Gennaro. Deze bijzondere ruimtes bevinden zich in het hoger gelegen Capodimonte en zijn niet te vergelijken met andere catacomben in Europa. Verdeeld over twee verdiepingen, worden deze gekenmerkt door grote ruimtes en goed bewaarde fresco’s. Ook krijg je een kijkje in de ondergrondse basiliek die is opgedragen aan de eerste beschermheilige van Napels, Sant’Agrippino.

napels zien sterven catacombe san gennaro

Het graf van een andere beschermheilige is hier ook terug te vinden, namelijk die van San Gennaro, waar deze ruimtes hun naam aan te danken hebben. Voordat zijn overblijfselen een definitieve rustplaats kregen toegekend in de Duomo van Napels, zijn deze diverse malen verplaats en hebben ze onder andere een periode in deze catacomben gelegen.

Een bezoek aan deze bijzondere ruimtes is enorm interessant, helemaal omdat dit onder begeleiding van een gids is. Geen vraag lijkt hen te veel, beschikken zij duidelijk over zeer veel kennis en weten zij de bezoekers op kleine en interessante details te wijzen.

Leuk om te weten: met het toegangskaartje voor deze bezienswaardigheid, heb je ook toegang tot de catacombe di San Gaudioso. Deze ondergrondse ruimte die eveneens zeer interessant is, bevindt zich onder de Basilica di Santa Maria della Sanità, te vinden in de wijk Sanità. Meer informatie over de catacomben in Napels, kun je vinden op de website van Catacombe di Napoli.

Adres: Via Capodimonte, 13

#4 Belvedere Stupor Mundi

Wanneer je in een keer de vele parels van Napels en omgeving wilt aanschouwen, ga dan naar Monte di Procida. Vanaf het Belvedere Stupor Mundi heb je een uniek en adembenemend uitzicht dat je écht gezien moet hebben. De naam die men aan dit uitkijkpunt heeft gegeven, kon niet treffender zijn. Stupor mundi is namelijk een Latijnse uitdrukking die letterlijk ‘wereldwonder’ betekent, iets waar je je helemaal in kunt vinden wanneer je op deze plek tuurt naar de hoogtepunten in de omgeving. Neem dus vooral de tijd en vergeet zeker niet een camera mee te nemen om al het moois vast te kunnen leggen.

monte di procida napels zien

Het uitkijkpunt biedt zicht op Bacoli, het Lago Miseno en Capo Miseno en schittert iets verderop het eilandje Nisida, gelegen aan de voet van de Posillipo-heuvel. Daarachter verschijnt de karakteristieke Vesuvius in beeld en strekt het zicht zich uit tot over het gehele Sorrentijnse schiereiland. Rechts van het Sorrentijns schiereiland verschijnt het beroemde eiland Capri in beeld, terwijl wanneer je je hoofd nog verder naar rechts draait, je daar de eilanden Ischia en Procida in zee ziet schitteren.

ischia monte di procida napels

Het is een uitkijkpunt waar je toch wel even stil van wordt en je met gemak uren kunt staren naar al het moois dat deze omgeving te bieden heeft. Dit is een van de plekken waar de betekenis van de woorden ‘Napels zien en dan sterven’ tot je door zullen dringen.

Adres: Via Panoramica, 90

#5 De Maradona-cultuur

Napels zien en niets meekrijgen van de Maradona-cultuur, is vrijwel onmogelijk maar kan ik enkel aanraden om dit op een bewuste manier te ervaren. De voetballer vormt een belangrijk onderdeel van de Napolitaanse cultuur en het is moeilijk om Napels en Maradona los van elkaar te zien. Toch is dit stukje Napels voor buitenstaanders vaak iets onbegrijpelijks en is het niet altijd even gemakkelijk om uit te leggen waar deze verafgoding vandaan komt. Wanneer je Napels echter beter wilt begrijpen én ervaren, is het aan te raden om je te verdiepen in dit stukje van de cultuur. Meer over de achterliggende motieven voor de verafgoding van deze voetballegende, kun je lezen in het artikel ‘Maradona: de God van Napels‘.

maradona napoli naples napels

Naast souvenirwinkels die volhangen met producten met zijn beeltenis, zijn er meer plekken in Napels die je als Maradona-liefhebber gezien moet hebben. Deze plekken zijn ook zeer geschikt voor nieuwsgierige toeristen die dit stukje van de Napolitaanse cultuur willen ervaren. Hoewel je op diverse plekken terecht kunt om hier iets van mee te kunnen krijgen, is er een plek die ik absoluut kan aanraden. In de Quartieri Spagnoli, een gezellige en kleurrijke volksbuurt, is een enorme muurschildering te vinden van de Argentijn. Inmiddels is de parkeerplaats omgetoverd tot een waar museum, gewijd is aan deze voetbalgod, waar zelfs een altaar te vinden is die na zijn dood is ingewijd.

Adres: Via Emanuele de Deo, 62

maradona napels zien sterven
Photo credit Miniera

#6 Gradini del Petraio

Napels écht zien, doe je door gewoon rond te dwalen en op die manier de karakteristieke Napolitaanse sfeer in je op te nemen. Waar het op veel plekken in de stad altijd druk en chaotisch is, zijn er diverse plekken waar de drukte plotseling ver weg lijkt te zijn. De route over de Gradini del Petraio is daar een voorbeeld van.

trappen petraio napels zien

Deze trappen zijn te vinden in de hoger gelegen wijk Vomero waar je via vele treden naar de wijk Chiaia wordt geleid. Dit pad werd tussen de zestiende en de zeventiende eeuw gebouwd om de wijken Chiaia en Vomero met elkaar te verbinden. Tussen felgekleurde gebouwen in, banen de treden zich een weg naar beneden. Dit pad is een pareltje omdat je vanaf hier in alle rust kunt genieten van een prachtig uitzicht en de drukte van de stad zich ver onder je bevindt. Vanaf hier kun je het Sorrentijns schiereiland zien liggen en de contouren van het beroemde eiland Capri. Onderweg stuit je op prachtige taferelen en je wordt ondergedompeld in een puur stukje Napels. Op deze route lijkt het heel even alsof je de stad en haar ongekende schoonheid voor jezelf hebt.

Het zijn heel wat treden om af te dalen en je zult dit bij aankomst in Chiaia vast en zeker in de beentjes voelen. Het is echter zonder meer aan te raden om de treden in alle rust af te dalen en voor de volle honderd procent te genieten van hetgeen deze stad juist zo betoverend maakt.

Adres: Via Gradini del Petraio

#7 Chiostro maiolicato van Santa Chiara

Het sprookjesachtige chiostro maiolicato is een van de vier binnenplaatsen van het monastero Santa Chiara. Dit klooster bevindt zich achter de gelijknamige basiliek die te vinden is in het centrum van Napels.

santa chiara napels zien

Deze prachtige kloostertuin, met vrolijk gekleurde majolica tegels en fresco’s, is te danken aan de creatieve inspiratie van Domenico Vaccaro. Deze binnenplaats bleef tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog grotendeels gespaard en was er nauwelijks schade. Wel zijn er veel historische documenten met betrekking tot het bouwwerk verloren gegaan, waardoor er geen informatie is over de fresco’s die de muren sieren. De binnenplaats wordt doorkruist door twee lanen, omringd door vierenzestig majolica-zuilen met afbeeldingen van bloemen en fruit. De lanen die de tuin verdelen, worden omgeven door banken die eveneens zijn voorzien van majolica tegels. Landschappen, mythologische scènes en gebeurtenissen uit het dagelijks leven van Napels uit de zeventiende en achttiende eeuw zijn terug te vinden op de zitplaatsen in de kloostertuin. Een bijzondere plek in het drukke centrum van Napels die absoluut een bezoek waard is.

Adres: Piazza del Gesù Nuovo, 18

#8 Stazioni dell’Arte

Boven de grond is er veel te zien, maar ook ondergronds kijk je je ogen uit. Voor het project Le Stazioni dell’Arte zijn verschillende metrohaltes in de stad aangepakt en opgeknapt met behulp van kunst. Deze metrohaltes laten weer een van de vele andere gezichten van Napels zien, waarbij geschiedenis is vermengd met moderne kunst.

Zo is het plein bij metrohalte Materdei omgetoverd tot een voetgangersgebied en voorzien van reliëfs in keramiek, verschillende beelden en kunstwerken. Wanneer je meer kunst wilt bewonderen, neem dan een kijkje ondergronds bij de halte zelf.

Photo credit Leny Boerstra

Ook onderdeel van Le Stazioni dell’Arte is metrostation Toledo. Deze halte werd door de Daily Telegraph uitgeroepen tot het mooiste station van Europa en moet je dan ook met eigen ogen gezien hebben. Voor de halte van Toledo werd de Spaanse architect Óscar Tusquets ingeschakeld die er een uniek werk van heeft gemaakt. Er zijn verschillende mozaïeken te vinden met Napolitaanse taferelen en symbolen van de Napolitaanse republiek. Daarnaast zijn er ook veel verwijzingen naar Pompeii en de Vesuvius. Hoogtepunt is het enorme mozaïek met verwijzingen naar de zee, met zijn golven, kleuren en bewegingen.

De andere metrohaltes in Napels die onderdeel zijn van Le Stazioni dell’Arte zijn de volgende:

Lijn 1: Garibaldi, Università, Municipio, Dante, Museo, Salvator Rosa, Quattro Giornate, Vanvitelli en Rione Alto
Lijn 6: Mergellina, Lala, Augusto en Mostra

Koop dus een metrokaartje om deze bijzondere Napolitaanse metrohaltes te ontdekken en je te laten verrassen door de veelzijdigheid van deze stad.

#9 Caravaggio’s zeven werken van barmhartigheid

In de kerk van Pio Monte della Misericordia vind je een van Caravaggio’s meesterwerken die je bij een bezoek aan de stad absoluut niet over mag slaan. Op unieke wijze wist Caravaggio deze zeven werken van barmhartigheid op een altaarstuk weer te geven. Caravaggio’s zeven werken van barmhartigheid is vooral een uniek stuk omdat nooit eerder gewone mensen model hadden gestaan voor een werk dat als altaarstuk zou dienen. Meer over dit geweldige werk in Napels, is te vinden in het artikel van Ciao tutti.

Adres: Via dei Tribunali, 253

#10 Napulitanata

Wanneer je volledig ondergedompeld wilt worden in Napolitaanse sferen, woon dan een concert bij van Napulitanata. Tijdens een avond gevuld met traditionele muziek en zang, word je meegevoerd op een reis door de geschiedenis van Napolitaanse muziekklassiekers.

Met respect en kennis voor de geschiedenis en de cultuur, proberen de artiesten tijdens hun concerten deze waarde over te brengen op het publiek. Middels Napolitaanse klassiekers en interactieve stukken waarbij ook gedanst wordt, proberen zij op deze manier mensen van over de hele wereld hun verhaal te vertellen en kennis te laten maken met de rijke cultuur van deze bijzondere stad. Het bijwonen van een concert van Napulitanata is dan ook een bijzondere en ware Napolitaanse beleving die moeilijk in woorden valt te omschrijven. De klanken van de traditionele volksmuziek voeren je mee naar een bijzonder stukje Napels dat je echt zelf moet ervaren om het te begrijpen. Je leest meer over dit bijzondere project in het artikel ‘Een authentieke en pure ervaring met Napulitanata‘.

Adres: Piazza Museo, 11

napels napoli napolitaanse muziek

Napels zien en dan…

Met deze tips op zak ben jij er klaar voor om Napels écht te zien en te beleven. Niet om dan vervolgens te sterven maar om met een tevreden en voldaan gevoel weer huiswaarts te keren, met het voornemen om snel weer terug te keren naar deze sfeervolle en unieke stad.

Digitale reisgids Napels

Ben je op zoek naar meer tips voor jouw stedentrip Napels? In de digitale reisgids Napels, Salerno & de Amalfikust heb ik de mooiste tips en adressen verzameld om jouw bezoek aan deze stad compleet te maken. Daarnaast heb ik verschillende routes door de stad uitgestippeld zodat je niks hoeft te missen!

reisgids napels salerno amalfikust

Meer tips nodig voor jouw trip naar Napels? Zie onderstaande artikelen

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Booking.com