De kunst van Vietri sul Mare

Het pittoreske stadje Vietri sul Mare wordt terecht de eerste parel van de Amalfikust genoemd. Dit charmante kustplaatsje biedt adembenemende panorama’s en is wereldwijd beroemd om zijn kleurrijke keramiek – iets wat je zeker niet zult missen tijdens je bezoek.

vietri sul mare amalfikust

De keramiekgeschiedenis van Vietri gaat terug tot de vijfde eeuw voor Christus, tijdens de Etruskische periode. Rond 1200 werd keramiek bijzonder populair en Vietri sul Mare groeide uit tot het belangrijkste industriële gebied met talrijke keramiekfabrieken. Door de eeuwen heen verbeterde de kwaliteit en vermengden buitenlandse kunstenaars bestaande tradities met nieuwe ideeën, wat leidde tot unieke producten

vietri sul mare, salerno, salerno travel, keramiek, amalfi, amalfikust, amalfi coast

Keramiek

Keramiek is onlosmakelijk verbonden met Vietri sul Mare. Als je door de smalle straatjes dwaalt, zie je overal keramische details en kun je vanuit verschillende punten in de stad de koepel van de San Giovanni Battista-kerk bewonderen, bedekt met vrolijk gekleurde majolica tegels. In de Villa Comunale, het stadspark, is deze kunstvorm ook aanwezig, met balustrades die versierd zijn met kleurrijk keramiek.

Vietri is vol met winkels waar je kleurrijke souvenirs kunt kopen om je bezoek aan dit charmante dorpje te herdenken. Hoewel het aanbod soms op elkaar lijkt, is dat zeker niet het geval. Een van mijn favoriete winkels in Vietri is Solart. Hier vind je de prachtigste, kleurrijke en handgemaakte voorwerpen in keramiek en op verzoek zelfs gepersonaliseerde stukken.

Photo credit: Solart

Wanneer je interesse hebt om meer over deze kunstvorm te leren tijdens je bezoek aan Vietri, is dit heel goed mogelijk. In de stad zijn er verschillende werkplaatsen waar je een kijkje kunt nemen en de stappen van het proces van dichtbij kunt bekijken.

Il Ciuccio – Het symbool van Vietri

Opvallend in Vietri sul Mare zijn de vele ezeltjes in verschillende soorten, maten en vormen die je tegenkomt tijdens een wandeling door de straten. Het ezeltje, il ciuccio, is het symbool van Vietri en de omliggende bergdorpjes. Het bekendste beeld van il ciuccio staat op Piazza Matteotti, waar je ook een prachtig uitzicht hebt op Marina di Vietri.

ciuccio vietri sul mare ezel amalfikust

De ezel is uitgegroeid tot een symbool van dit gebied vanwege zijn belangrijke rol in het verleden. Waar we ons nu gemakkelijk met auto, bus, scooter of boot verplaatsen, was het vroeger anders. Het bezitten van een ezel was essentieel om materialen en andere producten over de steile bergpaden te vervoeren en vaak onmisbaar om gewoon thuis te komen.

ciuccio vietri sul mare ezel amalfikust

Het was de Duitse keramiekkunstenaar Richard Dölker die het dier vereeuwigde in keramiek, en zo werd il ciucciariello geboren. Het groene ezeltje is inmiddels wereldberoemd en populair als souvenir. Voor wie dit schattige beestje als blijvende herinnering mee naar huis wil nemen, zijn er tal van souvenirs waarin il ciuccio vietrese is verwerkt. Naast il ciuccio zijn er natuurlijk ook vele andere leuke souvenirs om cadeau te doen of om een stukje Vietri in huis te halen – in de volgende tip breng ik een aantal mooie winkels onder de aandacht – maar il ciuccio blijft een echte must-have.

ciuccio vietri sul mare ezel amalfikust

Villa Guariglia

Als je meer wilt weten over de geschiedenis van de keramiek uit Vietri, breng dan een bezoek aan Villa Guariglia. Deze villa is omgevormd tot het Provinciaal Keramiekmuseum, waar belangrijke kunstenaars worden belicht en werken uit verschillende periodes van de keramische kunst worden tentoongesteld. Met stukken van onder andere Richard Dölker, Giovannino Carrano en Vincenzo Pinto maak je een reis door de tijd langs de mooiste keramiekwerken. Er is ook een afdeling gewijd aan de riggiole, handbeschilderde vloer- en wandtegels van majolica die kenmerkend zijn voor de Amalfikust.

Villa Guerriglia Salerno Raito ceramica italy
In de tuin van Villa Guariglia

De villa werd nagelaten aan de provincie Salerno door de Italiaanse ambassadeur Raffaele Guariglia en wordt op zijn verzoek gebruikt om de cultuur en historie van de regio Campania te promoten. De villa wordt omgeven door een tuin met verschillende terrassen, die een prachtig uitzicht bieden op Vietri sul Mare en de Golf van Salerno. Toegang tot het museum is gratis.

Het is fascinerend om de werken uit verschillende periodes te bekijken en te zien hoe de keramiekkunst zich geleidelijk heeft ontwikkeld tot de vormen die we tegenwoordig kennen. Vergeet niet de hoger gelegen villa te bezoeken. In een kleine ruimte zijn hier nog meer werken te bewonderen, en je hebt er een schitterend uitzicht op de Golf van Salerno.

Reisgids Amalfikust

De beste tips en bijzondere verhalen heb ik gebundeld in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust. Hierin neem ik je mee naar de schitterende Amalfikust en deel ik mijn persoonlijke tips zodat ook jij de magie van dit gebied kunt ervaren. Van leuke adressen voor een heerlijke koffie tot verhalen waar je de ziel van de Amalfikust daadwerkelijk leert kennen. Daarnaast vind je een hoop extra informatie die goed van pas kan komen. Opties voor het openbaar vervoer, de mooiste stranden en tip ik een aantal heerlijke accommodaties.  

Meer handige tips en informatie over de Amalfikust vind je in onderstaande artikelen:

felicia salerno travel

Booking.com