De toren van Paolo Sandulli in Praiano

Het sprookjesachtige dorpje Praiano ligt in de schaduw van het wereldberoemde Positano. Aangetrokken door het prachtige landschap en het milde klimaat, werden er sinds de eerste eeuw op verschillende plekken aan de kust weelderige villa’s gebouwd en groeide onder andere Praiano in de tijd van het Romeinse rijk uit tot een populaire vakantiebestemming. Nog steeds is Praiano betoverend mooi en het oneindige uitzicht over zee zorgt ervoor dat je je even een van de rijksten der aarde voelt.

praiano amalfikust

Behalve de schitterende vergezichten waar je rustig uren van kunt genieten, zijn er genoeg verborgen juweeltjes te vinden in deze kustplaats. Ik neem je mee naar een van deze bijzondere plekken: de toren van Paolo Sandulli.

Torre Asciola

Het groene landschap van de Amalfikust wordt gekenmerkt door een groot aantal torens. Één van de in totaal nog vierendertig aanwezige torens in dit gebied, is te vinden in Praiano. De Torre Asciola – ook wel Torre a mare genoemd – werd gebouwd in 1278 en werd tijdens oorlogen gebruikt als uitkijkpost om inwoners te kunnen waarschuwen voor gevaren vanaf zee. Veel van deze torens zijn inmiddels omgetoverd tot een restaurant, museum of een nachtclub. Ook de toren in Praiano heeft een andere bestemming gekregen. Al ruim dertig jaar wordt deze bijzondere ruimte gebruikt als studio door kunstenaar Paolo Sandulli, wiens werk in de directe omgeving overal te vinden is.

praiano toren amalfikust

Verstrengeld met zeedieren

Bij het hek dat toegang geeft tot de tuin die naar de toren leidt, nodigt de kunstenaar nieuwsgierige bezoekers persoonlijk uit een kijkje te nemen. Het groen van de omgeving wordt hier afgewisseld met beelden van welgevormde vrouwen, waarvan de meesten op de een of andere manier verstrengeld lijken te zijn met een zeedier. De combinatie met de kleuren en contouren van de kust op de achtergrond, levert gegarandeerd bijzondere plaatjes op.

In de toren zelf kun je Paolo Sandulli persoonlijk ontmoeten en aan het werk zien. Hij laat je rustig rondkijken in zijn wereld terwijl hij zelf verder gaat met waar hij mee bezig was. Hoewel Paolo Sandulli geboren werd in Avellino, is hij enorm gehecht aan de Amalfikust. In 1965 bracht hij een aantal maanden door bij familie in Praiano, wat het begin bleek te zijn van een bloeiende relatie met dit stukje Campania. Naar eigen zeggen heeft hij het dan ook aan dit gebied te danken dat hij uit heeft kunnen groeien tot een succesvol kunstenaar. Deze sterke band is duidelijk terug te zien in de werken die hij nog altijd in de toren maakt. Zijn creaties zijn het resultaat van verhalen uit het dagelijks leven waarin hij de mensen die hij ontmoet, tot hoofdrolspelers maakt.

Kijkje in het hoofd van de kunstenaar

Het is alsof je een kijkje krijgt in het hoofd van de kunstenaar zelf. Elk stukje van de ruimte is gevuld met werken uit verschillende periodes. Langs schilderijen en zorgvuldig vormgegeven terracotta beelden, maak je een reis door het artistieke leven van de veelzijdige kunstenaar Sandulli. Zijn meest bijzondere en opvallende werken zijn wellicht de keramieken borstbeelden van vrouwen, voorzien van een enorme bos haar gemaakt van zeespons. Deze beelden worden door hem liefkozend ‘koninginnen van de zee’ genoemd. Ook in andere werken spelen vrouwen een belangrijke rol. Zo zijn de welgevormde dames en zeemeerminnen een verwijzing naar de vrouwen van dit gebied, die in legendes een hoofdrol speelden. De eilandjes van de Li Galli archipel, gelegen op een steenworp afstand van de toren, vormden namelijk de thuishaven van de Sirenen, die met hun hemelse gezang vele scheepslieden wisten te verleiden. Voor de bewuste scheepslieden liep dit vaak niet goed af. Zij sloegen betoverd door het gezang met het schip tegen de rotsen. Ook Sandulli is betoverd door de schoonheid en mystiek van deze vrouwen en weet deze op een schitterende en succesvolle manier te vertalen in zijn scheppingen.

praiano toren amalfikust

Op de begane grond geeft een smalle wenteltrap toegang tot de bovenverdieping. Ook hier laat Paolo je zonder problemen een kijkje nemen, al is de klim op de wiebelige trap een kleine uitdaging. De bovenverdieping is gevuld met nog veel meer werken uit diverse periodes. Betoverend is het werk dat gepositioneerd is voor een piepklein raampje dat een spectaculair doorkijkje blijkt te zijn. In een glas gevuld met water, houdt een vrouw een zeedier in haar handen. Wanneer je dit stukje kunst op ooghoogte bekijkt, lijkt de vrouw vanuit zee omhoog te rijzen terwijl op de achtergrond Capo di Conca schittert.

toren amalfikust praiano

Onderweg naar het strand kom je nog meer werken van Sandulli tegen, die je na een bezoek aan zijn studio vast direct zult herkennen. Op de afbeeldingen, die zijn geschilderd op kleine tegels, worden verhalen verteld die gelinkt zijn aan de geschiedenis van deze kustplaats, de visserij in het bijzonder.

De toren van Paolo Sandulli is een bijzondere plek en zal een bezoek je nog lang bijblijven.

toren praiano amalfikust

Reisgids Amalfikust

De beste tips en bijzondere verhalen heb ik gebundeld in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust (2021). Hierin neem ik je mee naar de schitterende Amalfikust en deel ik mijn persoonlijke tips zodat ook jij de magie van dit gebied kunt ervaren. Van leuke adressen voor een heerlijke koffie tot verhalen waar je de ziel van de Amalfikust daadwerkelijk leert kennen. Daarnaast vind je een hoop extra informatie die goed van pas kan komen. Opties voor het openbaar vervoer, de mooiste stranden en tip ik een aantal heerlijke accommodaties.  

reisgids amalfikust
Meer tips voor de Amalfikust vind je in onderstaande artikelen

Het goud van de Amalfikust
De Lemon Tour in Amalfi
De mooiste stranden van de Amalfikust
8 dingen die je écht moet doen langs de Amalfikust
De onbekende schat van Positano
5 dingen die moet weten voor een autorit langs de Amalfikust
Reizen langs de Amalfikust met Costierasita
Tramonti: Groene long van de Amalfikust
Waar slapen aan de Amalfikust
De mooiste wandelingen langs de Amalfikust
felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Booking.com

Een gedachte over “De toren van Paolo Sandulli in Praiano

Reacties zijn gesloten.