E-bikeroutes langs de Amalfikust

Wanneer je zorgeloos wilt genieten van de schoonheid die de Amalfikust te bieden heeft, stap dan op de fiets. Het is een van de beste manieren om op een relaxte manier de streek te verkennen. Met name in het hoogseizoen kun je de auto het beste laten staan en heeft het een flink aantal voordelen wanneer je op de fiets stapt. Je voorkomt filerijden, komt op plekken die voor auto’s niet bereikbaar zijn en je betaalt geen parkeergeld of brandstof.

De beroemde kustweg, de strada statale 163, is natuurlijk net even wat uitdagender dan de over het algemeen vlakke wegen die wij in Nederland kennen. Maar geen zorgen: de comfortabele fat bikes van Black Lemon bieden uitkomst. Op deze luxe e-bike trap je met gemak van de ene kustplaats naar de andere.

e-bike amalfikust atrani fietsen

Ben jij van plan om tijdens jouw trip naar de Amalfikust op de e-bike te stappen? Ik deel ter inspiratie een aantal mooie fietsroutes die kunt volgen wanneer je bij Black Lemon een e-bike huurt om de Amalfikust te verkennen. De fietsroutes zijn bovendien ideaal wanneer je in Napels of omgeving verblijft en een dag aan de Amalfikust te besteden hebt. Vanuit Napels neem je de trein naar Salerno. Vanaf het treinstation in Salerno wandel je in paar minuten naar de haven, vanwaar de boten richting de Amalfikust vertrekken. Stap op de veerboot naar Minori (of eventueel Amalfi wanneer de vertrektijd beter aansluit) en bij aankomst in de haven staat de e-bike van Black Lemon voor je klaar.

e-bike amalfikust

Fietsroute 1

Startpunt: Amalfi
Eindpunt: Amalfi

Stops:

 • Amalfi
 • Ravello
 • Cetara
 • Minori
 • Amalfi

Aantal kilometers: 34 km

Details route: In Amalfi stap je op de fiets om de weg omhoog te volgen die naar het romantische Ravello leidt. Parkeer de fiets en dwaal rond door de sfeervolle steegjes van het stadje, breng een bezoek aan Villa Cimbrone met het Terrazza dell’infinito of wandel door de met bloemen gevulde lanen van Villa Rufolo.

Na een stop in Ravello stap je weer op de fiets om af te zakken richting de SS163. Volg de weg en geniet van de schitterende omgeving waar groene terrassen tot aan de azuurblauwe zee lopen en je neus wordt geprikkeld door de geuren van het mediterrane struikgewas. Fiets tot aan Cetara en proef de sfeer van dit karakteristieke vissersdorpje waar het dagelijks leven nog steeds draait om de visserij. Wanneer je Cetara aandoet, proef dan zeker van de pasta met colatura di alici, dé lokale specialiteit. De kustplaats heeft ook een paar kleine stranden waar je in de zon kunt relaxen en je voeten in het kraakheldere water kunt dippen.

cetara amalfikust amalfi coast salerno tour

Na rondgeneusd te hebben in Cetara stap je op de fiets om weer terug te rijden in de richting van Amalfi. Voordat je doorfietst naar Amalfi, maak je eerst een stop in Minori om bij Pasticceria Sal De Riso te smullen van een verrukkelijk en welverdiend gebakje. Na deze laatste volg je de kustweg terug naar Amalfi waar de fietsen op het afgesproken tijdstip worden opgepikt.

torta ricotta pere sal de riso minori amalfikust

Fietsroute 2

Startpunt: Minori
Eindpunt: Minori

Stops:

 • Minori
 • Amalfi
 • Fiordo di Furore
 • Praiano
 • Positano
 • Amalfi
 • Minori

Aantal kilometers: 34

Details route: Vanuit het schilderachtige Minori volg je de weg naar het nabijgelegen Amalfi. Duik in de sfeervolle steegjes van deze plaats waar de betoverende kustlijn haar naam aan te danken heeft. Klim omhoog (of neem de lift) naar de monumentale begraafplaats en geniet vanaf het uitkijkpunt van het uitzicht over het stadje en het groene achterland.

Na een stop in Amalfi stap je op de fiets om na een klein half uur af te stappen bij de fiordo di Furore. Parkeer de fiets en daal over de stenen trap af naar het kleine strandje dat wordt omringd door een handjevol huizen en grenst aan heldergroen water. In combinatie met de natuurlijke begroeiing en de rotsachtige bergwand die dit plekje omringen, is dit een magisch mooie plek te noemen.

fiordo di furore amalfikust

Vanaf het fiordo di Furore trap je weer verder in westelijke richting om na korte tijd Praiano binnen te rijden. Voeg hier een stop in om aan te schuiven voor een uitgebreide lunch met uitzicht op de kust en het eiland Capri of strijk neer voor een verfrissend drankje om bij te tanken. Neem zeker ook een kijkje op het schitterende Piazza San Gennaro waar locals graag komen en buurtkinderen samen spelen.  

praiano amalfikust salerno

Na genoten te hebben van het idyllische Praiano fiets je door naar het wereldberoemde Positano. Vanaf de weg kun je op verschillende plekken schitterende foto’s maken van de bekende gekleurde huisjes die tegen de bergwand zijn aangebouwd. Wil je afdalen tot aan het strand, zoek dan een goed plekje om de fiets te parkeren en wandel over trappen en door nauwe steegjes naar het strand. Breng eventueel een bezoek aan de opgravingen van een Romeinse villa of geniet van een hapje en een drankje bij Casa e Bottega.

positano amalfikust

Na de pracht van Positano met eigen ogen te hebben bewonderd, is het tijd om weer op de fiets te stappen en op je gemak terug te fietsen naar Minori. De route gaat over dezelfde weg als op de heenweg, maar zal zeker niet vervelen aangezien je van andere uitzichten geniet dan op de heenweg. Aangekomen in Minori, worden daar de fietsen door Black Lemon weer opgehaald*.

* Het ophaalpunt/inleverpunt kan altijd in overleg worden gewijzigd.

Fietsroute 3

Startpunt: Minori
Eindpunt: Minori

Stops:

 • Minori
 • Amalfi
 • Conca dei Marini
 • Fiordo di Furore
 • Praiano
 • Positano
 • Minori

Aantal kilometers: ongeveer 45 km

Details route: Deze fietsroute start in Minori. Vanuit Minori rij je naar Amalfi waar je aan de kade bij zee de fiets kunt parkeren om zo op je gemak deze kustplaats te verkennen. Stop voor een koffie en een gebakje bij Pansa, neem een kijkje in de indrukwekkende kathedraal of breng een bezoek aan het Museo della Carta, het papiermuseum.

pansa amalfi amalfikust

Vanuit Amalfi fiets je vervolgens over de kustweg in de richting van Positano. Na een kleine twee kilometer rijden kom je bij een splitsing. Je neemt hier de weg rechts die naar boven gaat in de richting van Agerola. Je fietst door een tunnel waar aan de linkerkant in de rotswand een klein uitkijkpunt waar je een korte stop kunt maken om een schitterende foto te schieten.

conca dei marini amalfikust fietsroute

Direct na de tunnel ben je in Conca dei Marini en zie je aan de linkerkant het Monastero Santa Rosa, het klooster waar in de zeventiende eeuw de eerste sfogliatella werd gebakken en nu is omgetoverd tot een luxe hotel. Ook hier kom je op een splitsing terecht en neem je de weg die links naar beneden gaat. Blijf deze weg volgen en geniet van het sfeervolle Conca dei Marini. Maak eventueel een stop bij Bar Santa Rosa waar ze dagelijks verse sfogliatelle bakken. Ook bij de volgende splitsing sla je linksaf om over de Via Miramare weer tot aan de SS163 te fietsen. Onderweg kun je een stop maken bij de kerk van San Pancrazio Martire, met daarachter het geweldige uitkijkpunt van Punta Vreca.

conca dei marini amalfikust

Eenmaal weer op de SS163 blijf je in de richting van Positano fietsen. Maak een stop bij het fiordo di Furore en zak af tot aan het strand. Na een stop in Furore stap je weer op de fiets om door te trappen tot het pittoreske Praiano waar je terecht kunt voor de lunch en de authentieke sfeer van de Amalfikust kunt proeven.

e-bike amalfikust fietsen

Na Praiano rij je verder naar Positano. Wanneer je Positano in rijdt, houd dan rechts aan zodat je op de weg blijft die boven de kustplaats loopt. Fiets door tot Bar Internazionale waar je tijdens de koffiepauze bent omringd door locals.  Bij deze bar ga je links naar beneden om Positano in te rijden. Je fietst in een rondje en komt uiteindelijk weer uit waar je Positano binnen kwam gereden. Parkeer de fietsen en wandel door de winkelstraten, smul van een ijsje en sla wat souvenirs in.

Stap na het bezoek aan Positano weer op de fiets en rij over de kustweg weer terug naar Minori.

Meer tips voor de Amalfikust

De beste tips en bijzondere verhalen heb ik gebundeld in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust. Hierin neem ik je mee naar de schitterende Amalfikust en deel ik mijn persoonlijke tips zodat ook jij de magie van dit gebied kunt ervaren. Van leuke adressen voor een heerlijke koffie tot verhalen waar je de ziel van de Amalfikust daadwerkelijk leert kennen. Daarnaast vind je een hoop extra informatie die goed van pas kan komen. Opties voor het openbaar vervoer, de mooiste stranden en tip ik een aantal heerlijke accommodaties.  

Meer tips voor de Amalfikust vind je in onderstaande artikelen:

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli

Booking.com