8 hele goede redenen om Napels te bezoeken

Inmiddels staat Napels al bij velen op hun verlanglijstje, maar er zijn genoeg mensen die nog hun twijfels hebben. Met alles wat deze stad te bieden heeft, zijn er tal van redenen die ik kan noemen waarom Napels ook jouw lijstje zou moeten halen. Speciaal om deze twijfelaars over de streep te trekken, heb ik een aantal razend goede redenen op een rijtje gezet waarom je binnenkort Napels écht eens zou moeten bezoeken. Het kan niet anders dan dat je na het lezen van dit lijstje, direct jouw ticket naar deze Zuid-Italiaanse stad wilt boeken!

#1 Het bloed van San Gennaro is vloeibaar geworden

Drie keer per jaar vindt er een bijzonder ritueel plaats waarbij het bloed van de beschermheilige van Napels, San Gennaro, vloeibaar dient te worden. Wanneer het bloed niet vloeibaar wordt, betekent dit niet veel goeds voor de stad en omgeving. Zo werd het bloed in de ampullen in 1980 niet vloeibaar, waarna de regio enkele maanden later getroffen werd door een verwoestende aardbeving.

Photo credit Leny Boerstra

Inwoners van Napels kunnen voor nu echter opgelucht adem halen: ook dit jaar werd het bloed tijdens de verschillende ceremonies vloeibaar en is er geen reden tot paniek. Dit betekent ook goed nieuws voor jou omdat je met een gerust hart naar Napels af kunt reizen.

#2 Saskia schreef een boek over Napels

Wanneer dé Italië-blogger Saskia Balmaekers van Ciaotutti.nl over Napels gaat schrijven, dan weet je zeker dat het tijd is om deze kant op te komen! In het voorjaar van 2020 verscheen haar nieuwe boek ‘Mijn Napels’ waarin je wordt meegenomen naar de mooiste plekjes van deze wereldstad én omgeving. Eerder verschenen van haar hand boeken over Puglia, Rome en haar favoriete plekken door het hele land, die stuk voor stuk een groot succes waren en nog steeds een graag gekocht item zijn. Ditmaal is was het de beurt aan Napels om in haar woorden op papier gepend te mogen worden. Saskia heeft er hard aan gewerkt zodat zij jou, al bladerend door het boek, mee kan nemen op een bijzondere reis.

saskia balmaekers, napels, mijn napels, napoli, naples
Photo credit Carola Willemsen

#3 Procida is de Italiaanse Culturele Hoofdstad 2022

Het schattige eiland Procida, gelegen voor de kust van Napels, is uitgeroepen tot Italiaanse Culturele Hoofdstad 2022. Toen het eiland zich kandidaat stelde, leverde dat al aardig wat publiciteit op. In de afgelopen jaren is er al een zichtbare stijging in de bezoekersaantallen waar te nemen en de verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar toe zal nemen. Nu Procida er daadwerkelijk in is geslaagd om de titel ‘Culturele Hoofdstad 2022’ binnen te halen, zal de kleurrijke haven van Marina Coricella alleen maar meer nieuwsgierige toeristen aantrekken en mag dit kleurrijke pareltje eigenlijk ook niet op jouw lijstje ontbreken.

#4 Il Figlio Velato is in Napels

In december 2019 vond Il Figlio Velato zijn nieuwe thuis in Napels. Het uit marmer vervaardigde kunstwerk van een kind dat wordt bedekt door een doorzichtige sluier, is het werk van de Italiaanse kunstenaar Jago (Jacopo Cardillo).

Met de naam van het werk wordt er een verwijzing gemaakt naar het eveneens in Napels te bewonderen beeld van de Cristo Velato. Jago draagt de Cristo Velato dan ook een warm hart toe, maar wil met zijn eigen kunstwerk een ander verhaal vertellen. Waar de Cristo Velato het beeld laat zien van een man die zich bewust voor de mensheid heeft opgeofferd, symboliseert de Figlio Velato een kind dat slachtoffer is van bewust én onbewust uitgevoerde handelingen van deze zelfde mensheid. Je kunt stellen dat dit werk tevens het verhaal vertelt van de vele kinderen die door de misdaad hun leven hebben verloren.

Photo credit Gaetano BalestraCatacombe di Napoli

Dit prachtig ontroerende werk, dat je ongetwijfeld kippenvel zal bezorgen, is te bewonderen in de kerk van San Severo fuori le mura in de Rione Sanità.

#5 De Vesuvius houdt zich slapende

De Vesuvius is wereldwijd bekend en wekt het bij veel mensen verbazing hoe dichtbevolkt het gebied rondom de vulkaan is. Om een beter idee te geven over de denkwijze van Napolitanen en de bijzondere band die zij hebben met de Vesuvius, heb ik dit in een artikel duidelijk in beeld gebracht. Hoewel veel mensen de vulkaan beschouwen als een gevaar, valt er op dit moment weinig te vrezen. De laatste uitbarsting vond plaats in 1944 en sindsdien houdt de Vesuvius zich rustig. Er is dus geen enkele reden om je zorgen te maken over deze iconische vulkaan die in de wijde omgeving het landschap domineert.

napels, vulkaan, vesuvius, naples, napoli

#6 Het ei van Vergilius is nog steeds intact

Naast het bloed van San Gennaro dat vloeibaar moet worden om voorspoed te garanderen, is er ook nog een ei dat heel moet blijven. Wanneer je nog nooit van het ei van Vergilius hebt gehoord, is dit sowieso al een reden om naar Napels te komen. Het gaat om een ei dat door de dichter Vergilius werd verstopt in het oudste kasteel van Napels, het Castel dell’Ovo (Kasteel van het Ei). Hij beweerde dat wanneer het ei zou breken, niet alleen het kasteel in zou storten maar het ook rampzalige gevolgen voor de stad zelf zou hebben.

castel dell'ovo, kasteel, napels, ei, vergilius

Het is dus goed om te weten dat het ei nog steeds intact is. Rampspoed zal de stad bespaard blijven en kun je met een gerust hart een ticket naar Napels boeken.

#7 Supervulkaan Solfatara in de Campi Flegrei houdt zich rustig

Waar vrijwel iedereen bekend is met de Vesuvius, ligt er aan de andere kant van Napels een andere, minder bekende, vulkaan. In de Campi Flegrei – ‘brandende velden’, zo genoemd vanwege haar vulkanische activiteit –  vind je de Solfatara. Deze vulkaan is onderdeel van een caldera en wordt bestempeld als een supervulkaan. Inmiddels is de Solfatara al meer dan twee jaar niet meer toegankelijk voor het publiek nadat er een dramatisch voorval plaatsvond waarbij een heel gezin om het leven kwam. Het omliggende gebied kun je echter wel gewoon bezoeken, waar de vulkanische activiteit duidelijk op te merken is. De omgeving kenmerkt zich door het ruige landschap, borrelende modder en Napolitaanse tuf (tufsteen met een kenmerkende gele kleur) en een typische, doordringende geur.

Photo credit Alessandro Pierno

Hoe fascinerend en prachtig het gebied van de Campi Flegrei ook is, deze supervulkaan vormt wel degelijk een gevaar voor de omgeving. Uiteraard wordt de activiteit van de vulkaan voortdurend gemonitord, maar staat het volgens vulkanologen vast dat er een uitbarsting plaats gaat vinden. Wanneer dit zal zijn, is onduidelijk. Zeker is wel dat dit ook grote gevolgen zal hebben voor Napels en de directe omgeving.
Zoals aangegeven, is de situatie momenteel rustig en ziet het ernaar uit dat je momenteel zonder problemen kunt genieten van Napels en de Campi Flegrei.

#8 Dries Mertens zien spelen voordat hij vertrekt

Deze reden is vooral bedoeld om Belgische voetballiefhebbers over de streep te trekken om nog snel een bezoek aan Napels te brengen. Vaak wordt een stedentrip namelijk gecombineerd met een voetbalwedstrijd, iets waar Napels zich uitstekend voor leent. Napoli speelt al weer geruime tijd in de Serie A en zorgt vaak voor de nodige spanning en sensatie. De komst van Dries ‘Ciro’ Mertens heeft hier zeker aan bijgedragen. Voor Belgische fans is dit reden genoeg om een stedentrip Napels vaak te combineren met een voetbalwedstrijd waar zij hun landgenoot kunnen zien spelen.

Photo credit Liesbeth Boterdaele

Mertens is in Napels ongekend populair en Napolitanen zien een vertrek dan ook absoluut niet zitten. De afgelopen maanden wordt hier echter flink over gespeculeerd en duiken namen van verschillende voetbalclubs waar Mertens aan wordt gelinkt, regelmatig op in de media. De kans dat de er een transfer volgt, is dus zeker aanwezig. Wil jij Mertens graag zien schitteren in het Stadio Diego Armando Maradona voordat het te laat is? Neem dan geen risico en boek snel je ticket richting Napels!

Meer tips nodig voor jouw trip naar Napels? Zie onderstaande artikelen!

Hoe gevaarlijk is Napels?
Pizza in Napels: 10 heerlijke adressen
8 belangrijke personages van Napels
Vesuvius: de fascinerende vulkaan bij Napels
10 healthy hotspots in Napels
9 supertips voor Napels met kids
7 tips voor een stedentrip Napels
9 must do's in Napels
5 dingen die je moet proeven in Napels
De 6 leukste wijken van Napels
5 musea in Napels die je niet mag missen
Gratis bezienswaardigheden in Napels
3 dagen Napels: tips voor een lang weekend
Het openbaar vervoer in Napels

Reisgids Napels

reisgids, napels, naples. weekend, napoli, salerno, salerno travel, info, tips, local, guide, tour
Booking.com