De kunst van Vietri sul Mare

Vietri sul Mare is de eerste plaats van de Amalfikust, gezien vanaf Salerno. Dit stadje staat bekend als de eerste parel van de Amalfikust en met haar karakteristieke straatjes en schitterende panorama’s een stad om op je lijstje te zetten. Met helder blauw zeewater en een groot strand, is het in de zomer een ideale plek om tot rust te komen en af te koelen.

Vietri sul Mare Amalfi coast Salerno Italy


Keramiek

Daarnaast is Vietri wereldberoemd om haar keramische kunst. Kenmerkend voor dit dorpje is dan ook de koepel van de kerk van San Giovanni, vervaardigd met keramiek. Verder zijn er afbeeldingen door de gehele stad te vinden en kun je in de vele winkeltjes de prachtigste voorwerpen in keramiek vinden. Eén van mijn favoriete winkels in Vietri is Solart. Hier vind je de prachtigste, kleurrijke en handgemaakte voorwerpen in keramiek en op verzoek zelfs gepersonaliseerde stukken.

Photo credit: Solart

Wanneer je interesse hebt om meer over deze kunstvorm te leren tijdens je bezoek aan Vietri, is dit heel goed mogelijk. In de stad zijn er verschillende werkplaatsen waar je een kijkje kunt nemen en de stappen van het proces van dichtbij kunt bekijken.

Villa Guariglia

Wil je meer weten over de geschiedenis en de verschillende kunstenaars, ga dan naar het iets hoger gelegen Raito waar je een bezoekje kunt brengen aan het museum Villa Guariglia. De toegang tot dit museum is gratis en je treft er werken aan uit verschillende periodes van de keramische kunst.
De villa is door de Italiaanse ambassadeur Raffaele Guariglia nagelaten aan de provincie Salerno. Het was zijn verzoek om deze ruimte te gebruiken om de cultuur en historie van de regio Campania onder de aandacht te brengen. Het gebouw bestaat uit de villa omringd door een tuin, een kerk en de Belvedere Toren.

Villa Guerriglia Salerno Raito ceramica italy
In de tuin van Villa Guariglia

Expositie

De expositie is te bekijken in de Belvedere Toren en is verdeeld in drie afdelingen. In het eerste gedeelte vind je de oudste voorwerpen, afkomstig uit de 17de en 18de eeuw. Dit zijn voorwerpen met een religieuze aard zoals gedenkplaten en afbeeldingen van heiligen.

In het tweede gedeelte zijn voorwerpen te zien die bestemd waren voor dagelijks gebruik, daterend uit de 19de eeuw.

Het derde gedeelte bestaat uit werken van de belangrijkste kunstenaars uit de Duitse periode van Vietri’s keramische kunst. Werken van onder andere Richard Dölker en Giovannino Carrano zijn hier te bewonderen.

Giovannino Carrano ceramica Salerno Vietri sul Mare Italy
Werk van de kunstenaar Giovannino Carrano

Het is interessant om de werken uit verschillende periodes te bekijken en te zien hoe de kunst zich langzaamaan ontwikkelde tot de keramiek in de vorm zoals we die tegenwoordig kennen. Sla zeker de hoger gelegen villa niet over. In een kleine ruimte zijn hier ook nog werken te bewonderen en heb je vanaf hier een schitterend uitzicht op de Golf van Salerno.

raito, amalfi, amalfikust, vietri, vietri sul mare, salerno, salerno travel, reizen, weekend, stedentrip, keramiek

Zoals eerder aangegeven, is de toegang tot het museum gratis. Naast de verschillende werken staat op bordjes aangegeven wat de voorwerpen zijn en waar ze voor dienden. Deze teksten staan in zowel het Engels als Italiaans.

Reisgids

Meer tips en informatie voor jouw reis naar de Amalfikust vind je in de digitale reisgids ‘Napels, Salerno & de Amalfikust‘! Deze gids is geschreven op basis van eigen ervaringen en is te bestellen via de website.

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Booking.com