9 must-do’s in Napels

Napels is hot en wordt alleen maar hotter! De Zuid-Italiaanse stad stond een aantal jaar geleden in de spotlights in verband met de Champions League wedstrijd Napoli-Feyenoord en dan met name omdat er geen kaarten verkocht mogen worden aan supporters van de Rotterdamse club. Maar gelukkig heeft deze stad veel meer te bieden! Hier een aantal must-do’s op een rijtje om Napels op en top te kunnen beleven.

#1 De markt

De markt is de ideale plek om het échte Napels te kunnen ervaren. Omringd door locals kun je de geuren en kleuren van het dagelijks leven goed in je opnemen.

Hier een lijstje met een aantal verschillende markten in Napels:

  • Mercato Antignano in Vomero (Piazza Antignano, op doordeweekse dagen)
  • Iedere donderdag in de wijk Posillipo (Viale della Rimembranza)
  • Mercato di Poggioreale (Via Nuova Poggioreale)
  • Mercato di Forcella, Piazza Garibaldi
markt napels napoli salerno travel campania
Markt in Napels

#2 Spaccanapoli

Spaccanapoli is een lange, rechte straat die het centrum van Napels in tweeën verdeelt. De naam ‘Spaccanapoli’ verwijst letterlijk naar het verdelen van deze stad. Vanaf het hoger gelegen Vomero kun je duidelijk zien hoe deze lange straat door het historisch centrum van de stad loopt en noord van zuid scheidt.
De straat begon officieel bij Piazza Gesù Nuovo en gaat over in het huidige Via Benedetto Croce, vervolgens Piazza San Domenico Maggiore, Piazzetta Nilo, en Largo Corpo di Napoli. In het midden bevindt zich de Via San Biagio dei Librai en het laatste stuk wordt gevormd door de Via Giudecca Vecchia.

spaccanapoli, napoli, naples, napels, salerno, salerno travel
De Spaccanapoli gezien vanuit de Quartieri Spagnoli

Het huidige Spaccanapoli begint in de Quartieri Spagnoli, om precies te zijn bij Via Pasquale Scura. Direct daarna volgt de kruising met Via Toledo en de straten Via Maddaloni, Domenico Capitelli, Benedetto Croce en San Biagio dei Librai. Het gedeelte van de wijk Forcella vormt het laatste gedeelte.

#3 Pizza Portafoglio

De Pizza Portafoglio is een populaire soort streetfood. De pizza wordt hierbij op een bepaalde manier gevouwen waardoor het veel weg heeft van een portefeuille (= portafoglio). Op deze manier is de pizza gemakkelijk te eten door hem vast te houden. Voordeel van de Pizza Portafoglio is dat deze goedkoop is. Gemiddeld kost deze tussen de €1 en €2. De Portafoglio wordt op dezelfde manier gemaakt als een gewone pizza; met dezelfde ingrediënten en in een houtoven. De Pizza Portafoglio heeft een lange geschiedenis: Pizzeria Dante claimt het concept te hebben bedacht en deze pizzeria bestaat al sinds 1738.

Samengevat: een ideale snack tijdens je wandeling door Napels!

pizza portafoglio napoli naples napels salerno travel
Pizza Portafoglio – photo credit Pizzaportafoglio & Fessarie

#4 San Gregorio Armeno

Via San Gregorio Armeno is één van de bekendste straten in het historische centrum van Napels. Deze straat is wereldberoemd om haar vele winkeltjes en werkplaatsen waar het hele jaar door figuurtjes worden vervaardigd en verkocht voor in de kerststal. Van traditionele personages zoals Jozef en Maria, tot aan Obama en Berlusconi. Niet alleen bekende personen, maar ook complete pizzeria’s, marktkraampjes, huishoudelijke voorwerpen, exotische dieren en nog veel meer zul je hier tegenkomen voor in de kerststal.

De straat is het hele jaar door te bezoeken maar vooral rond de kerstperiode is San Gregorio Armeno enorm populair. Om de drukte te vermijden, is het aan te raden buiten deze periode een bezoekje te brengen. De beste periode om deze straat te bezoeken is in de periode september – november, wanneer de vakmannen beginnen aan de voorbereidingen voor het komende winterseizoen.

san gregorio armeno, napels, naples, napoli, salerno, salerno travel
Een kleine selectie van de figuurtjes

#5 Babà

Babà is een gebakje in de vorm van een paddenstoel, doordrenkt met rum en wordt beschouwd als een typisch Napolitaanse lekkernij. Er bestaan verschillende varianten. Zo heb je de simpele versie of de versie dat de babà in twee helften is verdeeld met daartussen chocola of room.

baba, napels, naples, napoli, salerno, salerno travel, food, italian food

Hoewel de babà wordt beschouwd als een typisch Napolitaans gebakje, is de oorsprong echter Pools. Het verhaal gaat terug naar de tijd van koning Stanislaus Leszczyński die in een boze bui de ‘Gugelhupf’ (tulband, typisch gebak van de streek) door de kamer gooide en daarbij per ongeluk een fles rum raakte. De rum werd opgenomen door het droge gebak waardoor het zachter en soepeler werd. De koning zou er direct verzot op zijn geweest en de babà was geboren. Al snel werd het gebakje razend populair in Frankrijk en via professionele chef-koks die werkzaam waren voor Napolitaanse families van adel, kwam het vervolgens in de regio Campania terecht.

Hoewel de oorsprong dan niet echt Napolitaans is, wordt het wel beschouwd als een typische lekkernij van de regio Campania.

#6 Napoli Sotterranea

Onder het huidige Napels tref je nog een hele andere wereld aan: Napoli Sotterranea. Dit is een heel netwerk aan straatjes, grotten, catacomben en tunnels die ooit door de Grieken en Romeinen zijn aangelegd. De bodem onder de stad bestaat uit tufsteen, vulkanisch materiaal, dat eenvoudig te bewerken is. De Grieken maakten hier gebruik van om de stad op die manier uit te breiden. Die ruimtes zijn in de loop der eeuwen gaan dienen als waterwegen, schuilplaatsen, offerplekken en catacomben. Een bezoek aan dit gedeelte van de stad betekent een reis door de tijd op 40 meter diepte.
De ingang om af te dalen naar dit gedeelte van de stad, bevindt zich op Piazza San Gaetano n.68

#7 Cuòppo Napoletano

Il cuòppo napoletano is een typische Napolitaans gerecht (en eeuwenoude traditie) dat erg geliefd is bij zowel Napolitanen als toeristen. Er bestaan drie verschillende soorten van de ‘cuòppo’:

Cuòppo di mare – vis
Cuòppo di terra – vlees
Cuòppo dolce – zoetigheden

Deze gefrituurde hapjes worden in een van stropapier gemaakte puntzak geschept en kun je op deze manier al etend door de straten van Napels wandelen.

cuoppo, napels, naples, napoli, salerno, salerno travel, italian food
Cuòppo Napoletano

Een lekkere traditie die nog steeds erg populair is!

#8 Piazza del Plebiscito geblinddoekt oversteken

Piazza del Plebiscito is één van de bekendste pleinen van Napels. Er is een trend ontstaan onder toeristen die een bezoek brengen aan dit plein: geblinddoekt het plein oversteken.

Je begint voor de ingang van het Koninklijk Paleis en het is de bedoeling dat je precies tussen de twee ruiterstandbeelden terecht komt. Het gaat om een afstand van 170 meter in een rechte lijn. Op de één of andere manier slaagt niemand erin om uiteindelijk tussen de twee standbeelden tot stilstand te komen.

Voor de bouw van de basiliek had het plein een onregelmatige vorm en zorgt de lichte helling er vandaag de dag voor dat mensen die geblinddoekt het plein over willen steken, van richting veranderen.

piazza plebiscito napels napoli naples salerno travel
Piazza del Plebiscito

Het spel is inmiddels populair geworden onder toeristen maar ook Napolitanen zelf proberen regelmatig op deze manier het plein over te steken.

#9 Pizza Fritta

Tijdens een bezoek aan Napels moet je zeker de pizza fritta geprobeerd hebben! Deze pizza wordt gemaakt op de manier zoals je gewend bent, maar wordt vervolgens dubbel gevouwen en gaat dan even in de kokendhete frituur. Daarna is je pizza fritta klaar om gegeten te worden! Er bestaan verschillende varianten met diverse ingrediënten waarvan het water je in de mond loopt. Loop je langs Zia Esterina Sorbillo, wees dan niet verbaasd wanneer je er een enorme rij ziet staan. Sorbillo is in Napels en omgeving een bekende naam en de zowel de pizza als de pizza fritta zijn geweldig. Maar ook op andere plekken in de stad kun je terecht voor een heerlijk, authentieke pizza fritta. Denk aan het kleine zaakje in de Quartieri Spagnoli waar Fernando al jarenlang pizze fritte verkoopt, of de mooie zaak van Isabella de Cham in de wijk Sanità.

Meer tips nodig voor jouw trip naar Napels? Zie onderstaande artikelen!

3 dagen Napels: tips voor een lang weekend
Vesuvius: de fascinerende vulkaan bij Napels
Hoe gevaarlijk is Napels?
10 Healthy Hotspots in Napels
9 supertips voor Napels met kids
7 tips voor een stedentrip Napels
5 dingen die je moet proeven in Napels
De 6 leukste wijken van Napels
5 musea in Napels die je niet mag missen
Gratis bezienswaardigheden Napels

Reisgids

reisgids, napels, naples. weekend, napoli, salerno, salerno travel, info, tips, local, guide, tour
felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Booking.com